Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czym amd rózni się od intela?

F0ud

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek może przeczytaj forum

stopgotowcom.pl to da Ci sporo informacji czemu tu płacisz tyle a tam tyle.

Zależnie od tego do czego komputer ma służyć kupujesz jednostkę pod swoje wymagania. Gracz brał by i7 ponieważ jest wydajniejsza w grach (testy,benchamrki etc. same mówią za siebie) AMD w tym miejscu ma luke przez co intel zapycha ją swoimi procesorami. Inaczej mówiąc jest dziura w markecie i intel ją znalazł i zapchał. AMD to bardziej sprzęt dla ludzi którzy rzadko grają i używają komputera do częstego renderowania, używania wymagających programów. Oczywiście Intel też się do tego bdb nadaje ale już ma słabsze wyniki.

W procesorach nie liczy się ilość ale jakość. Nie więcej wątków ale więcej mocy. Tak na prawdę w tym przykładzie co dałeś w grach była by wydajniejsza jednostka od intela. Zużywa mniej prądu (TDP. na poziomie ~ 100W) gdzie u AMD 8 rdzeniowiec ściąga z gniazdka 200W. Różnica? Jest spora jak przychodzi do płacenia rachunków.

graphic.png
Opublikowano

Na początek może przeczytaj forum

stopgotowcom.pl to da Ci sporo informacji czemu tu płacisz tyle a tam tyle.

Zależnie od tego do czego komputer ma służyć kupujesz jednostkę pod swoje wymagania. Gracz brał by i7 ponieważ jest wydajniejsza w grach (testy,benchamrki etc. same mówią za siebie) AMD w tym miejscu ma luke przez co intel zapycha ją swoimi procesorami. Inaczej mówiąc jest dziura w markecie i intel ją znalazł i zapchał. AMD to bardziej sprzęt dla ludzi którzy rzadko grają i używają komputera do częstego renderowania, używania wymagających programów. Oczywiście Intel też się do tego bdb nadaje ale już ma słabsze wyniki.

W procesorach nie liczy się ilość ale jakość. Nie więcej wątków ale więcej mocy. Tak na prawdę w tym przykładzie co dałeś w grach była by wydajniejsza jednostka od intela. Zużywa mniej prądu (TDP. na poziomie ~ 100W) gdzie u AMD 8 rdzeniowiec ściąga z gniazdka 200W. Różnica? Jest spora jak przychodzi do płacenia rachunków.

ohhh xD, a mozesz mi powiedziec ile kosztuje cała jednostka? miałem temat ale go pozuciłem bo zrezygniwałem z kupna.... ile kosztuje wszystko (czytaj klawiatura myszka monitor szkyrnia etc).... da rade zmiescic takie cos w 3200 zł ?

Opublikowano

Oczywiście że się da, w twoim budżecie najwydajniej było by kupić tanie 'peryferia' i resztę kasy dorzucić do skrzyni.

Czyli :

Monitor używany na jakiś czas 20,5cali ~ 150-200

Mysz/klawia ~ jakieś śmiecisko 30zł

Słuch/mikro ~ 100zł. ZM mic1 i do tego superlixy 681

Skrzynia ~ rofly 2900zł. Spokojnie wpakujesz i5/4 ewentualnie 8 gb ramu/gtx770 ew. 280X

graphic.png
Opublikowano

Oczywiście że się da, w twoim budżecie najwydajniej było by kupić tanie 'peryferia' i resztę kasy dorzucić do skrzyni.

Czyli :

Monitor używany na jakiś czas 20,5cali ~ 150-200

Mysz/klawia ~ jakieś śmiecisko 30zł

Słuch/mikro ~ 100zł. ZM mic1 i do tego superlixy 681

Skrzynia ~ rofly 2900zł. Spokojnie wpakujesz i5/4 ewentualnie 8 gb ramu/gtx770 ew. 280X

wzorowałem się na tym co mowisz i złozyłem takie cos:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72531&s=77781&s=85773&s=77632&s=73693&s=78260&s=67018&s=15240&s=78214&s=76077

jest dobry zestaw xD?

Opublikowano

Jak mówiłem wziął bym używane peryferia typu monitor myszka etc.

Brakuje tam dysku, posiadasz ? Ja na twoim miejscu wziął bym 1TB bo jednak 250GB by nie starczyło.

Kup używany monitor do tego płyte zmień na h61 G3 bo tą co dałeś to jakaś inna.

Chyba tyle.

AA. i w tej budzie ta karta będzie się grzała.

graphic.png
Opublikowano

Jak mówiłem wziął bym używane peryferia typu monitor myszka etc.

Brakuje tam dysku, posiadasz ? Ja na twoim miejscu wziął bym 1TB bo jednak 250GB by nie starczyło.

Kup używany monitor do tego płyte zmień na h61 G3 bo tą co dałeś to jakaś inna.

Chyba tyle.

AA. i w tej budzie ta karta będzie się grzała.

tzn wolałbym juz z "nowej pułki" monitor

dysk mam 500 hdd i chce ssd na windowsa.

jak byś mogł to podaj dobry zestaw w dobrej budzie najlepiej z tym gtx 770 i intelu 3350p bo jakos wpadły mi do oka xD. nei znam się na tym wiec dałem to co fajnei wyglada xD

Opublikowano

Takie małe pytanko, nie za słaby ten zasilacz?

Opublikowano

Dlaczego miał być słaby?

na v12 ma 350-60W więc spokojnie nawet i5/gtx7770 pociągnie.

Inna buda z okienkiem ale ta styknie.

a mógł byś mi to poustawiać wszystko "do cacy" na techplanet :D? ( nie chce z moreli ). i boje się, że jakąs gafe popełnie wiec wole zeby to spec zrobił :D

Opublikowano

bo przy rozbudowie zasilacz pujdzie w koszta ;/ i bedzie dupa lepiej dołożyc i miec lekki zapas np. do deusa m1 :)

up@ Lepiej na morelach :)

Opublikowano

Nawet nie chodzi, że zasilacz nie podoła, ale po prostu się zmęczy i będzie głośny. Ja bym dał Deusa M1 550/650, żeby był porządny zapas i zasilacz nie chodził cały czas na prawie 100%.

Opublikowano

Sorry za spam ale czemu mirele lepsze? Do mnie techplanet bardziej trafia xD obrazki, szata graficzna mnie przyciąga a morele nie. Więc czemu lepsze xD?

Opublikowano

@

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77781&s=76826&s=80731&s=77632&s=50390&s=77857&s=78629
Pasi?

Morele może i droższe ale wg. mnie wyższy standard obsługi klienta. Osobiście zamawiałem tam całego pc (części) i były w stanie idealnym. Nic jak polecić :). A uwierz że przebyły blisko 2,5k kilometrów. :P

w takim razie wybiorę morele xD. Btw. Przeniesiesz mi to ty na morele? Ja się raczej dygan że źle naklikam i zebie coś. I wgl dzięki all.
Opublikowano

wg. mnie prościej by było gdybyś napisał że jesteś leniwy -.-

http://www.morele.net/inventory/info/hF47lg/

Możesz do tego dokupić używany monitor za 150-200zł na tablicy/allegro. Zaoszczędzisz kasy na jakąś fajna 22/24"

Myszka i klawia to z tesco Ci na początek starczą potem sobie zmienisz na jakieś for gamers czy co tam wolisz.

nie, nei ejstem xD tylko strach ze dam zła bude i potem kasa w błota :C wielkie dzieki, ale akrta chyba ma wejscie PS/2 więc mam jakąś klawe i myszka moja z lapka pod usb xD, a monitor zajebie sąsiadowi xDDD (odkupie za 10 zyt xD). wielkie dzięki i temat cls.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...