Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odczytywanie wartości ze strony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Piszę w autoit od paru dni dopiero, główniem skupiam się na funkcji IE_, teraz stoje w miejscu - nie mogę nic znalesc na oficjalnym forum autoit ani w helpie.

Mam na stronie przykładowo takie coś:

pieniądze 10

i potrzebuje aby jakiś skrypt sprawdzał kiedy liczba '10' się zmieni na inną, i gdy się zmieni to wstawił ją spowrotem do labela.

w sumie to potrzebuje tylko sposobu odczytania tej liczby, reszte potrafie.

Pozdrawiam

Y7fotgL.png

Opublikowano

w źródle:

<tr>   <td><span class="naglowek"> Pieniadze: </span> 1 </td>   <td></td>   </tr>

w 'zbadaj element' nie ma nic więcej oprócz  <td>...</td>

Y7fotgL.png

Opublikowano

zwraca mi to samo co źródło:

<TD><SPAN class=naglowek>Pieniadze: </SPAN>1 </TD>

w zbadaj element jest SPAN nagłówka z wartością pieniądze a pod nim jest tylko to

" 1 "

potrzebuje to " 1 " wyciągnąć ;x

Y7fotgL.png

Opublikowano

no ale on wyszukuje dany string, czyli wyszuka 1 i znajdzie 1. A ja potrzebuje to odczytac i w razie zmiany odwołać się do jakiejś funkcji ;xxxx

Y7fotgL.png

Opublikowano

Nie, nie znajdzie 1. Znajdzie to czego właśnie potrzebujesz.

Poczytaj sobie o tym jak działa ta funkcja. Musisz kazać jej ci wyskrobać tekst pomiędzy <tr> <td><span class="naglowek"> Pieniadze: </span> a </td> <td></td> </tr>

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

$liczba = _stringbetween($ie,'<tr> <td><span class="naglowek"> Pieniadze: </span>',"</td> <td></td> </tr> ")

msgbox (0,"",$liczba)

wywala '0' :x

bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie!

Y7fotgL.png

Opublikowano

Skoro czytałeś o tej funkcji powinieneś przeczytać że zwraca ona wynik w tablicy czyli jeśli dobrze uzupełniłeś jej argumenty to np w

$zmienna[0] bedzie pierwszy ciąg znaków który znalazło czyli to co szukasz a w kolejnych np $zmienna[1]...[2] wyświetli pozostałe wyniki jeśli znalazło by więcej niż jeden.

Do tego dobrze sprawdź co wpisujesz do funkcji bo tekst który nam podałeś trochę się róźni od tego co wpisałeś w funkcje.

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...