Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Romanowskika

Pytanie

Opublikowano

Witam. mam bardzo poważny problem z komputerem.

Mój Sprzęt:

Płyta Główna: MSI 790FX-GD70

Procesor: AMD Phenom II x4 2.8 GHz (925)

Grafika: Gigabyte - GTX 260 OC

RAM: GoodRAM 4GB 1600MHz (PLAY)

Zasilacz: SilentiumPC - Deus G1 600W 80BR

Dysk: Seagate - baracuda 500GB 7200rpm (7200.12)

System:

Windows 8.1 Enterprise - Build 9600

Komputer składak. Dzisiaj niedawno pojawił się problem z dyskiem, otóż stracił prędkość i to bardzo dużą.

Otóż problem polega z szybkością odczytu i chyba zapisu. Sam system zużywa prawie 100% dysku bez aplikacji. kiedy odpalam przeglądarkę, w ogóle cokolwiek następują ścinki. Dysk poleciał prawdopodobnie podczas grania w Battlefield 3.

Włączając menadżer zadań (otwierając więcej szczegółów) pokazuje mi zużycie procesora, pamięci, dysku i sieci:

przed awarią z tego co pamiętam dysk nawet nie zużywał 10%, a teraz trzyma się twardo na 99% a przy byle kliknięciu czy przestawieniu czegoś na pulpicie wiesza się dochodząc do 100% Nie wiem co jest nie tak, ale obstawiam na prędkość.

Dodam, że próbowałem:

-Resetować komputer

-Uruchamiać innym kontem

-Wyłączać komputer i odczekać

-Zmieniać podłączenie kabla SATA2 z płytą (chodzi tu o inne wejście do płyty)

-Zmieniać kabel SATA2

-Zmieniać MOLEX

Moje pytanie brzmi:

Co mogę w tym wypadku zrobić i czy da się to naprawić (nawet w sposób serwisowy) co mogło "pójść"

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zakładce Health Pusto, ale zrobiłem skana: TUTAJ

okazuje się, że max to jakies 105 MB/s a wszystkie aplikacje bez tego programu zużywaja jakies 10,15 mb a system pokazuje 100% i wiesza sie komp -_-

OCO KAMAN ??

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Poszukaj w BIOSie funkcji "HDD S.M.A.R.T. Capabilities", czy "Hard Disc S.M.A.R.T." (lub coś podobnego) i ją włącz. Wtedy w HD Tune powinieneś uzyskać jakieś informacje. 

Nie wydaje mi się, żeby to była wina HDD, ale najwyżej wykluczymy tą opcję. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

W zakładce banchmark wszystko wygląda normalnie. W health zupełnie nic się nie pokazuje?

Nie zupełnie nic. pusto (dzis albo jutro wrzuce screeny calego HD tune.

Wg. Mnie jakiegos wirka masz.

http://www.mpcforum.pl/topic/1193996-zanim-napiszesz-lista-tematow-przeznaczonych-dla-subforum-problemy-i-usterki/#entry10212777

Zrob logi otl i wrzuc na wklej.pl

Ps. Code nie ma bo tele.

Hmm... virus dziwne. system nawet 4 dni nie ma, i aktywowal by sie przy dlugim graniu w bf 3 (w trakcie) ???

No nic przeskanuje avastem, poczyszcze odkurzaczem i cccleanerem i zdefragmentuje perfect diskiem i dam znac.

A i inne pytanie. Jak wlaczyc tryb awaryjny w windows 8.1 experience build 9600 ???

– No nie ... znowu?

image.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...