Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła średnia

39 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybrać?

• Technikum
      21
    • Liceum
      10
    • Zawodówka
      8
  2. 2. Iść na studia?

• Tak
      24
    • Nie.
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Co lepsze? Technikum, czy liceum? Zważając na to, że chciałbym kontynuować naukę po szkle średniej (matura -> szkoła wyższa). Głównie chodzi o to, żeby na studiach mieć łatwiej (politechnika). Jestem bardziej przychylny do technikum, ale słyszałem negatywne opinie. 

Raczej jest pewne, że wyjadę za granicę. #dalekosiężne_plany

Rady?

Opublikowano

To liceum. Jeśli chcesz już pracować, idź do technikum. Dostajesz maturę i zawód, a w liceum są profile, które przygotują do studiowania. A jaki kierunek chcesz?

Opublikowano

Prosty wybór. Wiesz, że na 100% pójdziesz na studia - idź do liceum.

Nie masz takiej pewności - wybierz technikum

czujesz, że nie dasz rady ani w technikum ani w liceum - zawodówka

1373637009-U477327.png

Opublikowano

Ja aktualnie jestem w drugiej klasie technikum i żałuję, jakbym miał wybierać teraz czy technikum czy liceum to zdecydowanie liceum.

I nie popełniaj tego błędu co większość ludzi że wybierasz tą szkołę bo inni tam idą. Jest to strasznie głupie i ja tak zrobiłem. Gdybym mógł to bym poszedł do liceum o profilu wojskowym bądź językowym.

Nie chcę Cię zniechęcać do technikum bo chodzisz te 4 lata, zdajesz maturę i masz papier o wykształceniu średnim i zawód, ale moja opinia jest taka że sam jakbym miał wybierać to teraz bym poszedł do liceum :)

ZBIERAM PLUSY +

Opublikowano

To liceum. Jeśli chcesz już pracować, idź do technikum. Dostajesz maturę i zawód, a w liceum są profile, które przygotują do studiowania. A jaki kierunek chcesz?

W technikum, to poszedł bym do mechanikum, ale nie wiem jeszcze, jaki konkretne profil?

W liceum, to biol-chem.

Prosty wybór. Wiesz, że na 100% pójdziesz na studia - idź do liceum.

Nie masz takiej pewności - wybierz technikum

czujesz, że nie dasz rady ani w technikum ani w liceum - zawodówka

Zawodówka to jednak poniżej moich ambicji...

Opublikowano

W technikum, to poszedł bym do mechanikum, ale nie wiem jeszcze, jaki konkretne profil?

W liceum, to biol-chem.

Zawodówka to jednak poniżej moich ambicji...

No, ale jak masz samo 2,3 to nie ma co się pchac do liceum, czy technikum bo nie dasz rady.

1373637009-U477327.png

Opublikowano

Kumpel poszedł do Liceum i teraz narzeka że gówno ma, a na studia mu się jeszcze nie chce iść, po liceum roboty 'na poziomie' też nie znajdziesz.

Polecam iść do Technikum zdać maturę i technika, później o robotę już łatwo :)

Opublikowano

Jeżeli jesteś tak zmotywowany, żeby pójść od razu na studia to liceum, a jak masz lenia to technikum.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Gówno prawda. Nie słuchaj się ludzi typu @Gamus . ''Kumpel poszedł''. Wiesz co mi kumpel powiedział? Że kosmici nas atakują. To masz kumpla debila. Iść do liceum, a nie chcieć iść na studia. #fucklogic

Jak się dobrze uczysz i chcesz iść na studia to obowiązkowo liceum. Można wiedzieć jaki kierunek studiów chcesz potem obrać?

Opublikowano

Ludzie to, że macie dylemat gdzie chcecie iść, nikt wam nie pomoże bo to jest wasz wybór. Do technikum idą osoby które wiedzą co chcą już robić i kształcą się w tym kierunku mając łatwiej na studiach, do słabszych LO idą osoby, które jeszcze nie wiedzą dokładnie co chcą robić, bądź nie było takiego kierunku w technikum, a do najlepszych LO idą humaniści i lekarze, och damn it. Jeżeli wiesz co chcesz robić idziesz do technikum, nie zwracasz uwagi na innych którzy sobie przyszli na ten kierunek bo im tak rodzice kazali, badź gdzie indziej się nie dostali i przygotowujesz się na studia. Tyle w temacie ;v, dobijają mnie czasem te wasze pytania jaka szkoła lepsza etc ;_;

Gb2zMZi.png

Opublikowano

jezeli w zawodowce masz jakis zawod ktory lubisz robic i sie go konkretnie wyuczysz to lepiej na tym wyjdziesz, to jest nie prawda ze teraz tylko technikum i liceum ;) wiecie ze od wrzesnia ma byc nowy program? bo kazdy idzie do zawodowki i malo osob podchodzi do matury zobaczcie taki zawod murarz dobrze sie wyuczysz kase bijesz a po technikum co? zdasz mature pojdziesz na studia i albo masz znajomosci albo brak pracy.

Opublikowano

A ja wszystkich zaskoczę i powiem, że zawodówka. Czemu? Teraz pracodawcy szukają ludzi potrafiących zrobić coś w praktyce. W dzisiejszych czasach możesz śmiało się później dokształcać, a przy okazji pracować, czyli masz takie 2 w 1. Teraz ludzie po studiach muszą często ustępować miejsca ludziom z zawodówek, bo może i po studiach wszystko będziesz potrafić opisać i wyrecytować wiersze na temat jakiegoś przedmiotu, lecz co z tego, jak pracodawcy to nie interesuje, bo on chce mieć po prostu dobrego pracownika, a nie osobę, której wszystko będzie musiał wyjaśniać i tłumaczyć.

Opublikowano

jezeli w zawodowce masz jakis zawod ktory lubisz robic i sie go konkretnie wyuczysz to lepiej na tym wyjdziesz, to jest nie prawda ze teraz tylko technikum i liceum ;) wiecie ze od wrzesnia ma byc nowy program? bo kazdy idzie do zawodowki i malo osob podchodzi do matury zobaczcie taki zawod murarz dobrze sie wyuczysz kase bijesz a po technikum co? zdasz mature pojdziesz na studia i albo masz znajomosci albo brak pracy.

ale co tu za bzdury wypisujesz, w technikum tez masz zajecia praktyczne. O to chodzi zeby isc do technikum wyuczyc sie zawodu potem studia. Jesli po studiach nie masz roboty dla inzyniera idziesz jako technikum. Dlatego technikum ma wieksza przewage niz liceum. W liceum po studiach albo masz plecy, znajomosci albo idziesz do kfc.

Smieszy mnie jak ktos mowi ze liceum przygotuje lepiej do matury, niz technikum w ogole na jakiej podstawie? W technikum sa takie abstrakcyjne zadania ze uczen zdajacy roz fizyke z liceum mialby duzy problem a to jest 1 klasa technikum.

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

ale co tu za bzdury wypisujesz, w technikum tez masz zajecia praktyczne. O to chodzi zeby isc do technikum wyuczyc sie zawodu potem studia. Jesli po studiach nie masz roboty dla inzyniera idziesz jako technikum. Dlatego technikum ma wieksza przewage niz liceum. W liceum po studiach albo masz plecy, znajomosci albo idziesz do kfc.

Smieszy mnie jak ktos mowi ze liceum przygotuje lepiej do matury, niz technikum w ogole na jakiej podstawie? W technikum sa takie abstrakcyjne zadania ze uczen zdajacy roz fizyke z liceum mialby duzy problem a to jest 1 klasa technikum.

Morał z tego taki że lepiej iść na dobrze platny zawod do zawodowki sie wyuczyc i wyjsc najlepiej :) bo taki murarz , malarz, stolarz itd. zawsze będzie miec robote. zadnych bzdur nie wypisuje tylko wiem jak jest i wiem co robia ludzie ktorzy pokonczyli technikum,liceum nie jest to 5 osob tylko 20 drugi rok bez pracy a Ci co sa po zawodowce juz dawno pracuja bo po prostu takich ludzi potrzeba a ze dzisiaj sie nikomu nie chce pracowac fizycznie no to co zrobic 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...