Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z czymś takim podczas ustawiania hasła dla głównego użytkownika mysql:

/usr/local/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)'
Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysql.sock' exists!

I nie mogę sobie z tym poradzić, kiedyś to już naprawiałem, ale kompletnie nie pamiętam jak i dlaczego non stop to występuje.
Nie piszcie mi że odinstalować mysql czy od nowa FreeBSD bo to już było wałkowane kilka razy.
Maszyna jest z OVH (dedyk).

Będę wdzięczny za szybką pomoc bo już brakuje mi na to sił.
Limit lajków oczywiście będzie.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Oczywiście że tak ;)
Problem leży gdzieś w tym "sock" ja to kiedyś już kilka razy naprawiałem nawet nie sobie, ale kompletnie nie pamiętam teraz o co w tym chodziło.
Tak jakby mysql w ogóle się nie odpalało.

Opublikowano

Sprawdź:

/usr/local/etc/rc.d/mysql-server status

Odpal:

/usr/local/etc/rc.d/mysql-server start

Jak nie zadziała, to reinstall mysql i tyle.

Robione było i nie działa. Mysql niby startuje i nic nie wyrzuca w konsoli ale w /tmp pliku sock cały czas nie ma. Będę próbował teraz z nowszą wersją mysql...

Opublikowano

Instaluj 5.5, bo nie wiem czy zadziała inne z game mniejszym niż 40k  :D

Na 5.5 nie działa, nie wiadomo czemu nie tworzy mi mysql.sock... Męczę to już 3 dzień i nie mogę do tego dojść. W my.cnf jest że ma być w /tmp. Mysql instaluje się poprawnie błędów nie ma... Ale jak przychodzi do ustalenia hasła albo nawet próby wpisania hasła w mysql -p to wywala ten błąd z sock...

Opublikowano

Coś źle robisz z instalacją mysql i tyle.

1:32

Bez urazy, ale nie jestem początkującą osobą w tych sprawach która nie wie jak się instaluje takie rzeczy. Nie mam pojęcia już naprawdę dlaczego nie pojawia się plik mysql.sock chociaż powinien. Może tworzy się on w innym folderze niż /tmp? Próbowałem install_db ponownie. Na nowej wersji mysql 5.6 też się nie pojawia, może problem leży w złej konfiguracji jakiegoś pliku pod dane dedyka? Nie mam pojęcia już bo nic nie pomaga. 

Opublikowano

Na 5.5 nie działa, nie wiadomo czemu nie tworzy mi mysql.sock... Męczę to już 3 dzień i nie mogę do tego dojść. W my.cnf jest że ma być w /tmp. Mysql instaluje się poprawnie błędów nie ma... Ale jak przychodzi do ustalenia hasła albo nawet próby wpisania hasła w mysql -p to wywala ten błąd z sock...

Bez urazy, ale nie jestem początkującą osobą w tych sprawach która nie wie jak się instaluje takie rzeczy. Nie mam pojęcia już naprawdę dlaczego nie pojawia się plik mysql.sock chociaż powinien. Może tworzy się on w innym folderze niż /tmp? Próbowałem install_db ponownie. Na nowej wersji mysql 5.6 też się nie pojawia, może problem leży w złej konfiguracji jakiegoś pliku pod dane dedyka? Nie mam pojęcia już bo nic nie pomaga. 

Hah i teraz to moja sprawa bo akurat wiem jak zrobić by zadziałało, tak wiadome jak każdy ma dedyka to myśli że może od razu z niego korzystać bez usterek ale tutaj niestety tak nie jest :D

Dobra to powiem Ci tak, w sumie się spytam, dlaczego nie podzieliłeś na partycje i dlaczego folder tmp nie został na osobnej partycji?

Napisz mi tutaj ile masz pojemności dysku twardego?

Na dole opisze z dyskiem twardym 1TB

Dobra to tak w panelu masz reinstalacje systemu i zreinstaluj go ale wcześniej wybierz podział partycji czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie no i podziel odpowiednio partycje na:

/ -> tutaj daj z 80gb

/usr -> jeśli tutaj dajesz pliki serwerowe to daj 600gb

/var -> 100gb

/tmp -> 100gb

/swap -> resztę dysku twardego -> 120gb (to oczywiście na oko zrobione ale pewnie tutaj da się tylko dać 30gb)

Najważniejsze by cała pojemność dysku twardego była dobrze rozdzielona ;D

Kolejność ma znaczenie..

No i teraz można swobodnie instalować mysql oraz nie mieć błędów że coś nie działa bo wszystko jest na oddzielnych partycjach :)

Ja mam aktualnie 2 dedyki z ovh więc jeszcze będziesz miał problemy z kilkoma rzeczami ^^

Nie zapomnij dodatków poinstalować a i odradzam stawiania apache na dedykach ;D

Like by się przydał ;D

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Zacznijmy od początku. Nie startuje Ci serwer mysql. Sprawdź, jakie błędy otrzymujesz po wywołaniu komendy service mysql-server start.

Pozdrawiam

@kwiatmix

Game 34k i 40k są domyślnie dostosowane do mysql 5.1, lecz ono jest strasznie ubogie. Z mojego doświadczenia polecam mysql56 (jeżeli ktoś chce Oracle) lub zdecydowanie bardziej percona/MariaDB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...