Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ Od zera do gier kodera - aktualne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam pytanie dot. tutoriala do cpp "Od zera do gier kodera", dodam iż kiedyś się uczyłem z niego, lecz przez jakiś czas potem byłem bez kompa i moje "programowanie" odeszło, no i chciałbym powrócić do tego, no i mam wątpliwości co do tego tutoriala, bo tak czytałem na necie i ponoć jest kilka błędów min użycie void zamiast int, co ponoć jest dopuszczalne ale nie poprawne, użycie starych bibliotek itd.

więc czy to jest aktualne?

Chciałem jeszcze z Symfonii się uczyć, lecz tam chyba też informacje są przedawnione.

Tak więc, z czego się uczyć?

Opublikowano

"Od zera do gier kodera" nie jest do końca dobre ze względu chociażby na wspomniany przez ciebie void main() czy też użycie nieprzenośnej biblioteki conio.h, ale sądzę, że Symfonia nie posiada przedawnionych informacji z tego powodu chociażby, że standard języka tak szybko się nie przedawnia ;). Także spokojnie możesz korzystać z takich książek jak "Thinking in C++" czy "Symfonia C++", a przejżyj później kilka dokumentów na internecie, które pokazują zmiany w nowym standardzie.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Symfonia też syf. Zacznij robić jakieś zadanka z cpp0x, jeśli chcesz algorytmiki się uczyć, to rób zadanka z main.edu.pl. 

Szukaj angielskich tutoriali / kursów / książek. 

Opublikowano

(...) Chciałem jeszcze z Symfonii się uczyć, lecz tam chyba też informacje są przedawnione. (...)

Symfonia C++ miała więcej niż jedno wydanie, pytanie, z którego roku jest twoja książka? 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Tak jak jakiś kolega up polecam cykl Mirosława Zelenta na YT. Bardzo dobrze tłumaczy, wyczerpuje temat i uczy podstaw. Ma również cykl o programowaniu obiektowym w cpp. A jak chcesz poćwiczyć to polecam stronę :

http://pl.spoj.com/

Rejestracja jest bezpłatna, zadania podzielone na poziom trudności oraz możesz sprawdzić swój kod czy aby na pewno jest w pełni funkcjonalny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...