Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z fps'ami

SzejN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od pewnego czasu użeram się z problemem fps, kiedyś lol działa na stalych 100fps na najwyzszych detalach, teraz jest ok 20 na najniższych...

gry które maja większe wymagania chodza lepiej a z lolem jest straszna kapa, Wszystko w panelu nvidia ustawione, zeby dzialalo plynnie, nvidia inspector tez ustawione zeby lecialo z karty graficznej nvidia, ustawienia wizualne w Win 7 ustawione na najwieksza wydajnosc, sama gra na najnizszych detalach.

Parametry mojego lapka:

- Nvidia GeForce GT 520MX

- Intel® Core i5-2430M CPU @ 2.4Ghz x4

- ram 4gb ddr3

powinno to śmigać mi się zdaje, a działa jak z dupy :/. Gram na dużej rozdzialce 1366x768 ale mniejsza duzo nie pomogła, macie jakiś pomysł co możne być jeszcze nie tak? Czy karta już po prostu nie wyrabia? 

w4x4.jpg

Opublikowano

Sprawdź temperatury,przeczyść laptopa od kurzu oraz wyczyść go ccleanerem.

W twoim sprzęcie procesor ma "lekki żywot",ponieważ grafika totalnie nie wyrabia z takim prockiem.

Opublikowano

W sensie ze karta dupna :P? Karty w lapku nie oplaca sie zmieniac(drogo wychodzi, albo sie myle?), moge ewentualnie ramu dolozyc bo mam wolny slot na 4gb, ale to nic nie da jak karta kuleje :/. karta ok 70-80 stopni ma przy gierczeniu.

post-233634-0-52560800-1398633579.png

w4x4.jpg

Opublikowano

Ah te laptoki. :C Kiedy ostatni raz go formatowałeś? Albo czyściłeś w środku?

formatowałem go niecaly miesiac temu, czyscilem hmm, od nowosci nie czyscilem. czyli bedzie 2,5roq

w4x4.jpg

Opublikowano

troche rozkrecania bedzie, mysle ze zabiore sie za to w weekend majowy, teraz to tak nie bardzo, nie chce go rozgrzebac i zostawic. kiedys jak zainstalowalem najnowsze sterowniki nvidii tam bylo co do optymalizowania gier na kartach nvidii, jak kliknalem zeby wybralo najlepsze opcje, to wrzucilo mi lola na wysokie detale, ale to byla porazka dopiero :D razer gamebooster dziala podobnie do tego z iobit? bo ten z iobit nie dawal nic.

w4x4.jpg

Opublikowano

Nie masz czasem zintegrowanej karty?

Może nie przełącza się na tą 520m, nie znam twojego modelu laptopa więc nie mogę być 100% pewny.

Prawdopodobnie karta może działać też na taktowaniach 2d, sprawdź sobie taktowania podczas gry czy się przełączają :)

Opublikowano

Nie masz czasem zintegrowanej karty?

Może nie przełącza się na tą 520m, nie znam twojego modelu laptopa więc nie mogę być 100% pewny.

Prawdopodobnie karta może działać też na taktowaniach 2d, sprawdź sobie taktowania podczas gry czy się przełączają :)

tez o tym dzisiaj myslalem, jednakze nie bardzo wiem jak to sprawdzic, niestety jest tez zintegorwana karta intel graphic hd family. Teoretycznie w nvidia inspector przestawialem zeby lecialo z geforce, w panelu sterowania nvidia tez niby ustawione procesor graficzny o duzej wydajnosci(nazwa nie adekwatna do karty :D) ale mozliwe ze sie przelacza na ten zintegrowany szajs :/

edit: razer game booster dal moze ze 2 fps :D\

edit2: lapek to samsung np300e5a-s04pl

w4x4.jpg

Opublikowano

Zdecydowanie musisz go wyczyścić, ja czyszczę swojego 1 raz w miesiącu, bo się przegrzewał. No i proponuję raz na tydzień użyć CCleanera. 

b_560_95_1.png

Opublikowano

Przeczyść laptopa (co ku*wa ? Nie do pralki !) jakąś szmatą, dojeb ramu jak możesz, pogrzeb w ustawieniach grafiki i gra będzie zapie*dalać że nie nadążysz z graniem :D

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Nie czyść go bo to chuja da, problem leży w przełączaniu grafiki lub taktowaniami 2d-3d, jeżeli w innych grach jest ok jak napisałeś to problem na pewno nie leży w przegrzewaniu się, zresztą wtedy grafika działa normalnie, mogą pojawiać się artefakty i co najwyżej laptop by się zrestartował, zresztą przez parę miesięcy trzymałem swojego laptopa na kolanach po paręnaście h dziennie, nagrzewał się do 80+ stopni podczas lola i 70 w spoczynku nigdy wydajność mu nie spadała, zazwyczaj nie masz o co się martwić o temperatury, no chyba ze przekracza te 90+ w co wątpię.

Pogoogluj sobie ten problem z przełączaniem taktowań/integry sprawdź rozwiązania, powinno pomóc.

Btw, nie licz że ktoś na tym forum da ci profesjonalną pomoc, lepiej udaj się na pclaba czy coś, niektóre porady tu są tak badziewne że aż śmieszne.

Opublikowano

up

Karty graficzne i procesory mogą mieć wstawione obniżanie taktowań i napięcia jeżeli temp. są za duże.

Fakt nie które porady są żałosne, a częściej wkurzają niż pomagają.

Przeinstaluj sterownik grafiki, uruchom system w safemod (tryb awaryjny) z obsługą sieci i odpal grę.

Przeczyść komputer Ccleaner`em.

Opublikowano

Powiem tak, rozkręciłem laptopa pierwszy raz w życiu(myślałem, że będzie gorzej), jak to wszystko jest po konstruowane to ja nie mam pojęcia, ale pacjent będzie żył. Ogólnie to cały wylot powietrza był zaje**** kurzem, przez co na wejściu leciało cieple powietrze (po ok 3 minutach pracy laptopa), Wyczyściłem odkurzyłem fakt faktem mogłem od razu wymienić pastę termoprzewodzaca, ale takowej nie miałem wiec włożyłem jak było.

zaraz sprawdzę, czy dało to coś na wydajności i się podzielę spostrzeżeniami :).  Uchylę okno w pokoju dla lepszego chłodzenia.

PS. Jako prawdziwy majster, została mi jedna śrubka a laptop jest skręcony :D!

Edit: Działa super, karta jak chodziła na 95stopniach + przy lolu, teraz ma 60. FPSy stałe 60 (niestety monitor tylko tyle wyda :/) ale jest super super super :)))))). Dzieki wielkie wszystkim ktorzy poswiecili chwilke czasu, zeby cos w tym temacie naskrobać!

Edit2: Ogolnie to temat do zamkniecia, i wszystkim posaidaczom notebookow polecam otworzyc i odkurzyc hehe :)

w4x4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...