Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Zwiększenie FPSów w DayZ

GunZ1313

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

1. Wprowadzenie

Witam. Ten temat został stworzony po to, aby uświadomić, że nawet mając sprzęt spełniający minimalne wymagania gry - można sobie miło pograć "przy tak skopanej optymalizacji".

Gdy kupowałem tą grę, sądziłem, że aktualny sprzęt jaki mam nie da mi pograć w tą grę - dobrze się spodziewałem, przy ustawieniach na Very Low i Renderingu 3D na 100% gra chodziła w 20 FPS. 

Miałem nadal nadzieję, że mogę zrobić z tą grą coś co mi pozwoli spokojnie grać, przeczesując internet znalazłem parę interesujących mnie tematów dzięki którym wiedziałem już dzięki czemu mogę zwiększyć ilość FPS.

2. Wyniki po zabiegach mających zwiększyć liczbe FPS.

Teraz przedstawię wam przy jakim sprzęcie osiągałem, jaką liczbę FPS'ów i w jakim miejscu udało mi się wyciągnąć po kilkudziesięciu godzinach testowania różnych konfiguracji dzięki którym gra zapewniała mi jak największą ilość FPS.

Konfiguracja:

NVidia GeForce 9600GT

Intel C2D E8600 - 3,16 ghz

4GB Ramu DDR2

Monitor 20" - 1680x1050

Ilość FPSów:

Z nimi jest akurat różnie, zależy najczęściej od miasta, ile nasza postać (kamera) "widzi" oraz ilości zombie w około np.

Svetlojarsk - uświadczyłem tu największe spadki FPS, średnio było to w granicach 15-25 podczas sprintu na jego ulicach, będąc w czasie truchtu uświadczyłem najwięcej 25 fps'ów.

Od razu zaznaczam - będąc w pomieszczeniu FPSy zawsze będą duże, u mnie np. 40-50.

Berezino - Tu już jest lepiej, gra przyjemna w 25-35 FPS w dolnym Berezinie (Czyli tam gdzie znajdziemy Szkołe czy też Komisariat) jak i w Górnym (Tam gdzie jest Szpital czy też Sklep). Lecz nie trzeba się martwić, rzadko kiedy odczujemy te 25 fpsów.

Lasy, miejsca gdzie nie ma nic oprócz dróg i lasów dookoła - Tutaj jak wiadomo uświadczyć musiałem dużą ilość FPS - przynajmniej 35.

Lotnisko Małe/Duże - Tutaj jak wiadomo również można się spodziewać dużej ilości FPS - aż 35-40 bez żadnych spadków.

Reszta miast typu: Stary Sobor, Nowy Sobor, Krasnostav, Gorka, Dubrovka, Balota, Kamenka, Vybor, Kamyshovo, Polana,  Grishino, Gvozdno, Zelenogorsk i inne podobne rozmiarem

-

licząc średnią FPS to 30 - czyli bez problemu możemy robić sobie wojny gdzie chcemy bez obawy o nagłe przycięcia/spadki FPS.

Miejsca Militarne - W nich również nie uświadczyłem mniejszej ilości FPS niż 30.

Ok. To na tyle z moich doświadczeń podczas zwiedzania Cherno, bystrzejsi zobaczą, że brakuje opisów Miast Chernogorsk i Elektro jest to spowodowane tym, że mając przegrane ponad 100h jeszcze nie miałem okazji w nich być.

Moje Obserwacje:

Teraz czynności które wykonywałem, a zmniejszą nam one FPSy.

-Patrząc w stronę gdzie jest dużo obiektów do "narysowania" (najczęściej drzewa) spadki mogą zmniejszyć liczbe FPS do ~24. (Przykład - Dach Szkoły w Berezinie i patrzenie się w strone Górnego Berezina mając na ekranie dużo drzew i trochę budynków i bloki).

-Celując z Mosina z Long Scope'em w drzewa np. na górce snajperskiej w Berezinie z dachu Bloku. - Spadki wynoszą nawet 13 fps.

To są moje osobiste odczucia podczas gry z którymi również chce się podzielić, żebyście wiedzieli, że mimo, że gra fajnie działa - nie jest kolorowo. Więc jeżeli ktoś chce być snajperem to polecam strzelać w obiekty które są daleko od was, ale w miastach czy też w jakichś wsiach, bo jeżeli ktoś jest w miejscu gdzie dookoła niego jest mnóstwo drzew to przy 13 fps można zestrzelić, ale jest już to niekomfortowe.

3. Zwiększanie FPS

1. Ustawienia w grze.

-Zakładka "Video"

Tutaj musimy pamiętać o wyłączeniu Synchronizacji oraz ustawieniu "Rendering Resolution" na 100%.

2d94ch0.jpg

-Zakładka "Rendering"

Tutaj robimy identycznie jak na SS - żadna z tych funkcji nie jest na tyle potrzebna, aby była włączona.

zwbb6q.jpg

-Zakładka "Quality"

Chmury i Cienie - Ustawiamy je na Disabled, są to opcje które najbardziej zżerają FPS.

Terrain - odpowiada za trawę i ogólną jakość otoczenia - dla Was (tych którym naprawdę brakuje FPS) nie jest ona wymagana na wyższy poziom niż Very Low.

Object - ona odpowiada za odległość rysowania. Ustawiając na Very Low możemy mieć problem ze zobaczeniem innego gracza w odległości ~100m, lecz za chwilę pokażę jak ustawić komendę odpowiadająca za to w pliku konfiguracyjnym, aby mieć dobrą ilość FPS oraz nie być "gorszym" od innych.

2mcacys.jpg

-Zakładka "Textures"

Video Memory - ustawiamy tutaj ilość ramu jaką posiada nasza karta graficzna. Np. GeForce 9600 GT posiada 512 więc gdy go posiadałem ustawiałem tutaj 512 MB.

Texture Detail - Tutaj ustawiamy na Very Low, ew. na Normal jeżeli karta graficzna jest lepsza od tej przedstawionej w "Konfiguracji" - wzrost FPS jaki zauważyłem to jakieś 5 fps przy posiadaniu tego na Very Low z Normal.

Texture Filtering - Nie jest to ważna opcja - wystarczy na Disabled.

656d1v.jpg

2. Konfiguracja Configu.

Przechodzimy do Folderu Dokumenty a następnie odszukujemy folder DayZ, w nim znajdziemy 3 pliki z których 2 będą nas interesowały.

DayZ.cfg

10h57xj.png

Na początek otwieramy plik DayZ.cfg - polecam do tego Notatnik lub Notepad++.

Zmieniamy w nich wartości

GPU_MaxFramesAhead=

GPU_DetectedFramesAhead=

na te:

jgmmme.png

Polecam również dostosowanie reszty wartości do tych z SS powyżej - Mówię o Tych od "vsync" w dół.

3. [Twoja Nazwa].DayZProfile

Po otworzeniu tego pliku Notatnikiem lub Notepad++ zjeżdzamy na sam dół i zmieniamy aktualne wartości na te co widać poniżej.

Do osiągnięcia stabilniejszej liczby FPS polecam ustawienie viewDistance na 900 oraz preferredObjectViewDistance na 900.

mvmd0p.png

4. Opcje uruchamiania 

Najpierw otwieramy Bibliotekę Steam, następnie szukamy na niej DayZ - klikamy prawym, potem "Właściwości" i "Ustaw Opcje Uruchamiania".

Komendami jakie będziemy ustawiać to:

1. -cpuCount=* - W miejsce gwiazdki wstawiamy liczbe rdzeni jaką posiadamy np. C2D (Core 2 Duo) posiada dwa rdzenie czyli wpisujemy 2.

Gotowy przykład dla C2D: -cpuCount=2

2. -exThreads=* - W miejsce gwiazdki wstawiamy liczbe pozostałych rdzeni procesora czyli np. u C2D będzie to 1. U 4 rdzeniowych procesorach będzie to 3, a u 8 rdzeniowych - 7.

Gotowy przykład dla C2D: -exThreads=1

3. -maxMem=* - W miejsce gwiazdki wstawiamy liczbe Ramu jaką chcemy przeznaczyć dla DayZ. Przykładowo, posiadając 4GB ramu wstawiamy 3072, 3GB Ramu - 2048mb, 2GB Ramu - 1024mb.

Gotowy przykład dla 4GB Ramu:  -maxMem=3072

4. -maxVram=* - W Miejsce gwiazdki wstawiamy liczbe Ramu karty graficznej. 

Gotowy przykład dla 9600GT:  -maxVram=512

5. -nosplash oraz -noPause - spowoduje to usunięcie loga Bohemii na starcie gry.

6. -winxp - Jest to komenda zmieniająca kompatybilność gry na Windows XP, niektórym zwiększa FPS o 10, a niektórym nie. Jej wady to crashowanie przy minimalizowaniu/zmienianiu ustawień w grze. Używaj jej tylko jeżeli masz system Windows 7.

Moje uwagi dotyczące komendy -winxp:

Polecam najpierw przetestowanie gry po skorzystaniu z tego poradnika bez tej komendy. Po tym zapisać średnią ilość FPS (do sprawdzenia FPS'ów polecam Frapsa), a następnie wprowadzić ją do ustawień i z nią trochę pograć i wtedy będziecie wiedzieć czy wam pomaga czy bardziej uprzykrza grę.

Przykład moich ustawień uruchamiania:

2j2huvo.png

4. Zakończenie

To na tyle w tym poradniku, mam nadzieję, że przyda się on Wam i pozwoli pograć na starszych sprzętach.

Stworzyłem go wzorując się na innych poradnikach, lecz cały poradnik jest od zera napisany przeze mnie.

Dlatego też zakazuje kopiowania go na inne fora.

Został on stworzony dla ludzi odwiedzających MPCforum.

by. Dv0rak

518831445005751729602.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo  przydatne jak dla mnie :)  Ale mam jedna pytanie  wiesz może dlaczego  np zależy co zrobię ale  przeważnie  w dayz stadalone co  20-15 sek albo jak uciekam to  co 10-15 zacina mi się gra na 2 sek i nie mogę nic zrobić , wiesz możę czym to spowodowane ?

Karta graficzna : NVIDIA GeForce 9600 gt 
Procesor : AMD Athlon ™ Dual Core processor 5400+ x64 < 2x 
Płyta główna MSI 7369 [ K9N Neo v2 ] 
RAM: 4GB DDR2 
System Operacyjny : Windows 64 bit Home Premium 

Opublikowano

Prawdopodobnie przez rysowanie terenu - biegniesz i rysuje się nowy teren przez co sprzęcik już nie wyrabia, a i tak jest nie najlepszy. Najlepiej zmniejszyć view distance i powinno być ok.

518831445005751729602.png

Opublikowano

Prawdopodobnie przez rysowanie terenu - biegniesz i rysuje się nowy teren przez co sprzęcik już nie wyrabia, a i tak jest nie najlepszy. Najlepiej zmniejszyć view distance i powinno być ok.

A jak  myślisz  na ile tak ustawić ? I czy  można było by prosić o twoje gg ?:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak gdzieś wspominałem to optymalizacja w tej grze nie istnieje.

Ja gram na 18 FPS :D

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

Przerąbane z tą optymalizacją ;o xD Mam NVIDIA GeForce  9600 , AMD ATHLON 2x 5400 , 2.80 ghz a  co tu naglę ? Te ustawienia mi strasznie laguję grę zrobiłem swoje HIGH + średnie i gra chodzi a  grafika nie jest aż tak  zła ;D Zobaczcie sami : 

Grafika po tym TuT: 

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=314048435

Własne ustawienia w BEREZINO 25 FPS ;) :

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=314106194

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=313919278

PS jak nie zobaczycie to musicie mnie do  znajomych dodać; x

Jeśli chce ktos bym mu podał te ustawienia niech pisze ;x 

Opublikowano

Żeby mieć komfortową rozgrywkę to polecam minimum 30 FPS w Elektro.

Nie ma nic gorszego niż przegrać PVP bo ma się low FPS

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam podobnie ale gra sie po chwili załadowuje

byćmoże masz za mało ramu

kiedy miałem 4gb to ładowała się dłużej a teraz jak mam 8 to ładowanie z czarnego ekranu jest duzo krótsze

Opublikowano

Z*******y Poradnik ;-) W końcu normalna liczba FPS. Polecam

Jeżeli wypowiedziałem się w twoim temacie i masz do mnie jeszcze jakieś pytanie to daj lajka albo oznacz mnie @dudu98PL

Masz jakiś problem ? Potrzebujesz pomocy ? Pisz PW Postaram się Pomóc .... 

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem gdy ustawie komende -winxp przy odpalaniu gry ona mi się kraszuje i wyskakuje error mam windows 7 wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem gdy ustawie komende -winxp przy odpalaniu gry ona mi się kraszuje i wyskakuje error mam windows 7 wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?

Skasuj ją to taka trochę niepewna komenda. Raz działa, a raz nie. :P

Opublikowano

Usun komende -winxp, wejdz gry, ustaw hdr quality na very low i dopiero teraz wpisz w parametrach startowych -winxp.

O7Kc8dF.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...