Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Misje? Które wykonywać?

Raflicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Otóż wczoraj zaczałem grać w Aiona, wbiłem 11 lvl, z 1 mapki wszystkie questy, oprócz zbierania kwiatków, rudy i kostki wykonałem. Teraz mam już dostęp do reszty świata i jak widzę questów jest multum, lecz są 3(?) rodzaje? 

Sa strzałki aqua, blue i yellow. Yellow to wiem że kampanijne więc trzeba je wykonać, a reszta? Jestem w stanie wykonać wszystkie questy, tylko czy jest sens i czy jest to opłacalne? I czy dajmy np. jak mam questa na 12lvl to jak wbije sobie 50 to on nadal będzie? Bo nie chcę mieć potem map zasyfionych w strzałki. :x

Prosiłbym o opinię nt questów pobocznych.

Opublikowano

Jeśli np. quest jest na 12lvl to po wbiciu bodajże 23lvl zniknie on z mapy chociaż gdy pogadasz z NPCem dalej będzie on dostepny do wzięcia. Dzięki temu na przykładowym 50lvl będziesz widział tylko questy z swojego zakresu levelowego.

• Jak słusznie zauważyłeś żółte questy to kampanijne i powinieneś je zawsze wykonywać.

• Ciemnoniebieskie są prequestami wprowadzającymi do instancji itp. Np. na 37lvl masz prequest do instancji solo, który poza dostępem do niej po pierwszym runie odblokowuje Ci parę nowych questów, które bardzo opłaca się wykonywać. Powinieneś zawsze je wykonywać jeśli jakiś się znajdzie.

• Jasnoniebieskie to przeciętne questy typu idź pogadaj/zabij/przynieś. Opłaca się robić większość z nich poza powtarzalnymi np. 100x czy niektórymi "idź pobiegnij na drugi koniec mapy to dostaniesz ciastko". Czasem trafi się jakiś powtarzalny przy którym warto posiedzieć parę minut bo idzie bardzo szybko i daje stosunkowo łatwą nagrodę. Powinieneś brać wszystkie z okolicy i wykonywać te najbliższe na bieżąco bo sporo się pokrywa i w dwóch na przykład musisz zabić te same moby. Po co biegać dwa razy? Szczególnie taki sposób wykonywania questów się opłaca po 60lvl. Patrzysz również na poziom takiego questa i ilość expa za niego. Jeśli powiedzmy masz 30lvl, a dalej gdzieś w dzienniku czeka quest na 21lvl z nagrodą 10x mniejszą niż obecne to po prostu go usuwasz.

Pamiętaj, że możesz mieć maksymalnie ~40 questów zwykłych (tych ciemnoniebieskich i jasnoniebieskich).

Opublikowano

To przy okazji miałbym jeszcze kilka pytań.

1. Jaka postać pod PVP (1vs2/3/4?) Chodzi mi o to, aby ogarnąć samemu vs 2-3 graczy. Wiem, że to wymaga też wprawy, ale jaka postać jest skierowana głównie na PvP. (Jak sobie radzi cler na pvp??)

2. Od którego poziomu będę miał dungi które będę mógł spokojnie robić solo i na nich zarabiać? 

3. Czy powiedzmy jakbym grał Clerem i robił dungi w kilka osób, to z bossa wypada coś dla każdej osoby, tzn wypada skrzynka czy inne coś, no i np. każdy gracz widzi w niej co innego, czy wszyscy to samo?

Opublikowano

1. Najlepszy bedzie sorcerer bo wysolujesz duzo "dungow" i sorcerer ma ogromny dmg.

2.Od 16lvl masz pierwszy "dung" nazywa sie haramel

3.Niestety nie wiem

Opublikowano

Czyli te jasnoniebieskie dają mi tylko złotko + exp i w sumie nic więcej ?

Nie tylko. Niektóre dają Ci dodatkowo monety, za które kupujesz u specjalnych NPCów ekwipunek na swój level, czasem jakieś itemki (od potek, przez złote zbroje, po skrzynki z broniami).

To przy okazji miałbym jeszcze kilka pytań.

1. Jaka postać pod PVP (1vs2/3/4?) Chodzi mi o to, aby ogarnąć samemu vs 2-3 graczy. Wiem, że to wymaga też wprawy, ale jaka postać jest skierowana głównie na PvP. (Jak sobie radzi cler na pvp??)

2. Od którego poziomu będę miał dungi które będę mógł spokojnie robić solo i na nich zarabiać? 

3. Czy powiedzmy jakbym grał Clerem i robił dungi w kilka osób, to z bossa wypada coś dla każdej osoby, tzn wypada skrzynka czy inne coś, no i np. każdy gracz widzi w niej co innego, czy wszyscy to samo?

1. Samemu będzie ciężko. AION jest grą w której jedna klasa jest lepsza przeciwko jednej, a słabsza przeciwko innej. Jeśli trafisz na trio tych co to łatwiej zabijają Twoją klasę to nic nie poradzisz. Chociaż w sumie w większości sytuacji 3v1 jest skazane na porażkę. Tutaj głównie biegasz w grupach, ewentualnie duo lub trio właśnie. Cler na PvP radzi sobie dobrze o ile gracz umie wykorzystać wszystko co oferuje ta klasa.

2. Jest parę solo instancji jednak nie ma z nich aż tak dobrego dropu by mówić o zarabianiu na nich. Najlepiej gold/itemy wpadają na instancjach grupowych na które możesz próbować chodzić solo/duo na wyższych niż przewidywane levelach w odpowiednim eq. W ten sposób np. możesz na 60lvl możesz pofarmić instancje na 52lvl i uwierz mi lub nie - drop jest tam całkiem niezły. Tylko musisz uważać bo moby zwykle stoją w grupkach 2-3 więc tak jak jeden zabijesz bez problemu tak przy większej ilości jednak możesz mieć problemy.

3. Do patcha 4.0 praktycznie każda instancja wyglądała tak, że z bossa był jeden/dwa/trzy itemy na wszystkich i brać mógł ten kto powinien. Tzn cler brał mackę z tarczą o ujemnym enmity booscie i chainowe itemy, a mag książkę/orba i clothowy set. Nigdy na odwrót. W 4.0 zostało wprowadzonych parę instancji gdzie drop idzie do każdego osobno w skrzynce oraz znowu parę gdzie po zabiciu bossa musicie liczyć na szczęście by spadło cokolwiek. Niestety te instancje z skrzynkami są zwykle tymi najcięższymi gdzie wszyscy musza bardzo uważać by nie zfailować bo jakikolwiek poważny błąd może kosztować fail instancji i ucieczkę bossa = koniec. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...