Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Godyr - sezon 4

Lancer Miszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Na początku krótki wstęp. Do tej pory w spisie poradników z MPC nie ma żadnego tuta do udyra. Postanowiłem to zmienić! Build i styl gry nie jest wymyślony przeze mnie, posiłkowałem się poradnikami Trick2g. Ogólnie to dzięki niemu zacząłem w ogóle grać udyrem. Dlatego odsyłam na jego streamxxxw celu poszerzenia wiedzy na temat udyra. Nie polecam tego poradnika nowym przywoływaczom, ponieważ jest to dosyć skomplikowana sprawa.

#update, 6.05.14

- Dodałem nowy sposób budowania udyra. (spirit stone)

- Większy wybór itemów

- Zmieniony Core build

- Edytowane "Late game"

#update, 17.05.14

- Kilka poprawek

- Dodałem "W jaki sposób się bić?" w zakładce nr 5

- Dodałem kącik filmowy

1. Wstęp
W tym poradniku omówię, w jaki sposób grać Udyrem pod Fenixa w junglii. Nie jest to zwykły build pod fenixa (maxowanie umiejętności itd.), ponieważ od nie dawna mamy do dyspozycji ulubiony item junglerów, Feral Flare fhX6oHB.png. Trzeba pamiętać, że udyr nie jest taki łatwy do gry i trzeba nauczyć się parę schematów.

2. Przygotowania, masterki i runy.
Masterki dla Godyra są bardzo ciekawe i użyteczne. 

HNerW89.jpg

Dziwne, prawda? Już tłumaczę. Attackspeed umożliwia nam szybsze stackowanie 3 autoataku na fenixie i pozwala na szybkie czyszczenie junglii. To samo butcher, dzięki niemu możemy szybko stackować naszą latarnię. Redukcja czasu odnowienia pozwala na szybsze przełączanie styli. Ok, ale dlaczego 9 pkt w Utility a nie w defense? Naszym zadaniem będzie szybkie farmienie junglii, dodatkowy movement speed i lepsze działanie potionów pozwala na dłuższe zabijanie bez konieczności powrotu do bazy. Zwiększenie czasu utrzymania się buffa również pełni tę funkcję. Wszystko bardzo mądrze przemyślane.

Zapraszam na sprawdzenie run.

Jqh9z5F.jpg

Proste. Marki na atkspd pomagają w czyszczeniu junglii. Nie potrzebujemy fizycznych obrażeń, ponieważ mamy fenixa i jego potężny atak, który szybko stackujemy. Seale na armor, musimy jakoś przeżyć te farmienie. x6 cdr glyph daje nam możliwość szybszego przełączania się między naszymi stylami. x3 mr daje nam odrobinę wytrzymałości gdybyśmy mieli walczyć we wczesnym stadium gry. Quinty na movementspd ulepszają naszą mobilność, co jest nam niezmiernie potrzebne (nie mamy dashy, musimy być szybcy).

3. Umiejętności, czyli najciekawszy etap poradnika.

R9QaXXA.png

Ciekawe. Już tłumaczę. Pierwszy punkt w fenixa nie powinien dziwić, lecz zazwyczaj tigera zostawiamy na koniec, a tutaj o. Tak. Już od 2 levela musimy zapamiętać, jak czyścić jungle. Otóż przed danym nam campem jako pierwsze używamy Q, następnie jak najszybciej R. Styl tygrysa nakłada na nas efekt szybszego autoattackowania, który działa na innych stylach, lecz trzeba zmieścić się w czasie jego działania. Dzięki temu mamy w ręce jeszcze większy atkspd. Styl niedźwiedzia dodajemy dopiero na 5 poziomie, przed tym nie gankujemy żadnej z linii, nie staramy się w ogóle wychodzić z junglii, ale o tym później. Jako drugi maksujemy styl niedźwiedzia, z każdym punktem zwiększa się bonus do prędkości ruchu i jego długość trwania (mobilność ponad wszystko!). Jako 3 maksujemy turtle, nie potrzebujemy go we wczesnym etapie gry, ponieważ mamy potiony, które działają dłużej i skuteczniej. Jako 3 możemy też wymaksować styl tygrysa, lecz nie polecam tego wyboru, chyba że twoja drużyna na prawdę ma przewagę i nie jest potrzebny wam twardszy członek zespołu.

4. Czary przywoływacza.

Ox9dRjM.png - Standardowy czar do junglii, nie będę go wyjaśniał.

uWKwiFC.png - Ghost świetnie skaluje się ze stylem niedźwiedzia i procentowym zwiększaniu movementspd'u. Jako udyr lepiej jest uciekać/gonić na ghoście, popróbujcie a uwierzycie.

5. Co budować, jak robić jungle i jak grać?

Summoner%27s_Rift_jungle_map_with_monste

Co do itemków, jest to standard: 1039_32.png+2003_32.pngx5+3340_32.png i dotyczy każdej opcji zaczynania gry. Dalszy build niedługo.

Early

Wbrew pozorom, nasze junglowanie nie jest takie proste. Jest kilka sposobów na czyszczenie junglii godyrem, postaram się je Wam pokazać. 

1) Cofnięcie przed drugim buffem.

Tę opcję wybierajcie gdy Wasza drużyna nie jest w stanie (bądź nie chce) Wam pomóc przy początkowym buffie (w tym przypadku red). Zaczynacie na redzie (+smite), lecicie na Wraithy, później wilki i robicie Wight'a (+smite). Tutaj warto jest przewidzieć kilka spraw. Musicie mieć pewność, że przeciwnik nie zinvaduje Wam blue, dlatego tutaj używacie trinketa w krzaku przy blue, żeby mieć je pod kontrolą. Gdy już cofnęliście, MUSICIE nabyć 3106_32.png + najlepiej 2003_32.pngx5 i jak starczy kasy 2004_32.png. Nie ma sensu zostawiać jakąś kasę, ponieważ w tym momencie zaczynacie farmtime. Robicie blue, a następnie po kolei, Wight, Wolves, Wraiths, Golems i w tym momencie już pewnie są Wilki, po zrobieniu wilków zrespią się Wraithy itd. itd. Głównym celem jest jak najszybsze wyfarmienie Feral Flare. Jeśli chodzi o stronę fioletową (górę) również możemy startować na redzie i stosować powyższą taktykę, lecz śmiało możecie zaczynać od blue i przytrzymać reda.

Kolejną część gry mówię później.

2) Standard

Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z grą udyrem, wybierajcie tę opcję. Startujecie na dowolnym buffie, lecicie potem najbliższego campa (wilki albo wraithy, nie golemy albo wight, bo stracicie za dużo zdrowia) i drugiego buffa. (niebieska strona) Jeżeli drugim buffem okazał się blue, robicie Wight'a, Wilki, Wraithy (bo już się zrespią) i Golemy. Jeżeli nadal macie życie (powinniście, chyba że jakoś źle używacie umiejętności) farmicie dalej. Natomiast, gdy red jest drugim buffem, lecicie na golemy, wraithy, wilki (bo już się zrespią) i wight'a, i tak dalej. W obu przypadkach cofacie się przy około 1k golda, kupujecie 3106_32.png2003_32.png (najwięcej ile się da), 1036_32.png.

3) Madredy + Spirit Stone

Ostatnio dowiedziałem się, że madredy i spirit stone świetnie skalują się podczas bicia potworów w junglii. Dzięki spirit stone mamy kosmiczny sustain, mana nam się praktycznie nie kończy a hp nie spada w ogóle. Dlatego polecam przed pierwszym cofnięciem wyfarmić około 1k golda i cofnąć się po 1080_32.png + 3106_32.png, nie musicie nawet kupować potionów, ze względu na ogromny sustain :) Dalej budujecie tak samo. Nie sprzedajecie spirit stone aż nie będziecie mieli 5 złożonych itemków, 6 wymieniacie na podane niżej.

Waszym głównym celem jest wyfarmienie feral flara 3160_32.png w przeciągu 11-15min, gdzie 15minuta jest już uznawana jako spore spóźnienie (przeciętnie powinno to Wam zająć 12min). Po pełną latarnię możecie cofnąć w momencie, kiedy będziecie mieli na nią golda.

Pominę stronę fioletową, stosujcie się do powyższego :)

Midgame

Chciałbym też powiedzieć o kilku trikach (będą aktualizowane):

1) Przed robieniem drugiego blue (widzicie, że jest i nikt nie ma zamiaru go Wam ukraść) warto zrobić wszystkie bliskie campy. Czyli jakby była obawa o kradzież, stawiacie sobie warda by go kontrolować i robicie Wilki i Wight'y. Nie ma sensu na pełnej manie robić blue, stracony czas.

2) Ważną sprawą jest też to, że nie oddajecie buffów swoim sojusznikom, każde blue jest Wasze, red też (oczywiście są wyjątki, gdzie np. macie adc vayne 10/0, no to jej można oddać). Pamiętajcie, to WY macie wygrać tę grę.

Ok. Posiadacie już tę latarnię ale co dalej? Tutaj znowu decyzja zależy od Waszej sytuacji w drużynie. Jeżeli nie jesteście za dużo do przodu i czujecie się lekko w plecy, najlepszym rozwiązaniem jest 3068_32.png. Świetny item, który daje jeszcze więcej ap aoe dmg (fenix + sunfirecape) i przyśpiesza jungle. Natomiast gdy czujecie się solidnie wyfarmieni, drużyna ma się dobrze i nic nie wskazuje na jej pogorszenie, budujecie 3172_32.png. Jeden z najlepszych itemków na udyra, atkspd, movementspd, cdr i tenacity, czyli wszystko czego potrzebuje Wasza mobilność. Co do butów, to lecicie w 3284_32.png jeśli budujecie Zefyra. Te dwa itemki współgrają tak dobrze, że nikt nie jest w stanie już Was dogonić. Jeżeli chcecie być trochę twardsi 3264_32.png to te buty będą w sam raz.  3269_32.png to dobry wybór gdy macie sunfire, ponieważ brakuje Wam tenacity. Jeżeli chcecie możecie budować zefyr+sunfire, sam lubię taki build, nie widzę nic przeciwko temu :). Pamiętajcie o zielonym ulepszeniu butów.

Teraz warto by zacząć grać. TUTAJ zaczyna się gra udyrem. Przed złożeniem tych conajmniej 2 (+buty) itemkow, nie gankujecie! Waszym głównym celem jest jak największe wywieranie presji na przeciwniku. Pamiętajcie, linie mają być zawsze spushowane, po zabiciu przy ganku ZAWSZE pushujecie linię, nawet jeśli Wasz sojusznik raguje, flamuje czy co tam robi. Musicie ciągle wywierać presję. Counterjungla też wchodzi w grę. Bierzecie dużego stwora i uciekacie. Nie musicie mieć dużo fragów, wystarczy Wam mnóstwo farmy. 

Ok, presja wywierana, drake zrobiony, mam pieniądze, co dalej? W tym momencie również musicie zastanowić się, czego potrzebujecie. Jeżeli widzicie, że nie macie potencjału do teamfightów, jedynym wyjściem zostaje splitpush. Do tego najlepszym itemem jest 3078_32.png. Efekt sheena działa potężnie na turrety i inhibitory co przyspieszy splitpush. Musicie mieć na uwadze, żeby Wasza drużyna nie starała się engagować walk 4v5, jest to bardzo ważne, gdyż ich celem jest tylko zatrzymywanie przeciwników przed wzięciem nexusa. Jeżeli nadal wychodzi Wam splitpush, możecie polecieć w 3153_32.png. Mnóstwo atkspd'u i więcej sustainu. 

Jeśli chcecie walczyć, warto zaopatrzyć się w trochę survi. Idealnymi itemami są 3110_32.png3065_32.png. Mnóstwo wytrzymałości, slow z frozen hearta i duży sustain. Jesteście w stanie udźwignąć cały przeciwny team. Należy pamiętać też, że musicie nadal wywierać presje. Jesteście baardzo szybcy, możecie w chwilę spushować topa i wrócić na mida. 

Zmieńcie też trinket z żółtego na czerwony, dopiero później go ulepszcie (na pełnym buildzie lub gdy przeciwnicy mają sporo wardów a ty chcesz robić backdoory lub inne tego typu sprawy).

!CAŁY CZAS FARM JUNGLE, WIĘCEJ STACKÓW, WIĘCEJ DPSU, WIĘCEJ WYGRANYCH GIER!

Kończenie buildu i porady.

Core build, czyli standardowe itemki jakie powinniście nabyć to:

1. Podstawa, jeżeli nie macie dużej przewagi w grze. 3269_32.png3160_32.png3068_32.png1080_32.png

Kolejne itemki to jakieś survi/dmg. Wszystko zależy od przeciwników ale wybierajcie z tej puli:3153_32.png, 3078_32.png3110_32.png3065_32.png3102_32.png3143_32.png (jeżeli jeszcze czegoś nie macie). GA nie jest dobrym wyjściem, dlatego go nie załączyłęm

Co mogę powiedzieć. Nadal musicie trzymać i wywoływać presję. Nie macie prawa w żadnym momencie przestać farmić lub zostawiać spushowane na Waszą niekorzyść linię. Jedynie w taki sposób możecie wygrać grę udyrem. Pełnego buildu też nie napiszę, to wszystko "zależy". 

Nie mogę Wam opisać dokładnie jak grać udyrem, to trzeba pokazać. Niestety nie mam do tego warunków, dlatego zapraszam na kanał trick2g (filmy załączę później).

W jaki sposób się bić?

1) Jeżeli jesteś pewny, że przeciwnik nie robi za dużych obrażeń i musisz go złapać.

Cały czas używasz E, stunujesz go, później Q i jak najszybsze przełączenie na R i stackowanie uderzenia fenixa.

2) Jeżeli jest to teamfight i musisz trochę przytankować / Turret divujesz i musisz wziąć na siebie dmg.

Przed wbiciem się w środek, używasz turtle (jak już masz w nim punkty) i póżniej to samo, E + Q + R + R +... Tarcza z żółwia da Ci trochę wytrzymałości.

3) 1v1 z przeciwnikiem, który ma flasha bądź innego rodzaju dashe.

Gdy dobiegniesz do niego a ten nie użyje flasha przed twoim stunem, musisz go zestunować a następnie go zabiec od przodu. W ten sposób jego flash będzie praktycznie bezużyteczny a Ty, będziesz mógł łatwiej go zabić.

6. Zakończenie 

To już koniec poradnika. Mam nadzieję, że przyda Wam się ta wiedza i zaczniecie grać GODyrem. Sam nie rozegrałem jeszcze nim dużo gier rankingowych, ale swoją wiedzę mam głównie ze streamów trick2g i jest to jak najbardziej wiarygodna oraz sprawdzona wiedza. Niżej załączam kanał tricka, na którym pojawiają się jego poradniki i jeden z nich:

https://www.youtube.com/user/Trick0850

Kącik filmowy:

Tradycyjny udyr pod flarę;

Udyr "MadStone" (madredy + spirit stone);

Trzymajcie się i PRESJA!

fb.com/myrodj

Opublikowano

A co gdy nasi szojusznicy nie umią grać i tak przegrywają a ty im nie pomagasz i piszą „report udyr 0 gank” to co wtedy ? I co robić gdy kradną buffy ?

Opublikowano

@aresorek

Co do buffów, to nie mają czego od ciebie wymagać. Jungla jest twoja i tyle. Jeżeli zdarzają Ci się takie przypadki, że flamują za 0 ganków, napisz im, że w początkowych fazach gry będziesz farmił flarę. Później już zaczynasz ganki to nie powinni się spinać. 

Głównym celem udyra jest wygranie gry praktycznie samemu z niewielką pomocą sojuszników. Ty wywierasz presję a oni powinni tylko utrzymywać się przy życiu i defować pod turretem.

@naven123

Coś chyba źle zobaczyłeś. Po co byłby Ci potrzebny niedźwiedź do farmy? Q daje mnóstwo atkspd'u i w dodatku spory dps (pierwszy autoattack). Może patrzysz jakiś inny poradnik :)

fb.com/myrodj

Opublikowano

@up

Powodzenia w goldzie/platynie żeby tym idiotom wytłumaczyć co to znaczy defensywna gra, zagrałem Udyrem kilkanaście gier i muszę powiedzieć że chyba tylko w 2-3 grach ludzie pojęli o co mi chodzi i wygraliśmy z moim splitem, w pozostałych mega agresywna gra w early, przegrane linie i flame oraz "report udyr no comm no ganks". Dodatkowo imo jeśli chcesz splitować w takim goldzie/platynie enemy team musi być rozsypany albo baitowany, ważne aby trzymał się z dala od Ciebie a w goldzie czasami ciężko to osiągnąć tłumacząc teammatom :)

Opublikowano

@up

Jeżeli chodzi do mnie to mam 20 lvl xD .

Ale ja już grałem udyrem i dobrze mi idzie tylko tak się pytałem. Poradnik mi się podoba i dałem plusa.

Opublikowano

@reph3at,

Niestety, ale to najczęstszy błąd popełniany w niższych ligach. Nie testowałem go niżej niż MMR z diamentu 3/2, dlatego nie jestem w stanie dać Wam więcej wskazówek. Najlepszym wyjściem, będzie uspokajanie teammatów i upewnianie ich, że dacie rade to wygrać, tylko muszą grać defensywnie :)

fb.com/myrodj

Opublikowano

Według mnie na 3 skill powinien siasc zowik, niby nic ale mimo pozorów daje niezły sustain.

Dbl sry lagg usuncie

Opublikowano

Dzięki potionom i punkcie w masterkach nie potrzebujemy żółwia i sustainu, potrzebujemy szybkie czyszczenie junglii. Jutro lekko edytuję build w early i core early items, dzisiaj już nie dam rady. 

fb.com/myrodj

Opublikowano

Poradnik sredni, choc osobiscie uwazam za totalna glupote marnowanie elementu zaskoczenia na naszym 3 lvl-u po 2 buffach, na wiekszym/rownym lvl-u niz lane mozemy zrobic dobrego ganka.

Opublikowano

Nawet jeśli uda Ci się zabić na topie to musisz polegać na swoim sojuszniku, co nie jest zawsze opłacalne. Grając Bardzo dobrze udyrem, można wygrywać większość gier.

Co do wyglądu poradnika, to nie przywiązywałem do tego zbyt dużo uwagi, ze względu na to, że liczy się treść.

fb.com/myrodj

Opublikowano

Po nerfie na flare udyr odpadnie z jungli(tak samo jak master, xiny i reszta), a flara stanie sie usellesem itemem. Trudno zrozumiec ten riot, najpierw cos dodaja, a pozniej robia z tego uselles item. lel..

g0Tef.jpg

Opublikowano

Po nerfie na flare udyr odpadnie z jungli(tak samo jak master, xiny i reszta), a flara stanie sie usellesem itemem. Trudno zrozumiec ten riot, najpierw cos dodaja, a pozniej robia z tego uselles item. lel..

Taaa dziś grałem Xinem, oraz Yii na Jungli, z Flarą i powiem Tobie, że enemy nie miało za ciekawie, jak się dobrze ją nastackuje to nawet po tym nerfie całym i tak się ciska ..

League Of Legends,  Counter Strike (1.6, GO) 

Jeśli pomogłem zostaw Like. 

Opublikowano

Co do flary, jest trochę słabsza, ale to nie zmienia faktu, że jest monca. Stacki nadal są i można je zdobywać w teamfightach. Update tutoriala niedługo :)

fb.com/myrodj

Opublikowano

Powiem Ci szczerze ze bardzo zaciekawiło mnie to co tu napisales.
Sam sie przekonalem jak op jest flara, grajac sinem/masterem na jungli w 3 dni wskoczylem z silvera 4 do silvera 1 i mialem juz promoty do golda, masterem praktycznie sam wygrywalem gry.

Powiedz mi jak ta taktyka sprawdzi sie w silverze/goldzie?
Gdzie w 15-20 minucie jest powiedzmy 3;15 dla przeciwnego teamu, a jedyne co widzisz na chacie to flejm "report udyr 0 ganks" "udyr u lose our game" Uprzedzam twoja odpowiedz, w silverze/goldzie nie da sie nikomu nic wytlumaczyc.

Myslisz ze to sie sprawdzi? I pomoze mi choc w malym stopniu w szybszym wskakiwaniu po dywizjach?

rYD9JSA.png

Opublikowano

No wiesz, nie każdą grę można wygrać. Wszystko zależy od swojej drużyny i drużyny przeciwnika. Jeżeli mają ogromne problemy na liniach, możesz zacząć gankować wcześniej, ze względu na zmiany flary (stacki przy fragach/asystach). Jeżeli ogarniesz ten sposób do perfekcji to na pewno będzie Ci łatwiej wbijać dywizje. Ale jeśli bardzo Ci zależy na ich wbijaniu, nie polecałbym tego sposobu. Trzeba trochę czasu zanim nauczysz się grać w taki sposób, by móc carrować samemu.

fb.com/myrodj

Opublikowano

Chyba troszkę się pomyliłeś pisząc, że Ghost dobrze współgra z tygrysem. Oczywiście wiadomo, że chodzi o styl niedźwiedzia. Lepiej to popraw, bo świadczy to o tym, że poradnik ma błędy i wprowadza w błąd. 

Opublikowano

Wszystko zależy od twojego przeciwnika. Jeżeli jesteś do tyłu, nie możesz z nim walczyć. 

Ogólnie combo do bicia można robić w kilka sposób:

1) Jeżeli jesteś pewny, że przeciwnik nie robi za dużych obrażeń i musisz go złapać.

Cały czas używasz E, stunujesz go, później Q i jak najszybsze przełączenie na R i stackowanie uderzenia fenixa.

2) Jeżeli jest to teamfight i musisz trochę przytankować / Turret divujesz i musisz wziąć na siebie dmg.

Przed wbiciem się w środek, używasz turtle (jak już masz w nim punkty) i póżniej to samo, E + Q + R + R +... Tarcza z żółwia da Ci trochę wytrzymałości.

3) 1v1 z przeciwnikiem, który ma flasha bądź innego rodzaju dashe.

Gdy dobiegniesz do niego a ten nie użyje flasha przed twoim stunem, musisz go zestunować a następnie go zabiec od przodu. W ten sposób jego flash będzie praktycznie bezużyteczny a Ty, będziesz mógł łatwiej go zabić.

fb.com/myrodj

Opublikowano

Trick dodał nowy filmik na patch 4.7 właśnie z Godyrem przydałby się mały update w poradniku.

Veni, vidi, vici.
U mirin' brah?
Zyzz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...