Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Multimedia - Internet

Creative

Pytanie

Opublikowano

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, bo ja się na tym nie znam, nie siedzę w sprawach Internetu w domu i w szkole, jak to jest, że mając 30 Mb/s od Multimedii, a mój upload sięga granicy do 1/1.5 Mb/s, jak to jest możliwe? Mój ojciec pobierając jakiś film czy grę na drugim komputerze, zabiera cały upload i ja nie mogę normalnie używać Internetu, oglądać filmów, no i grać w nic, bo wszystko muli tak, ruszać się nigdzie nie idzie. I czy przy takim Downloadz'ie internetu 30 Mb/s, upload jakiej granicy powinien móc sięgać? Czy dzwoniąc do nich i opisując problem, zwiększą ten transfer uploadu? 

Ja nieraz pobieram po 5 mb/s jakąś grę kilku giga bajtową, a ojciec z tego samego źródła po kilkaset kb/s. Czym to jest spowodowane? 

Dzięki za odpowiedzi. 

ezgif-com-effects.gif

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym to jest spowodowane? Za pewne niewiedzą.

Wejdź sobie w pierw tylko i wyłącznie jak będzie twój net (czyt. twój komputer) włączony do sieci na speedtest.net

Sprawdź swoją prędkość internetu bo do 30Mb/s to różnica. Twój upload może być taki jaki napisze twój dostawca. Sięgać 2mb/s a może 30.

Pamiętaj że 'do' znaczy nawet kiedy masz 1Mb/s operator wywiązuje się z umowy. W takim razie pretensje możesz mieć do tego gdzie mieszkasz. Np. zadupie.

graphic.png
Opublikowano

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, bo ja się na tym nie znam, nie siedzę w sprawach Internetu w domu i w szkole, jak to jest, że mając 30 Mb/s od Multimedii, a mój upload sięga granicy do 1/1.5 Mb/s, jak to jest możliwe?

Korzystasz pewnie z asymetrycznej cyfrowej linii abonenckiej (ADSL), więc różnica między downloadem, a uploadem nie jest niczym dziwnym. 

Mój ojciec pobierając jakiś film czy grę na drugim komputerze, zabiera cały upload i ja nie mogę normalnie używać Internetu, oglądać filmów, no i grać w nic, bo wszystko muli tak, ruszać się nigdzie nie idzie. I czy przy takim Downloadz'ie internetu 30 Mb/s, upload jakiej granicy powinien móc sięgać? Czy dzwoniąc do nich i opisując problem, zwiększą ten transfer uploadu?

Pobierając "zabiera" download, a nie upload, to po pierwsze.

Jeśli macie problem z wzajemnym korzystaniem proponuję wejść w ustawienia routera i ustawić przepustowość dla każdego z portów i WiFi (QoS).

Wszystko znajdziesz w instrukcji urządzenia.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...