Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Remake gier ,emulacja romów. - strona prawna

Gość povskill

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie? Jak to z tym jest jest wiele deweloperów którzy szczycą się tym że tworzą indie game a np biorą sobie patenty i grafike od np Pokemonów.
Wiem że można to ominąć poprzez parodie gry albo emulacją romu? o tym wlasnie głównie chcialem się dowiedzieć, kiedy łamie prawo kiedy czytam rom czy dopiero gdy go kopiuje albo modyfikuje. 

Thx.

Opublikowano

Z tego co kojarzę to prawa autorskie nie obejmują mechaniki gry. Wyobraź sobie, że ktoś jako pierwszy "opatentuje" gry wyścigowe, później RTSy i inne RPG. Nie ma opcji. Co do grafiki - ostatnio jest straszne parcie na pixel arty. Duże szanse są na to, że w spritesheetach w których pojedynczy tile ma 32x32 pikseli coś się powtórzy.

Emulacja romu w teorii legalna jest jeżeli posiadasz oryginał.

Opublikowano

Z tego co kojarzę to prawa autorskie nie obejmują mechaniki gry. Wyobraź sobie, że ktoś jako pierwszy "opatentuje" gry wyścigowe, później RTSy i inne RPG. Nie ma opcji. Co do grafiki - ostatnio jest straszne parcie na pixel arty. Duże szanse są na to, że w spritesheetach w których pojedynczy tile ma 32x32 pikseli coś się powtórzy.

Emulacja romu w teorii legalna jest jeżeli posiadasz oryginał.

32x32 pikseli coś się powtórzy 

Coś tak ale chodzi mi o wyświetlanie identycznego np pokemona na ekranie.

Opublikowano

Myślałem, że chodzi Ci o jakiś tile np. trawy czy skały. Co do konkretnego identycznego obrazka/postaci no to nie jest do końca w porządku.

Opublikowano

Myślałem, że chodzi Ci o jakiś tile np. trawy czy skały. Co do konkretnego identycznego obrazka/postaci no to nie jest do końca w porządku.

Tylko właśnie bo emulatory (np pokemmo) używają romu, i wyświetlają identyczne obrazki które są chronione prawem autorskim. A jest to legalne... Stąd moje pytania, ww jakim momencie przestaje być to legalne.

Opublikowano

Prawa autorskie zostaną naruszone jeżeli ileś tam procent(nie pamietam ile) pracy będzie podobna przynajmniej w tekscie i obrazkach.

Opublikowano

Prawa autorskie zostaną naruszone jeżeli ileś tam procent(nie pamietam ile) pracy będzie podobna przynajmniej w tekscie i obrazkach.

Nwm czy jakoś dziwnie mówię ale, pokemmo zrzyna wszystko z pokemonów a jednak robią to legalnie, jak to jest?

Opublikowano

Nwm czy jakoś dziwnie mówię ale, pokemmo zrzyna wszystko z pokemonów a jednak robią to legalnie, jak to jest?

Skąd informacje, że robią to legalnie? Mogą to robić tak jak np. prywatne serwery WoWa. Do momentu, w którym ktoś nie upomni się o swoje.

Opublikowano

Trochę po czasie, ale znalazłem jeszcze takie coś na stronie pokemmo:

Locate a compatible ROM* and put it in the /roms/ folder of the extracted client.

* You must have the legal right to use that rom. We will not supply you with the roms, or help you find them as they are copyrighted.

Drobny druczek i rączki czyste. W tym momencie wygląda to tak, jakby w pewnym sensie odpowiedzialność za legalnego roma była po stronie gracza.

Rączki czyste :D 

Opublikowano

Trochę po czasie, ale znalazłem jeszcze takie coś na stronie pokemmo:

Locate a compatible ROM* and put it in the /roms/ folder of the extracted client.

* You must have the legal right to use that rom. We will not supply you with the roms, or help you find them as they are copyrighted.

Drobny druczek i rączki czyste. W tym momencie wygląda to tak, jakby w pewnym sensie odpowiedzialność za legalnego roma była po stronie gracza.

Rączki czyste :D

No ok, super. Ale co z danymi romu, no bo praktycznie rzecz biorąc manipulują nimi. To to ja wiem że tak tam śmigają ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...