Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak grac vayne.

Therd aka Front

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, ostatnimi czasy strasznie spodobala mi sie vayne, jej mechanizm itp.
Jest tylko jeden problem, po wielu probach nic nie potrafie nią zrobic.
Zacznijmy od poczatku.
Na lini w wymianach nie mam szans z praktycznie zadna postacią, zanim zdarze rzucic te 3 hity zeby strzelic pasywką z w, trace pol hp i potem albo udaje mi sie uciec na flashu albo padam.
Tak jest zawsze, doslownie zawsze.
Laning phase koncze z okolo 0;5 gdzie nie mam kompletnych szans z naszym adc i jestem wylaczony z gry.

Ogolnie rzadko gram adc moze to tez troche dlatego.

Pozycjonowanie mniej wiecej ogarniam, orb walking mysle ze tez, farmienie, normalnie grajac adc np ezem mam 60-80 do 10 minuty.

Jestem silver 1 i caly czas powoli sobie wchodze do gory.

Prosilbym o konkretne rady, jak zachowywac sie przy wymianach na lini, jak przetrwac laning phase, jak sie ogolnie bic vayne przed late gamem, tzn na lini 2v2.

rYD9JSA.png

Opublikowano

i na chuj to w tutorialach piszesz?

naucz sie grac to bedziesz umiał nia grac .... puki botrka nei masz nei wpeirdalasz sie, czekasz na junglera i jak nei amsz suppa to lose.

Opublikowano

Ja nauczyłem się grać dzięki jemu:

Ja zaczynam gre spokojnie. Do 3lvl cały czas farmie a potem skupiam się na farmie i harassowaniu przeciwnego adc. Na 6lvl próbuje zabić przeciwników dzięki bardzo dobremu ult Vayne. 

1365425281-U294119.png

Opublikowano

naucz sie grac to bedziesz umiał nia grac .... puki botrka nei masz nei wpeirdalasz sie, czekasz na junglera i jak nei amsz suppa to lose.

pUki jestes niedorozwiniętym imbecylem, nie udzielaj sie prosze.

rYD9JSA.png

Opublikowano

pUki jestes niedorozwiniętym imbecylem, nie udzielaj sie prosze.

japierdole, skoncz grac kurwa bo jak nei umeisz grac vayne i cwiczysz na rankach to jestes cwelem ^^^, mam rozegranych 150 gier vayne i nia do diamentu doszelem grajac 3v5 only do platyny ^^^ pozdro.

Opublikowano

japierdole, skoncz grac kurwa bo jak nei umeisz grac vayne i cwiczysz na rankach to jestes cwelem ^^^, mam rozegranych 150 gier vayne i nia do diamentu doszelem grajac 3v5 only do platyny ^^^ pozdro.

72f0ed77559c.jpg

rYD9JSA.png

Opublikowano

Roz****łeś mnie =D 

1.jpg

Deadboy

Opublikowano

1. czemu to jest w poradnikach?

2. Widać, że nie potrafisz grać po tym co piszesz. Nie zawsze opłaca się wypakować w gościa 3 strzały żeby pasywa z W jebła mu w twarz za milion damażu. Lepiej wystrzelić 1 strzał, ale samemu nic nie oberwać.

3.Last hitowanie to jest Twój główny cel. Lepiej mieć 0/0/0 i 100 farmy niż 0/5/3 i 40 farmy. 

4. Vayne to postać pod late game (co nie oznacza, że we wcześniejszych fazach gry nie może rozwalić kogoś paroma strzałami). 

5. To też zależy od supporta, tzn. czy możecie pchać linię i nie obawiać się ganków (wardy i te sprawy). 

6. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Oglądaj streamy kogoś kto gra tą postacią (Gosu) popatrz na jego pozycjonowanie i zachowanie na linii. On gra tyle tą postacią, że wie co może nią zrobić. Oczywiście każdy może walnąć faila.

Opublikowano

Vayne farmisz cały czas i czekasz do late game gdzie siejesz pogrom. Na linii stój pod towerem i tylko lasthituj. Nie wdawaj się w żadne traedy.

Opublikowano

Mainuję Vayne to może Ci troszkę pomogę. Po pierwsze Vayne jest bardzoo, ale to bardzo zależna od supporta we wczesnych fazach gry. Jeżeli support jest ogarnięty to można łapać kille i w early. Raczej polecałbym, żebyś przy ewentualnej chęci walki to Ty inicjował ją z "E" + 2 strzały, pasywka z "W", support wpada i macie killa, albo i nie :).

Vayne jest bardzo słaba przeciwko takim lane jak Varus + Leona, które mają wyyysoki burst i dużo cc. Na początku głównie zajmuj się farmą, nie myśl o zabijaniu, bo dopóki nie wyfarmisz się na "Blade of the Ruined King" to Vayne nie masz za wiele do powiedzenia. Polecam składać itemy w kolejności BOTRK, Berserkerki, Phantom, później Infinity Edge bądź Last Whisper, zależy jak przeciwnicy stoją z armorem, potem okazyjnie, Zephyr jest ciekawym itemkiem na przykład, bądź jakiś Guardian Angel. Pokujesz przeciwników z "Q", a jeżeli nadarzy się okazja, bądź jungler zgankuje lecisz po killa. Ogólnie pooglądaj sobie na twitchu gracza 'hi i'm gosu' dobrze gra vayne, mainuje ją, często można podłapać ciekawe taktyki. Skup się przede wszystkim na początkowych fazach gry, bo w late każdy adc polega mniej więcej na tym samym. Vayne jest mobilna, ma stealth, łatwo nią manipulować w późniejszych teamfightach. Powodzenia ;)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Mainuję Vayne to może Ci troszkę pomogę. Po pierwsze Vayne jest bardzoo, ale to bardzo zależna od supporta we wczesnych fazach gry. Jeżeli support jest ogarnięty to można łapać kille i w early. Raczej polecałbym, żebyś przy ewentualnej chęci walki to Ty inicjował ją z "E" + 2 strzały, pasywka z "W", support wpada i macie killa, albo i nie :).

Vayne jest bardzo słaba przeciwko takim lane jak Varus + Leona, które mają wyyysoki burst i dużo cc. Na początku głównie zajmuj się farmą, nie myśl o zabijaniu, bo dopóki nie wyfarmisz się na "Blade of the Ruined King" to Vayne nie masz za wiele do powiedzenia. Polecam składać itemy w kolejności BOTRK, Berserkerki, Phantom, później Infinity Edge bądź Last Whisper, zależy jak przeciwnicy stoją z armorem, potem okazyjnie, Zephyr jest ciekawym itemkiem na przykład, bądź jakiś Guardian Angel. Pokujesz przeciwników z "Q", a jeżeli nadarzy się okazja, bądź jungler zgankuje lecisz po killa. Ogólnie pooglądaj sobie na twitchu gracza 'hi i'm gosu' dobrze gra vayne, mainuje ją, często można podłapać ciekawe taktyki. Skup się przede wszystkim na początkowych fazach gry, bo w late każdy adc polega mniej więcej na tym samym. Vayne jest mobilna, ma stealth, łatwo nią manipulować w późniejszych teamfightach. Powodzenia ;)

po 2 zdanaich odechciało mi sie czytac.

Opublikowano

Vayne na lini jest dosyć słaba. Do 6lvla supp powinien wszystko za cb robić, także polecam morgane, która według mnie jest teraz najlepszym suppem. blitz tez jest ok, zwłaszcza kiedy kogoś przyciągnie a ty wbijesz go w sciane to wtedy jest dmg :)

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Cieszę się niezmiernie :) Z supportów polecam Thresha, Leonkę, Alistara. Coś z cc, które zgrają się z Twoim "E".

Gold Member

nvm

Opublikowano

Naucz się pisać kolego :)

Opublikowano

Polecam oglądnąć poradniki Nervariena na youtube,. Bardzo pomocne i jak najbardziej polecam oglądnąć wszystkie. BAAARDZO dużo możesz się dowiedzieć o postaciach. Gram w tą gre 3lata, a on i tak mi pomógł :)  Co do samej Vayne. Hm kolega nią troche gra i powiem tak: Bez farmienia w early w late zrobi gówno :) I tyle musisz wiedzieć. W late wciskasz R>Q i napierdzielasz wszystko co widzisz. Zawdzięczam Vayne i Alistarowi wyjście z bronzu :) Premade bot i mazga. A no i musisz mieć dobrego supporta bo bez tego narka :/

Opublikowano

Early - na samym początku mocno pushujesz i obijasz w stylu aa -> Q -> aa

farma

farma

farma

Jeżeli masz supporta do engagow ( leona, morgana ) po 6 starasz się coś zabić na ulcie

farma 

farma

w teamfightach starasz się stać jak najdalej od przeciwnych assasinów, apc itp tylko bijesz tankow i bronisz sie przed dive'ami 

W late po prostu stoisz na obrzeżu teamfightu i napierdalasz we wszystko co się rusza

sweetgrove_eune_67_4_nozg.png

Opublikowano

Early - na samym początku mocno pushujesz i obijasz w stylu aa -> Q -> aa

farma

farma

farma

Jeżeli masz supporta do engagow ( leona, morgana ) po 6 starasz się coś zabić na ulcie

farma 

farma

w teamfightach starasz się stać jak najdalej od przeciwnych assasinów, apc itp tylko bijesz tankow i bronisz sie przed dive'ami 

W late po prostu stoisz na obrzeżu teamfightu i napierdalasz we wszystko co się rusza

Opublikowano

Na BoL'u? 

@topic Grając Vayne musisz bardzo uważać na postacie typu Caitlyn, Tristana ze względu na ich range. Nieraz nie zdążysz nawet do nich podejść a one Cię już obiją i na takim 1 lvlu będziesz miał połowe hp.

Vayne w early game jest strasznie słaba, nadrabia dopiero w late tak więc nie martw się, przetrwaj początek i później powinieneś dać radę.

lucyfergif.gif

Opublikowano

Bo jesteś jebanym kretynem więc przestań wypowiadać się na tym forum końska spierdolino

@topic

Ja polecam ci grać defensywnie, farmić bardzo mocno i w late game GG :)

tumblr_nkcalyLwew1r9spw1o1_500.gif

Opublikowano

Ja was rozumiem i wiedzialem to wczesniej tylko problem jest w tym ze w wiekszosci gier feed ktory zdobyla przeciwna druzyna jest zbyt duzy zeby sie odrobic i zeby wogole dotrwac do late game'u.
No nic bede sobie probowal, doszlifowywał mechanike na botach, potrenuje troche na normalach, moze cos z tego wyjdzie.

rYD9JSA.png

Opublikowano

@foud jesteś beznadziejny ziom xdxdxd

Moja siostra lepiej składa zdania aa 7 lat. Podstawowke pierw skończ i dopiero pouczaj innych ^^

Chuj z warnem #yolo

Pisałem z tele śr za błędy xdxdxd

eat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...