Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z czytaniem płyty.

Tarize

Pytanie

Opublikowano

Mój pecet ma problem z czytaniem płyty na której nagrana jest pewna rzecz, jest to płyta "Omega DVD+R".Ja mam stacyjke DVD [RW DVD+R DL] to wyczytałem z nadruku na niej.Co może być problemem, że mi nie czyta a koledze czyta ?.Dodam, że wkładając płytke bioshocka normalnie wyczytało.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś zjebałeś. Albo Twój komp jest zjebany. Albo pecet kumpla jest zjebany, bo odtwarza a inne nie. Albo dysk pojebało bo tu się odtwarza, a tu nie.

Ja coś myślę że zjebałeś przy nagrywaniu :)

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Przez kogo?

Inne płyty działają, czy tylko z tą jedną jest problem? Podaj model czytnika. 

Możliwe, że na optyce leży kilogram kurzu, polecam sprężone powietrze, ew. płytkę do czyszczenia napędów. Nie wykluczone również, iż rzeczywiście masz uszkodzony czytnik.

Cholera, model... jutro dam edita z modelem o ile jest bo kupiłem pierwszy lepszy za 20 zł w lombardzie.Spróbuje też go przedmuchać w środku.

Opublikowano

Tak. Powinno być tam opisane, które bolce trzeba zewrzeć, aby napęd pracował w trybie master lub slave. 

Nie wiadomo, spróbuj ją jeszcze przedmuchać, wpiąć inny kabel (być może obecny jest uszkodzony) i odpowiedz, czy stacja odczytuje inne płyty (CD, DVD). 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Dalej nie rozumiem, co muszę zrobić by wkońcu mi wyczytało tą płyte, najlepiej gdybym wypróbował każde miejsce z tym bolcem ?

Znaczy jest opisane gdzie wstawić bolca by napęd działał na slave, master i coś tam.Dałem na slave ale jak pisałem nie działa, tylko wczytuje płyte, 4.37 wolne z 4.37 i tyle

Opublikowano

Laser mógł zostać wypalony poprzez otwieranie sporej ilości płyt. (Tak przynajmniej myślę i tyle usłyszałem)

Nie, laser sam siebie nie wypali, co najwyżej dioda laserowa się przegrzeje. 

Cholera, model... jutro dam edita z modelem o ile jest bo kupiłem pierwszy lepszy za 20 zł w lombardzie.Spróbuje też go przedmuchać w środku.

Computer -> DVD RW Drive -> Properties -> Hardware, tam znajdziesz model swojego czytnika. 

Przy "odkurzaniu" nie używaj zbyt dużego ciśnienia, bo możesz rozkalibrować laser. 

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy twój napęd jest w stanie odczytać inne płyty.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Już ktoś pisał ale odpowiedzi nie napisałeś, a mianowicie czy napęd nie czyta żadnej płyty czy tylko tej?

Kolejna rzecz to sprawdź czy taśma jest dobrze dociśnięta, ewentualnie sprawdź inną.

Choć przy napędzie ATA najprościej będzie go wymienić, szczególnie że na allegro taki napęd można kupić za kilka/kilkanaście złoty.

Opublikowano

Do wymiany czytnik płyt to samo miałem i nie obyło się od wymiany. Laser został wypalony (czy jakoś tak :( ) Lub źle nagrałeś.

Proszę o cytowanie moich postów jeżeli kierujesz odpowiedź w moją stronę. Dziękuje!

Opublikowano

Płyte dostałem od koleżanki, u niej normalnie działało jak i u innych osób więc płyte można wykluczyć ze zjebalności.

Pecet kumpla działa dobrze bo inne nagrane płyty jak i oryginalne też czyta.

Sądzę, że coś z moim dyskiem jest ALE CO !?

Opublikowano

Napęd czyta płytę orginalną od bioshocka i normalnie autorun do niego i wszystko.Która taśma dokładnie ? od płyty głównej do dysku ? przypięta na maxa a w środku sprawdzałem (w dysku) to też przypięte.

Opublikowano

(...) Laser został wypalony (...)

Przez kogo?

Inne płyty działają, czy tylko z tą jedną jest problem? Podaj model czytnika. 

Możliwe, że na optyce leży kilogram kurzu, polecam sprężone powietrze, ew. płytkę do czyszczenia napędów. Nie wykluczone również, iż rzeczywiście masz uszkodzony czytnik.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Tą taką małą przypinkę na dwa bolce do tyłu stacyjki ?

Było już tak wklepane na Slave i dalej nie działa, coś czuje, że musze pochytać od kumpli stacje.I nie da się nic już zrobić prawda ?

Opublikowano

Laser mógł zostać wypalony poprzez otwieranie sporej ilości płyt. (Tak przynajmniej myślę i tyle usłyszałem)

Proszę o cytowanie moich postów jeżeli kierujesz odpowiedź w moją stronę. Dziękuje!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...