Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Standalone, a mod

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam DayZ Standalone. Jednak ta gra nie przypadła mi do gustu. Jest ekstremalnie nudna. Chciałbym kupić Arma II Combined Operations i wgrać moda. I tu są moje pytania.

1. Są jakieś większe różnice w obu wersjach w mapie (wiem, że w DayZ Mod jest pare map, ale chodzi mi o to, czy w głównej mapie czyli tej co jest w obu wersjach są jakieś różncie. Na przykład: Czy w modzie jest Balota i te namioty, są te wszystkie lotniska itp.?

2. Czy system postaci jest taki sam jak w Standalone? To znaczy, że wędrujemy z postacią po serwerach? Gramy postacią na serwerze a, przechodzimy na serwer b i mamy tą samą postać. To tak działa?

Myslę, że w trakcie pojawią się nowe pytania. Z góry dzięki

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

0. Ta gra nie jest ekstremalnie trudna. Ona jest niegrywalna przez woje bugi i niedopracowania.

1. W DayZ SA jest mapa Chernarus +, a w oryginalnym DayZ jest zwykła Chernarus. Z największych różnic to jest góra mapy - całkowicie się różnią.

Tutaj masz wygląd Chernarus +

http://dayzdb.com/map/chernarusplus 

A tu zwykłej Chernarusi:

http://dayzdb.com/map/chernarus 

Poza tym są 2 miasta mniej w DayZ Mod. Reszta to detale np. nie ma baz wojskowych w Zielonogórsku, nad Kamenką itp.

Poza tym dużą rolę odgrywają mody na których grasz np. w DayZ Epoch znajdują się " trader MPCforum " gdzie możesz handlować, w Aftermath Balotta wygląda całkiem inaczej itd.

Jakby tego było mało to jeszcze każdy serwer może sam edytować mapę np. stworzyć jakieś bazy wojskowe, dodawać budynki do miast itd.

A co do namiotów koło Balloty to jest różnie. W DayZ zwykłym są, a w Epoch ich nie ma.

2. To również zależy od serwerów.

Zdecydowana większość serwerów jest niepołączona w tzw. " ul " i tam gdzie grasz tam tylko masz postać i swoje itemy.

Jest też kilka serwerowni, które posiadają np. 3 serwery i możemy sobie grać na przemian na nich. Z tego co wiem na DayZ Epoch serwerownia CCG posiada kilka serwerów w jednym " ulu ".

Jak to rozpoznać? Używając DayZ Commandera przed nazwą serwera znajduje się taka chmurka z " X " w środku - wtedy te serwery nie są w żadnym ulu. Gdy serwer nie posiada tej chmurki to serwer jest podłączony do ula.

Mam nadzieję że wytłumaczyłem wystarczająco dobrze, a jak nie to pytaj dalej. 

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

@up

0. pisałem, że ta gra jest ekstremalnie nudna. ;)

Dobra. A czy uważasz, że lepszy jest DayZ Mod czy DayZ Standalone??

Ale w modzie dużo rzeczy respi się w samych budynkach, w kościołach nawet bronie. Więc Balota jest średnio potrzebna

Opublikowano

Oczywiście że jest lepsza.

W DayZ tylko kilka budynków jest otwartych ( nie więcej niż 10 rodzajów ). Rzeczy militarne respią się w budynkach militarnych i w straży pożarnej, więc Balotta to pierwszy punkt wycieczki po spawnie. Na większych serwerach jest tam dużo ludzi albo nie ma rzeczy, ale chwała wszystkim jet respawn przedmiotów więc może akurat trafi się jakiś dobry karabin lub plecak na start

76561198030011137.png

Opublikowano

@up

Chodzi ci o to, że Mod jest lepszy? Czy Standalone?

Bo jutro rano chcę kupić Arma II Combined Operations

Opublikowano

Mod oczywiście. 

Nie dość że bardziej rozwinięty to jeszcze mniej więcej można dobrać sobie rozgrywkę do swoich upodobań. 

76561198030011137.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...