Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Bug Photoshopa

jasieg11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam taki problem ostatnio przeniosłem się na ps cc i znów wróciłem do cs6 ale mam taki problem gdyż gradient mi się tak dziwnie układa powstają z niego takie pasy, wiecie jak to naprawić? ( @Wredna )
JvLqwyq.png

936131400425106482086.png
Opublikowano

Oj kombinujecie, kombinujecie... To nie wina Photoshopa. To wina komputera/monitora. Te paski na gradiencie są, będą i były zawsze widoczne. Na niektórych gradientach słabiej, na innych mocniej, ale są zawsze. Jest to wina kolorystyki sRGB i kompresji w JPG, którą Photoshop, czy GIMP ma wbudowaną. Pracujemy na 256 kolorach, po zapisie dopiero potrafi zamienić się to na 60mln (jpg). Photoshop nie jest doskonały, a raczej, nasze monitory nie są przystosowane do tego, by idealnie przedstawić przejścia w gradiencie. Takie monitory kosztują kilkadziesiąt tysięcy złoty i są używane przez prawdziwych profesjonalistów. One tylko "imitują" brak pasków. Sprawiają, że ludzkie oko ich nie widzi.

Użyjcie sobie np gradientu radialnego. Niektórzy od razu zobaczą "paski" inni dopiero przy przybliżeniu. Taki już jest ten cały gradient. Np w druku się go w ogóle nie używa bo na wydruku widać te przejścia, jak na dłoni.

Więc reasumując, nie jest to wina Photoshopa :)

Tu jak coś, masz mały poradnik, jak teoretycznie (dla ludzkiego oka) pozbyć sie pasków z gradientu.

http://websta.pl/tutoriale/photoshop-jak-wygladzic-gradient

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...