Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pasek Życia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem do swojej przyszłej gry (pisanej w dużej mierze w PHP) dodać paski życia, tzn jak gracz ma 50% życia to czarny pasek jest zapełniony czerwonym paskiem w 50% :) itp

I mam dokładnie taki kodzik :

echo "HP: <div style='background:black;width:100px;height:10px;'><div style='background:red;width:$procent_hp;height:10px;'></div></div>";

I wszystko działa tak jak ma być, ale gdy próbuje zamiast background dać background-image, wtedy niestety nie pojawia się nic :/

Próbowałem to zrobić tak :

echo "HP: <div style='background-image:url('img/maks_hp.png');width:100px;height:10px;margin-left:40px;'><div style='background:background-image:url('img/hp.png');width:$procent_hp;height:10px;'></div></div>";

Niestety, pusta strona..ścieżka do obrazków jest na 100% prawidłowa, rozszerzenia grafik również.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Kurwa jeszcze trochę człowieku i dogonisz legendarnego Duńczyka z tego działu. Naprawdę go gonisz...

Dla ludzi, którzy chcą się pośmiać - proszę oto sformatowany kod:

echo "HP:
 <div style='background-image:url('img/maks_hp.png'); width:100px; height:10px; margin-left:40px;'>
  <div style='background:background-image:url('img/hp.png');width:$procent_hp;height:10px;'></div>
 </div>";

Ja wiem, że można się nie znać itd., ale kurwa jak żyję to wątpię bym znalazł 2 taki debilizm w kodzie niż taki jak ty popełniłeś:

background:background-image:url('img/hp.png');

Od kiedy kurwa w CSS definiujemy atrybut ogólny i potem jakby podatrybut tego atrybutu? Bo tak to wygląda.

Zdecyduj się czy background czy background-image.

Druga rzecz:

[...]style='[...]url('[...]

Znacznik "otwierający" wartość atrybutu style zostaje zamknięty w momencie, w którym chcesz podać ścieżkę do obrazka.

Trzecia rzecz:

Przypominam tylko, że wzór na wyliczenie % ilości czegokolwiek wygląda następująco:

aktualna_ilość / ilość_max * 100

Czwarta rzecz:

To nie programowanie jest trudne. Trudny jest do zrozumienia twój tok myślenia.

Piąta rzecz:

To forum jak i ten dział zszedł na psy przez popieprzoną administrację i moderatorów.

Opublikowano

bnmbb, ja rozumiem że to wygląda chujowo ale spójrz w taki sam temat w innym dziale..pisałem że to background:background-image mi się "wkradło" podczas kopiowania tematu..

Problem był dokładniej w tej podanej ścieżce, zawsze robiłem wszystko w osobnym pliku css, tam się podaje url('sciezka');   :)

A co do wzoru do wyliczenia % hp...znam się na matematyce całkiem dobrze, myślę, że lepiej niż myślisz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...