Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik - Wojownik Body

Gość Nukeу

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Już jakiś czas zbierałem się do tego by napisać poradnik dla początkujących wojowników, którzy wybiorą drogę bodera. 

Na wstępie pozwolę sobie napisać charakterystykę tej postaci. Boder daje nam przede wszystkim bardzo dużo frajdy z gry. 

Jest to związane z tym iż gwarantuje nam bardzo dużą szybkość ataku jak i ruchu, a do tego dzięki aurze miecza możemy zadawać potężne obrażenia fizyczne. To przekłada się na szybkie ubijanie mobków (potworów), a to z kolei na szybszy zarobek

Poza tym boderem bez Poli jesteśmy w stanie ubić bardzo wiele bossów. 

Wojownik body to postać, która wg mnie jest także bardzo dobrze zbalansowana jeśli chodzi o pvm jak i pvp. 

Dlatego jeśli zaczynasz przygodę z Metin2 to na tej profesji na pewno się nie zawiedziesz.

Wybierając bodera liczyć jednak musisz się z tym iż Twoja droga do zdobycia Skilli na G będzie dość kosztowna.

I to chyba jedyna wada, która tak bardzo frustruje początkujących. Jednak nie zniechęcajcie się. Wszystko przychodzi z czasem. 

Celem mojego poradnika będzie przedstawianie ścieżki rozwoju dla wojownika body do 61 lvl.

Polecane przeze mnie buildy postaci:

Max Siła, potem 50 wit, i Max zręczność

Max siła, max zręczność ( trzeba mieć tutaj dużo bonusów max PZ )

Skille: Aura miecza, Berserk, Wir Miecza, Szarża, Trzystronne Cięcie

Opis naszych umiejętności

Aura miecza-daje nam dodatkowe punkty ataku. Najważniejszy i najbardziej charakterystyczny skill wojownika body

clipboard01ua.jpg

Berserk-skill a własciwie buff który znacznie zwiększa szybkość naszego ataku jak i szybkość poruszania się. Jego wadą jest to, że po jego właczeniu otrzymujemy większe obrażenia

Wir miecza-razi naszych wrogów w promieniu 360 stopni. Najpotęzniejszy skill naszego wojownika

wirv.jpg

Szarża-bardzo fajny skill. Uderzamy nim bardzo szybko i zadajemy sprore obrażenia. Przewraca potwory na ziemie. W pvp bardzo dobry do blokowania skilli wroga. Szybko się ładuje

Trzystronne cięcie-umiejętność ta, to trzy mocniejszy hity mieczem wykonane w efektownej kombinacji.

trzystronne.jpg

1. Początek rozgrywki

Wybrałeś wojownika. Gratulacje. Za pewne spoglądasz na innych herosów w lśniących zbrojach, czarnych stalach i tez chcesz prowadzić taka postać.

Początek gry, zwłaszcza jeśli jest to Twoja pierwsza postać na serwerze, nie będzie łatwy. 

Ale są pewne skuteczne sposoby by ten start ułatwić. 

Pierwsza sprawa, która powinieneś wziąć sobie do serca: nigdy się spiesz się z wbijaniem następnego poziomu.

Postać z wysokim lvlem a słabym ekwipunkiem i umiejętnościami będzie Cie tylko wpędzać w kompleksy.

2. Pierwsze miasteczko ( M1 )

Jak pewnie zauważysz czeka Cie tu sporo zadań do wykonania. Radze sumiennie je wykonywać, gdyż dają na początku troszkę doświadczenia, a potem mogły by Ci tylko zalegać. 

Tutaj zwalczać będziesz hordy psów, wilków, dzików i niedźwiedzi. W tym momencie przechodzimy do bardzo istotnej sprawy – statystyk. 

To one w głównej mierze decydują o sile Twojej postaci.

Ja zaczynając swoja ostania przygodę na Syriuszu poszedłem dość hardcorowym buildem. Wszystkie punkty statystyk dawałem w sile.

Dzięki temu zyskałem potężne hity i krotki czas ubijania metinów walki i bitwy. Jednak nie ma nic za darmo. 

W związku z tym miałem mało obrony( tzw. def i zycia – PZ/HP ).

Można to z czasem zniwelować mając ekwipunek +6 z bonami +500 Pż. Tyle na początek w zupełności wystarcza.

W pierwszym miasteczku zatrzymałem się na troszkę dłużej.

Bijąc metiny na 5, 10, 15 lvl bardzo szybko dorobiłem się sporej kaski ze sprzedaży drogocennych Ksiąg umiejętności, żółci niedźwiedzia itp. 

Kiedy wiec przekroczycie próg 5 lvla i wybierzecie trening mocy ciała, szczerze polecam dać wszystkie punkty umiejętności w Aurę miecza. Dlaczego? 

Już wyjaśniam. Na niskim lvlu takie skille jak wir czy szarża wiele wam nie pomogą. A rezygnując z nich, na 18 lvlu będziemy w stanie mieć Aure miecza na poziomie m1, co pozwoli nam jeszcze szybciej rozbijać metiny w M1. 

Warto zaopatrzyć się w miedziane kolczyki +6,7 które dają nam tez sporo siły na początek. 

Po kolei robimy sobie mnisia zbrojke, hełm tradycyjny , tarcze i butki na +5,6. Nie przejmujcie się niepowodzeniem u kowala z czasem ulepszy na pewno. 

Przy odrobinie szczęścia już na początku rozbijając kilka metinow na 5 lvl masz szanse na dobre KU wiec o kasę na ulepszenia nie powinieneś się martwic.

Na 18 lvlu wbijamy Aurę na M1 i szukamy gildii. Będzie ona nam potrzebna do oddawania EXPA czyli doświadczenia tak by nie wbijać kolejnego poziomu – na 18 lvlu mam dobry drop z Metków Walki jak Bitwy. Będziemy tez wstanie rozbić metin na 20 lvl. Metin Czerni tez ubijesz ale troszke zejdzie :). Poza tym nadal masz drop żółci i skór niedźwiedzia.

Wazna sprawa jeśli chodzi o kase to tez ulepszanie Srebrnych bransolet na +7. Taka mała podpowiedz ;) kupujemy te +0 i robimy u kowala gildyjnego na +7. Ja na tym sporo zyskałem. 

Podsumowując:

Punkty statystyki: Dajemy wszystkie w siłę ( ewentualnie jeśli Ci ciężko i często padasz możesz dać 10-15 w WIT)

Umiejętności: Dajemy wszystko w Aurę

Ekwipunek: Początkowe Eq na 1 lvl +6 wystarcza. Warto dorwać mieczyk na 1 lvl +9, który ludzie wynoszą często z Groty, albo zrobić miecz na 15 lvl +6, +7.

Przekłada się to na szybkość rozbijania metinow. 

3. Drugie miasteczko ( M2 )

Po uzbieraniu zadawalającej Cię sumki Yangów i uzbieraniu dobrego ekwipunku będziesz mógł wreszcie zacząć wbijać kolejne poziomy Twojej postaci.

Polecam rozwijac teraz umiejętność Berserk (daje bonus do szybkości ataku i ruchu), ale alternatywa może być tez Wir miecza(potężny skill ofensywny, który ma zasięg 360 stopni).

Na Zaprzysiężonych i Dzikusach jesteś w stanie spokojnie wbić nawet 38 lvl.

Tutaj warto zwrócić uwagę na Ebonitowe kolczyki, które skrzętnie zbieramy do magazynu.

Będziemy je potem ulepszać na +7 i wyżej dla zarobku. Jednak aby tego dokonać musimy sobie nadropic Kawałków klejnotów. 

Dropimy je na tzw. Grubasach. Bijąc je zdobywamy tez Kawałki zbroi, Zardzewiałe ostrza, które są tez cennymi ulepszaczami.

Na poziomie 30+ mamy już naprawdę sporo sposobów na zarobek. Wspomniane wyżej ulepszanie Ebonitowych na +7, Łowienie rybek, kopanie rud i robienie przetopów. Nie zapominamy tez o biciu metinow. Możemy tez dropic medale do 30 lvla. Ale wg mnie nie opłaca się, choć to zależy od ceny medali.

Expiac na dzikusach, lecą często marmury polimorfi, Sun Zi, które tez możemy drogo sprzedać.

Czasem ubicie Besta tez może być dla nas opłacalne ;)

4. 30 lvl i pierwsza poważna przygoda z Biologiem.

Na tym poziomie biolog Cheagirab daje nam zadanie uzbierania dla niego 10 dziesięciu nie zepsutych Zębów orka. Warto oddawać je skrupulatnie aby dostać stały bonus +10 do szybkości ruchu.

Podsumowując:

Na około 30 poziomie powinieneś:

Mieć już prawie wymaksowaną sile.

Posiadać w miarę dobry sprzęt np.: Tygrysia zbroje +9, srebrna +7,8,9, ebo+7,8,9 i FMS+9 z dobrymi średnimi.

Ukończonego Biologa z Zębami.

Poza tym musisz w końcu robić misje na konia, tak by na 35 lvlu mieć już konia bojowego i szybko ubijać metiny 25, 30 i 35.

5. Dolina i pustynia.

To tutaj właśnie będziesz wbijał kolejne poziomy. Na pustyni dropimy oczy pająka, pajęcze sieci, ogony skorpiona – cenne ulepszacze. Na tzw. Ezotach masz możliwość wydropić RIBa, a poza tym lecą Ezoteryczne przewodniki, które tez zbieramy do ulepszeń. 

Na 40 poziomie biolog zwróci się do Ciebie o oddanie dla niego 15 Ksiąg Klątw. Po wykonaniu tez misji otrzymasz stały bonus do szybkości ataku.

Jeśli będziesz grał bez pospiechu i nie zapomnisz o wyżej podanych sposobach na zarobek to gra tutaj będzie Ci sprawiać coraz więcej radości.

Od 50 lvla bodziesz do tego dropił Zwoje Błogosławieństwa. Otrzymasz tez misje z Pamiątkami po demonie. Ukończenie jej gwarantuje stały bonus do obrony. Który w przypadku wojownika body jest dość istotny.

Staraj się tez powoli inwestować w swoje umiejętności. Na 50+ lvlu warto mieć Aurę na poziomie M6 – M8. Nie zapominamy przy tym o Berku i Wirze.

Możemy od 40 lvla na gapę chodzić na kowala do DT. Ulepszając drogocenne zbroje i bron tez czasem troszkę kasy wpadnie.

6. Góra Sohan

Tutaj nasz zarobek opiera się na rozbijaniu metinów na 55 i 65 poziom. Można zacząć tu używać swojego Buffka aby było nam lżej. Poza tym występuje tu sporo cennych rud.

7. Lord małp w Trudnym Lochu Małp

Od 55 do 61 lvla będziesz w stanie tutaj dorobić się sporo kasy. Z rękawica złodzieja Medale lecą bardzo dobrze a do tego czasem z Lorda otrzymasz Kamień Duchowy, czyli spory zarobek.

Warto na już na 55 lvlu przygotować sobie Zbroje Boga Smoków +9 z Kd +3,4 i dobrymi bonami. Do tego oczywiście Tarcza na 61 +9 obowiązkowo. Jeśli chodzi o bron to polecam Fms +9 ze średnimi już tak powyżej 30%. 

Przedziały levelowe do expowisk. Zdobywaj doświadczenie tam gdzie Ci najlepiej i gdzie masz w miare dobry drop.

1-5 Dzikie psy, Zabłąkane głodne psy

6-10 Wilki i Dziki ( uważajcie na Głodne Szare Alfa WIlki :) )

11-15 Niedzwiedzie i Tygrysy ( Uwaga na Białe Tygrysy )

15-20 Zaprzysiężone w Pierwszej lub Drugiej wiosce

21-30 Dzikusy

31-40 Dzikusy, Pustynia, Łatwe ezoty, Łatwe orki, mozna próbowac sil na czarnych orkach

40-50 Czarne orki, V1, ezoty przed swiątynią ( tu juz obowiązkowo koń bojowy )

51-61 Cale spoty Czarnych orków, Ezoty w Świątyni, DT, V1, V2 z buffkiem ( koń militarny polecany )

Poradnik przedstawia drogę do 61lvla 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...