Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DL] Plugin - ownLog

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co ma się pojawić w następnej aktualizacji ?

• Wysyłanie logów na e-mail
      1
    • Odczytywanie logów z poziomu gry
      1
    • Tworzenie logów z poziomu innych pluginów (API pluginu)
      0
    • Automatyczna aktualizacja
      3
    • Więcej opcji zapisów - Podaj w komentarzu jakie
      0
    • Inne - Podaj w komentarzu
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ownLog.png?i_dim=1366x1800&app_id=web-cl

Opis

OwnLog zapisuję różnorodne wydarzenia. Możesz zapomnieć o wiecznym pilnowaniu serwera przed napadami. Ten plugin zanotuje różne operacje wykonane na serwerze. Wtyczka obsługuje operacje takie jak: wejście i wyjście gracza, postawienie i rozwalenie bloku oraz uderzenie i śmierć. Zapisując te dane możesz pozwolić sobie na chwilę odpoczynku od pilnowania. :D

Uprawnienia

• ownlog.* :
    • ownlog.reload - Umożliwia użycia /ownlog reload

Komendy

/ownlog reload - Przeładowuje plik config.yml

Instrukcja

1. Instalujemy ownLog w folderze plugins
  2. Konfigurujemy plik config.yml (/plugins/ownLog/config.yml)
  3. Restartujemy serwer.
  4. Po wykonaniu wydarzenia, zapis zostanie umieszczony w /plugins/ownLog/log/log_DATA.log

Od autora

OwnLog jest moją pierwszą wtyczką, która została ukończona i opublikowana przeze mnie. Jestem w etapie nauki bibliotek bukkit'a oraz dopracowania umiejętności pisania w Java. Prosiłbym o wyrozumiałość, plugin może być w jakiś sposób nie dopracowany. Nadal nad nim będę pracować do puki nie uda mi się osiągnąć udoskonalenia ostatecznego. W razie czego pisać jakie macie problemy związane z moją wtyczką. Będę starał się je dopracować. :)

SKAN

https://www.virustotal.com/pl/url/59f00256ff593700cb4fa9cdbf18a9b78cd6acdfbcdaf41a27a1663d5387b077/analysis/1398965399/

BUKKIT

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/ownlog/

Sygnatura.png?i_dim=1920x1200&app_id=web

Opublikowano

No no no coś ciekawego. Tylko że może to też lagować serwer ponieważ jeżeli to zapisuje tyle rzeczy to jak rozpocznie się event na wpisanie komendy a będzie 150+ graczy to może przylagować. Ale co nie zmienia faktu daje Like za pracę oraz coś nowego niż kradzież kodu z innych pluginów

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

Zamiast używać strasznie powolnego Calendar i sie bawić w formatowanie daty..., lepiej użyć prostego Date i SimpleDateFormat

Lepsza by była jakaś baza danych i możliwośc przegladania z poziomu gry...

I czemu masz nazwy metod z wielkiej litery?!

I wydaje mi sie ze lepiej jak by to zbierało informacje i zapisywało co jakiś czas, tak przynajmniej kilka sec, i wtedy już w osobnym wątku.

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

@up Co do nazw metod może mu bardziej to pasuje ja też robię nazwy metod z dużej litery. I masz rację plugin mógł by zapisywać co np 10-15 sekund logi zmniejszyło by to lagi. A co do zapisywania logów w bazie danych raczej się nie przyda. Ale możliwość przeglądania logów z poziomu gry mogła by wyglądać tak wpisujesz /log i wyskakuje 10-15 najnowszych logów a jeżeli wpiszesz /log 20 to wyskakuje 20 log (licząc od najnowszego) a jeżeli /log 15-25 to pokazuje logi od 15 do 25 (licząc od najnowszego)

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

@Karolina_666, Twoje uwagi przyjmę przy najbliższej aktualizacji.

@Warrock hack, podoba mi się komenda /log 10-15. Będę próbował ją wprowadzić w aktualizacji

Czekam na dalsze propozycje, uwagi, błędy i inne komentarze :) 

Opublikowano

@up Co do nazw metod może mu bardziej to pasuje ja też robię nazwy metod z dużej litery. I masz rację plugin mógł by zapisywać co np 10-15 sekund logi zmniejszyło by to lagi. A co do zapisywania logów w bazie danych raczej się nie przyda. Ale możliwość przeglądania logów z poziomu gry mogła by wyglądać tak wpisujesz /log i wyskakuje 10-15 najnowszych logów a jeżeli wpiszesz /log 20 to wyskakuje 20 log (licząc od najnowszego) a jeżeli /log 15-25 to pokazuje logi od 15 do 25 (licząc od najnowszego)

wczytywanie całego pliku i lecenie linijka po linijce by zdobyc ostatnie kilka w kilkutysięczno linijkowym pliku na pewno bedzie szybsze i wygodniejsze od wydajnej bazy danych SQLite/MySQL w której mozesz wyszukiwać logi po graczu, dacie, typie i czym tam sobie jeszcze ustalisz.

Metody dajemy z małej... bo tak :> takie są zasady, by nie pierdolilo sie z klasami, było czytelniejsze itp

BukkitSmerf

Opublikowano

@up faktycznie za pomocą bazy danych można to zrobić wydajniej ale chcę zauważyć iż bukkit trzyma configi w pamięci podręcznej. Ja klasy i metody nazywam z dużej. Ale nazywam je sensownie więc odróżniam klasy od metod. Ale to już zależy od gustu.

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Opublikowano

@Karolina_666, co do plikow/baz danych. Uznam Twoj argument za sluzny i go popieram. Sprobuje go wykorzystac. Co do metod, mi nie robi roznicy, chce aby kod byl wykonany poprawnie i mam nadzieje ze to dobra Twoja uwaga :)

Wystukano z fona :P

Opublikowano

No no, ciekawe.
Czekam na update.

#Jeżeli owy administrator dał mi warna, proszę przeczytaj:

Forum dyskusyjne – przeniesiona do struktury stron WWW forma grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej. Na Forum nie istnieje off-topic, połowa administracja mpcforum nie wie co to "off-topic"...

Opublikowano

Według mnie ciekawy plugin, Dodam zaraz to na serwer ;). Dziękuje

Pozdrawiam.

Co zrobisz? nic nie zrobisz!

xu7iWe.png.pagespeed.ic.Hq5547lA_u.jpg

Opublikowano

Zamiast używać strasznie powolnego Calendar i sie bawić w formatowanie daty..., lepiej użyć prostego Date i SimpleDateFormat

Lepsza by była jakaś baza danych i możliwośc przegladania z poziomu gry...

I czemu masz nazwy metod z wielkiej litery?!

I wydaje mi sie ze lepiej jak by to zbierało informacje i zapisywało co jakiś czas, tak przynajmniej kilka sec, i wtedy już w osobnym wątku.

Dla twojej informacji, calender od javy(chyba) 1.3 został zamieniony za date :D Poza tym, na chuj chcesz tak optymalizować pobieranie czasu, to trwa kilka tysięcy nanosekund,a twoje synchroniczne ładowanie do mysqla trwa ~30ms... Jeden tick trwa 50! Minecraft jest single Threaded więc każdy taki "wybryk" skutkuje wielkim lagiem(pare(nascie) milisekund).

Opublikowano

wczytywanie całego pliku i lecenie linijka po linijce by zdobyc ostatnie kilka w kilkutysięczno linijkowym pliku na pewno bedzie szybsze i wygodniejsze od wydajnej bazy danych SQLite/MySQL w której mozesz wyszukiwać logi po graczu, dacie, typie i czym tam sobie jeszcze ustalisz.

Metody dajemy z małej... bo tak :> takie są zasady, by nie pierdolilo sie z klasami, było czytelniejsze itp

Poczytaj jak działa cache'owanie w mysqlu :) Lecenie na dysku nie będzie szybsze :)  Widze ze jestes taka specjalistka(level mpc forum) :D

Ogólnie polecam stosowanie buforów i nie polecam baz SQLowych

Opublikowano

@up faktycznie za pomocą bazy danych można to zrobić wydajniej ale chcę zauważyć iż bukkit trzyma configi w pamięci podręcznej. Ja klasy i metody nazywam z dużej. Ale nazywam je sensownie więc odróżniam klasy od metod. Ale to już zależy od gustu.

To nie jest gust. To jest konwencja nazewnicza - fragment języka. Po tym zazwyczaj można rozpoznać początkującego od bardziej zaawansowanego programisty.

Poczytaj jak działa cache'owanie w mysqlu Lecenie na dysku nie będzie szybsze Widze ze jestes taka specjalistka(level mpc forum)

Ogólnie polecam stosowanie buforów i nie polecam baz SQLowych

Tu się zgodzę, wgrywanie wszystkich logów do bazy byłoby dość dziwne i niewydajne. Poza tym - dlaczego uważasz, że nie można wyszukiwać po dacie w takim pliku? I generalnie szukając w plikach po kilka(dziesiąt)tysięcy linijek często nie leci się linijka po linijce.

Dla twojej informacji, calender od javy(chyba) 1.3 został zamieniony za date Poza tym, na chuj chcesz tak optymalizować pobieranie czasu, to trwa kilka tysięcy nanosekund,a twoje synchroniczne ładowanie do mysqla trwa ~30ms... Jeden tick trwa 50! Minecraft jest single Threaded więc każdy taki "wybryk" skutkuje wielkim lagiem(pare(nascie) milisekund).

A tu chciałbym zwórcić uwagę na to, że Calendar też nie jest zbyt aktualny. I nie chodziło jej tylko o prędkość, ale też o prostote formatowania. A to już jest większy argument.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Plugin jak najbardziej dobrze skonfigurowany , lecz przy większej ilości slotów [ co się z tym wiąże - więcej graczy] może mocno lagować.

thks99znripz.jpg

by KoNdZiUKing

Opublikowano

Dla twojej informacji, calender od javy(chyba) 1.3 został zamieniony za date :D Poza tym, na chuj chcesz tak optymalizować pobieranie czasu, to trwa kilka tysięcy nanosekund,a twoje synchroniczne ładowanie do mysqla trwa ~30ms... Jeden tick trwa 50! Minecraft jest single Threaded więc każdy taki "wybryk" skutkuje wielkim lagiem(pare(nascie) milisekund).

Właśnie dla tego można 2 linijkami sprawić by dodawanie odbywało się w osobnym wątku...

Do tego kto każe dodawać ci każda informacje bezpośrednio do bazy? czekasz aż się trochę nazbiera i dodajesz (w osobnym wątku)

I nie ma żadnego laga :<

A dzięki bazie danych (dowolnej) te logi będą możliwe do szybkiego i wygodnego przeglądana, lepsze to niż przedzieranie się przez kilka tysięcy linijek w pliku szukając daty, nicku i potem jeszcze typu wykonanej akcji.

I warto dodać że do bazy danych nie musimy zapisywać to tak jak on do pliku:

Gracz nooob o godzinie 12:34:35 dnia 01.01.01 rozwalił blok na 54,34,23

Bo pomijamy wszystkie zbędne słowa więc zostaje nick,data,x,y,z I teraz możemy szukać dowolnego bloku o dowolnej godzinie.

PS: czekam też na odp w tym dziale o logowaniu premium :P

edit:

@michal343442 to jest tylko do besta :P

BukkitSmerf

Opublikowano

Robicie mi juz metlik w glowie. Chce sie nauczyc tego, ale zaraz kazdy zaprzecza zdanie innego. Baza danych i pliki, zostajemy na razie przy plikach i prosilbym o przystopowaniu z tym. Kolejne, zostaje przy SimpleDateFormat. I o co chodzi z tym logowaniem premium Karolina_666?

Opublikowano

czy nie będzie zbyt wielkiego spamu na serwerach powyżej 50 slotów np survival ?
bo skoro to ma rejestrować postawienie każdego bloku przez każdego gracza to plik w którym będzie się to zapisywać może zająć nawet 1GB :/
jak dla mnie bezużyteczny plugin, wystarczy za rekrutować kilku adminów którzy będą pilnować serwer za ciebie :)

Zapraszam na serwer minecraft IP: multisky.csrv.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...