Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

COde::blocks 12.11

Gość LasmeLax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Rok temu ogarnąłem c++ i postanowiłem już to wukorzystać i napisac większy projekt grę 2d w bibliotece SFML.

Mój problem polega na tym, że gdy kompiluje przykładowy program pojawia sie error:

ld.exe      cannot find -lSDLmain
ld.exe      cannot find -lSDL
||=== Build finished: 2 errors, 0 warnings (0 minutes, 0 seconds) ===|

Bawiłem się sdl ale to jest nowy projekt i nigdzie nie dodawałem SDL. Wie ktoś jak temu zaradzić ?

Opublikowano

Nic niestety nie linkowałem. To jest czysty projekt.

Weteran
Opublikowano

Pewnie dodałeś SDL przez ustawienia kompilatora. Takie biblioteki powinno się dodawać przez ustawienia projektu.

Settings->Compiler->Linker settings->link libraries -> usuń stąd wszystko czego nie potrzebujesz.

Opublikowano

No to musisz zalinkować, w ustawieniach kompilatora sobie dodaj foldery i biblioteki odpowiednie do linków (wszystko powinno być w manualu) i ma działać.

Nie dziwota że nie działa.

Źle się zrozumieliśmy chodziło mi o to, że nie dawałem sdl a dałem SFML ;)

Pewnie dodałeś SDL przez ustawienia kompilatora. Takie biblioteki powinno się dodawać przez ustawienia projektu.

Settings->Compiler->Linker settings->link libraries -> usuń stąd wszystko czego nie potrzebujesz.

Dzięki nie pamiętam nawet że tam to dałem, pomogło.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedź ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...