Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Corsair 450W wystarczy?

xlisekx00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostatnim moim temacie wyszedł mi taki zestaw za 2100zł:

Zalman Zm T4(wybrałem ją, bo na czymś musiałem zaoszczędzić, żeby starczyło na GTX 760)

Goodram 4GB

i5 4440

MSI GTX 760

Asus B85M-G

Będzie pewnie dołożone 4GB ramu.

Czy wystarczy 450W i czy nie będzie problemu z pracą mocno obciążonego komputera, czy lepiej wziąć jakiś zasilacz 500W. Nie chcem też brać za dużego, bo zużycie prądu też się liczy.

Opublikowano

Wnioskuje, że kompuiter do gier? Weź to: 

http://www.morele.net/inventory/info/V7fdqu/

tylko bez monitora i obudowe możesz sobie zmienić ;)

Zużycie prądu -.- Zasilacz weźmie tyle, ile potrzebuje komputer. Czyli jak byś miał zasilacz 1000W a komp by chciał 500W to zasilacz by komputerowi dawal 500W a te drugie 500W byłoby "wyłączone". Nie umiem ci tego wyjaśnić ;) I nie wiem, po co Ci procesor z dobrym Hyper Threadingiem jak chcesz grać w gry o.O

PS. Możesz też zmienić kartę graficzną na niewiele słabszą R9 270OC i odpuścic chłodzenie (na BOXowym siedzieć)

Opublikowano

Boxowe chłodzenie wystarczy.

To chyba dopłace do 550W, przynajmniej będzie pewność że wystarczy

Opublikowano

Zasilacz 450W będzie trochę na styk i lepiej dołożyć do czegoś mocniejszego. Np. Thermaltake Smart SE Modular 530W, silentiumPC deus g1 500/600W bądź silentiumPC deus m1 550W.

A co do prądu pobieranego przez komputer to moc napisana na zasilaczu nie ma kompletnie żadnego znacznie z tym co cały komputer pobiera z "gniazdka".

Bo komputer pobierający 400W z gniazdka będzie pobierał podobną ilość energii z zasilaczem 500W jak i 1000W. A od tego ile pobierane jest z "gniazdka" zależy głównie sprawność zasilacza czyli jego certyfikat 80+. I zasilacz z certyfikatem 80+ bronze będzie pobierał odrobinę więcej prądu niż taki sam zasilacz z certyfikatem 80+ gold.

Ale ważne by zasilacz miał certyfikat przynajmniej 80+ bronze i będzie dobrze.

Dlatego proponuje właśnie minimum Smart SE Modular 530W lub deus m1 550. Prócz tego że mają certyfikat 80+ bronze, są również modularne co zawsze się przydaje. Jeśli chcesz coś lepszego to proponuję Corsair CS550M modular 80 PLUS Gold.

Opublikowano

A nie starczy VS550W?

I pytanie lepiej Corsair VS550W czy Thermaltake SE Modular 530W lub Deus 500W, albo ewentualnie Deus 550W Modular. Który wybrać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...