Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ciężkie chłodzenie = wyginanie płyty głównej

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam chłodzenie SilentiumPC Fortis HE1225. Płyta główna widnieje w sygnaturce. I tu jest problem. To chłodzenie jest strasznie duże i ciężkie (dla mnie nie jest ciężkie, dla płyty już tak). Zauważyłem małe wygięcie. Nie ma to żadnego wpływu na temperatury itp. Ale boję się o jedno. Często grzebie w mojej maszynie, co owocuje tym, że co jakiś czas jest ona w ruchu. Czasem chce coś pomajstrować przy procesorze, coś dodać itp. Często muszę zdejmować ten radiator. I tu jest problem. Boję się, że ścieżki i ogólnie płyta w końcu nie wytrzyma, ja usłyszę charakterystyczny trzask, i znowu będę musiał kupować nowe MOBO. I tu jest pytanie. Jaka jest podatność płyt głównych na uszkodzenia mechaniczne przez wagę radiatora? Może coś w ogóle pęknąć? Z góry dzięki

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Backplate z zestawu poprawnie zamontowany ? Lekko się wyginać może, ale powinno być stabilnie. Też mam Fortisa i nic nie wygina, może coś źle przykręciłeś ?

Opublikowano

Poprawnie zamontowany. Już chyba wiem. Jeżeli już coś pęknie, to nie od zmęczenia materiału tylko od ciągłego montowania i wymontowywania radiatora (wprowadzam różne tak naprężenia materiału). Pytanie jest gdzie jest granica. Ktoś zna odpowiedź?

Opublikowano

Jak pęknie będziesz ją znał ;).

Na wyczucie to rób, nie za mocno i nie za lekko.

Jak nie jesteś pewny na necie jest od cholery poradników jak montować coolery popatrz tylko i wyłącznie momenty z jaką siłą je przykręcają.

Ten typek co od morelów robi on ma pare filmów jak zakładał coolery.

graphic.png
Opublikowano

Dobra dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że ta płyta przetrwa..

Do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...