Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Gram sobie w Fifę World. Grywam sobie  zazwyczaj, a raczej zawsze grywałem na klawiaturce w gierki, w tym w fifki,a ale postanowiłem sobie pograć, a raczej nauczyć się grać na padzie.

Piszę nauczyć ponieważ styczności z konsolami raczej nie mam, więc o dobrą obsługę pada u mnie ciężko....

Znalazłem sobie w domu jakiegoś taniego pada, przypominającego pada z PS3, którego nazwa w w Panelu sterowania a konkretnie w Urządzeniach i drukarkach (Windows 7) wyświetla się jako: Generic USB Network Joystick. Podłączyłem go sobie  pod USB, zainstalowało sterowniki, włączam fifke, wchodzę w ustawienia i tam można klikając na przycisk w Padzie zobaczyć jego funkcję. Stwierdziłem wtedy, że nie działa Prawy Analog) załączyłem sobie  jakiś meczyk single i ponownie stwierdziłem, że prawa gałka nie działa (brak trików, parady bramkarskie podczas rzutów karnych), więc zacząłem szukać odpowiedzi na dręczące mnie pytania: Dlaczego to nie działa i jak to naprawić?

Próbując podmieniać pliki: "buttonDataSetup.ini" w Dokumentach w folderze FIFA WORLD, które znalazłem podczas poszukiwań stwierdziłem, że nie w tym problem, szukałem dalej.

Znalazłem też metodę która podał kolega na tym forum (link do tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/1169111-fifa-world-azer-nie-mozesz-robic-trikow-w-fifa-world-wejdz/

Niestety też nie przyniosła pożądanego efektu, guziki  oprócz strzałek i lewego drążka, nie działały.

I wtedy pomyślałem sobie: "A gdyby tak połączyć te dwie metody?!"

TAK!!! to było to! PAD DZIAŁA! PRAWY DRĄŻEK TEŻ! A ja uczę się grać na padzie, jak na razie z mizernymi skutkami, ale jest coraz lepiej! ;D

A teraz opiszę co zrobiłem aby mój PadŁ działał w FIFIE WORLD jak należy:

1.Podłączamy Pada do komputera.

2.Wchodzimy: Panel Sterowania=>Sprzęt i dźwięk=>Urządzenia i drukarki

3.Klikamy prawym przyciskiem myszy na naszym urządzeniu jakim jest nasz Pad, wybieramy: "Ustawienia kontrolerów gier". Wyświetli nam się okienko z nazwą naszego Pada, najlepiej nazwę spisać do notatnika i to bezbłędnie!(Klikając we właściwości zamiast w "Ustawienia kontrolerów gier" będziemy mogli skopiować dokładną nazwę kontrolera do notatnika). W moim przypadku było to wspomniane wcześniej: "Generic USB Network Joystick"

4.Teraz wchodzimy w Dokumenty=>FIFA WORLD i otwieramy plik: "buttonDataSetup.ini". Pojawi nam się lista urządzeń obsługiwanych przez FIFĘ WORLD. Jeżeli, ktoś ustawiał sobie klawisze to wie o co chodzi, jeżeli nie, mogę pomóc ciut i w klawiszach ;]

5.Kolejnym krokiem w moim przypadku było wyszukanie w "buttonDataSetup.ini" nazwy urządzenia podobnej do mojej. Posłużyłem się marką, a więc: Generic. Żeby się nie męczyć kliknąłem w Edycja=>Znajdź (Ctrl+F) wpisałem "Generic", kliknąłem Znajdź następny, znalazło, klikałem dalej, aby sprawdzić ile kontrolerów pod tą nazwą obsługuje gra. Okazało się tylko jeden, A dokładnie:

AddController "Controller_041"
AddAlias "Generic   USB  Joystick"
AddAlias "Generic   USB Joystick"
AddAlias "Generic  USB  Joystick"
AddAlias "Generic  USB Joystick"
AddAlias "Generic USB  Joystick"
AddAlias "Generic USB Joystick"

Skopiowałem, więc: "Generic USB Joystick" i wkleiłem do notatnika tak samo jak nazwę faktyczna naszego urządzenia, obie nazwy zachowujemy!!

6.Czas odpalić regedit. klikamy jednocześnie znaczek windowsa+R, potem wpisujemy regedit i ENTER.
7.Klikamy Ctrl+F w regedicie i wklejamy tam nazwę naszego urządzenia spisaną/skopiowaną z Panelu Sterowania. Wyszukujemy.
U mnie po wyszukaniu wyglądało to tak.

73407329962064144893.jpg

P.S. Zamiast "Generic USB Joystick" było " Generic USB Network Joystick"

Teraz wystarczy kliknąć dwukrotnie na OEMName i w dane wartości wkleić nazwę skopiowaną z pliku gry. U mnie była to nazwa widniejąca na obrazku powyżej. OK.

Następnie ponawiamy wyszukiwanie Ctrl+F i powtarzamy proces aż w regedit nie znajdzie nazwy naszego urządzenia!

8. Po tej operacji wychodzimy z rejestru, odłączamy Pada, podłączamy z powrotem i wchodzimy w Panel sterowania aby sprawdzić czy nasz Pad  działa odpowiednio, zauważamy też, że nazwa naszego urządzenia uległa zmianie ;]

9. Włączamy grę i w ustawieniach sprawdzamy czy gra reaguje na przyciski  urządzenia i analogi, jeżeli tak to cieszymy się trikami, cieszynkami i bronimy karne w FIFA WORLD!

10.Jeśli to nie pomogło możemy zmieniać nazwy  naszego urządzenia wpisując tam inne nazwy urządzeń z pliku: "buttonDataSetup".

Pamiętajcie też aby kierować się waszymi nazwami urządzeń z Panelu Sterowania i pliku gry z fify, a nie moimi :P

Mam nadzieję, że pomogłem i nie popełniłem wyżej żadnego poważniejszego błędu, a wszystko jest w opisie jasne i proste w wykonaniu,a wam powodzenia w naprawie Prawej gałki i w grze!

Podziękowania też dla #azer sp00fy

Origin/FIFA WORLD: m4n13k90 ;-]

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ogarniasz może co zrobić jeżeli pada całkiem poje**ło?? Mam pada z mediatech. Na 5.0 normalnie śmigał. Wcześniej miałem ustawienia ,że defensywne ,bardziej defensywne ,średnie ,bardziej ofensywne ,ofensywne zmieniało się na klawiszach strzałek ,a teraz to jakaś patologia. Doszedłem tylko do tego ,że zmienia się na ofensywne na buttonie 3 ,a defensywne na buttonie 4- to tak jakby na padzie od ps3 bylby to button kolka ,albo trojkata. nw co robic :/

hersygna.png
  • 6 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mi jak wpisuje w to oemname to wyskakuje błąd ze nie moge zmienic .... błąd przy zapisie nowej zawartosci wartosci. Pomoze ktos ? ;/ mam pada od ps3 Generic USB Joystick jak cos origin Marcinusiek4

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...