Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z laptopem

BlaKeForYou

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kamil40013 a skąd ja mam wiedzieć jak to jest rozwiązane w tym laptopie? 

akurat wiem bo 22ZCTLock jest w ACERACH z dyskami WD chyba Scorpio

lock na dysk to z reguły opcja producenta sprzętu który przypisuje dysk do modelu i tylko serwis może zmienić czy odblokować , z reguły to dodatkowy układ na płycie i żadne resety nie pomogą

inna możliwość blokowany dysk przez hasło ( dysk ma hasło ) , zmiana firmware czasem pomaga zresetować

P.S.  ciekawe skąd autor ma laptopa bo tego typu blokadę można uaktywnić zdalnie przez internet, właściciel blokuje dysk dostając przy okazji dane gdzie się znajduje laptop

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Gość kamil40013
Opublikowano

.ta, hasło w biosie na dysk. tylko serwis i wymiana albo przeprogramowanie epromu

Źle mnie zrozumiałeś. Jeżeli hasło zostało założone w biosie, to w biosie możemy je usunąć pod warunkiem, że je znamy. (ATA password)

Jaki eeprom masz na myśli ? Jeżeli masz na myśli ten na elektronice dysku, to jest Pan w błędzie, gdyż hasło dysku jest zupełnie w innym miejscu.

Rozmawiamy w tej chwili o ATA password na HDD, czy o BIOS password na laptopa ?

Gość kamil40013
Opublikowano

@UP

To nie te czasy w których mogłeś zmieniać elektronikę i dysk dalej działał normalnie. Hasło jest zapisane na talerzach. A w większości przypadków elektronika może nie spasować.

Czy ten dysk nie jest czasem wyciągnięty z konsoli/dekodera/nagrywarki ?

Jak znasz hasło, to powinno dać się je usunąć w BIOSIE (jeżeli to laptop). Stacjonarne komputer nie zawsze posiadały możliwość hasłowania dysku

Jak nie znasz hasła, to zostaje ci serwis. Z tego co się orientuję koszt usługi, to 30-60zł.

Opublikowano

.ta, hasło w biosie na dysk. tylko serwis i wymiana albo przeprogramowanie epromu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...