Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Fast Reboot - czyli jak skutecznie zwalniać pamięć RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

W sklepie Google Play istnieje wiele aplikacji do zarządzania procesami, np. Task Killery. Niestety po użyciu takiego narzędzia po chwili większość procesów uruchamia się ponownie. W tym poradniku przedstawię Wam program, który symuluje restart systemu, dzięki temu pozwalając zwolnić dużą ilość pamięci RAM, na dość długi okres czasu. U mnie zwolnił ponad 150 megabajtów na kilkanaście minut. Zaczynamy!

1) Pobieramy Fast Reboot z Google Play - aplikacja jest na prawdę mała (trochę ponad 300 kilobajtów) i darmowa.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.greatbytes.fastreboot&hl=pl

2) Skrót do programu umieszczamy na pulpicie, lub przypisujemy do gestu (u mnie przesunięcie ekranu w lewo).

1399196307-U867857.png

3) Teraz aby zwolnić pamięć klikamy na skrót do programu, lub wykonujemy gest - program zresetuje ważne procesy, a reszty się pozbędzie. Po operacji (około 1 sekunda) wyświetli się monit z wynikami.

1399196518-U867857.png

4) Gotowe! Pamięć RAM została zwolniona, a my możemy cieszyć się systemem, który działa szybciej. Oczywiście nie na zawsze - po jakimś czasie procesy się uruchomią i trzeba będzie ponowić operację. W moim przypadku program zwalnia 50 mb więcej RAM niż menadżer systemu. Na końcu najlepiej porównać co działa lepiej - menadżer systemowy czy program ;)

Mam nadzieję, że poradnik się Wam podobał oraz, że będzie dla Was przydatny.

Jeśli tak było nie zapomnij zostawić "Lubię to!" - to naprawdę pomaga i motywuje do dalszej pracy :)

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Po co?

Do gier game boostery skutecznie zwalniają RAM, a w codziennym użytkowaniu 50 Mb pamięci operacyjnej z 2k, to nic.

Ty masz Note 3 - nie musisz mieć czegoś takiego. Ale już w wolniejszych telefonach to działa dużo :)

Opublikowano

jak ten gest ustawic ?

Musisz mieć Launcher który obsługuje tą funkcję lub program, który umożliwia sterowanie gestami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...