Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Intel G2020 wymiana pasty po czyszczeniu kompa

barti09812345

Pytanie

Opublikowano

Witam,otóż mam pytanie.Jako że zamówiłem nowy dysk,ram i chłodzenie do kompa,postanowiłem go jeszcze do tego gruntownie przeczyścić.I tu moje pytanie,czy po zdjęciu coolera z procesora muszę wymieniać pastę termoprzewodzącą?(komputer ma pół roku,3 paski taśmy standardowe od Intela).Aktualnie w no-stresie procek ma 40 stopni a w stresie około 50.Jeśli tak to czy muszę to robić jakimś alkoholem (tym specjalnym izo coś tam) czy wystarczy jakoś zdrapać? i czy ta pasta się nada:

http://www.morele.net/revoltec-thermal-grease-rz032-274472/

P.S nie odsyłajcie mnie do google/szukajki bo co ile wymieniać paste to wiem,ale czy trza ją wymienić po zdjęciu chłodzenia to nigdzie nie znalazłem,a z jednego forum już mnie z widłami pogonili.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie chcesz wiercić to nie. Zrób tak żeby te powietrze nie stało a było ciągle w obiegu.

Jeśli nie dasz rady wiercić to ten 1 na chwile obecną starczy. No chyba że przy koszyczkach zniszczysz obramowanie i tam zamontujesz.

1 zephyr do wakacji starczy ale tej i5 tam nie pchaj bo się zadusi.

PS. ty w Idle masz 43C? To ja na i7 i boxie mam 31-33C na 4 rdzeniach a różnica pomiędzy wykonaniem obu tych procesorów jest na korzyść pentiuma. Wiec coś to znaczy :P

graphic.png
Opublikowano

Przy zamkniętej nie wystarczy.

Masz po prostu jakieś badziewie a nie prawdziwą bude. Ja bym to wymienił nawet na taniego z3 plus. 150zł a zaoszczędzisz sobie problemu z kurzem oraz prawdopodobnie temperaturami. Ostatecznie masz jakąś kiepską sztukę co nie przenosi ciepła na radiator.

PS. 60C to nie taka tragedia.

graphic.png
Opublikowano

I5 ładuje do nowej obudowy,spokojnie ;) Dziękuje wszystkim za pomoc,każdy ma po lajku a dla rockiego najlepsza odpowiedź i temat można zamknąć :D

P.S grzeje się tak dlatego że mam dość duszno w pokoju i jeszcze muszę go gruntownie przeczyścić jak będę wymieniał dyski.

Opublikowano

Tylko błagam Cię nie odkurzaczem jak ja to robiłem na athlonie, na spontana bo się nie chciało wydawać paru zł. na sprężone powietrze.

AA. i rób to gdzieś na dworze czy coś bo trochę kurzu pójdzie.

graphic.png
Opublikowano

Zasilacz oczywiście jest wiatrakiem do dołu,nie jestem pewien czy mi się zmieści na to z tyłu 120mm i czy wystarczy tylko tam? bo z przodu nie mam jak zamontować i czy wtedy zostawiać otwartą obudowę czy zamkniętą?
na górnej części obudowy nie mam dziurek.

edit:zmierzone 120 wejdzie,ale czy to wystarczy przy zamkniętej obudowie?

Opublikowano

SJ chodziło o to że kup na tył tak na tą siateczke oraz jeszcze jednego na góre/przód. Z racji takiej że nie masz otworów ja tam bym wiercił bo to jest gówno warta ta buda. Nie ma sensu się pierdzielić kupujesz 2x zephyry na górze wywiercasz 4x dziury i potem w nie wkładasz zephyra. Na pewno nie licz na to że będzie cicho oraz ładnie wyglądało. Ale temp powinny spaść / siedzieć jakoś stabilniej niż teraz.

graphic.png
Opublikowano

Obudowę wymienie w wakacje jak zarobie coś $ 
Jeden rozumiem gdzie zamontować (jak jest ta siateczka obok procesora,tam z tyłu),a drugi? mocowanie? mówimy o boxie? boks zamocowany dobrze,nic się nie kołysze.

Btw co do twojego opisu,altony są dobre co ty się czepiasz xD

Opublikowano

Jak widać na zdjęciu w ty miejscu planuje zamontować chłodzenie,ale z tego co wiem gdy zamontuje tak żeby dmuchało,to będę kurz wybierał wiadrami,a jako "cyrkulacje" to nic nie da przy odkręconej obudowie (to miał być custom).A jeśli zamontuje to na obudowie to będzie dmuchać/wyciągać powietrze z między zasilacza a karty graficznej co jest bez sensu,bo karta się w ogóle nie grzeje a procesor lubi się pogrzać.Wiercić w obudowie czy co?
Zmi9Yoq.jpgwTXXbnB.jpg zdjęcie  robione kamerką (chłodzenie ma być na obudowie "zamiast" klapy)

Opublikowano
Opublikowano

tzn co do temperatur to jeszcze jedno chłodzonko montuje na stelaż obudowy (klapy nie zamykam bo się zadusi,wentylacja jest między zasilaczem a kartą graficzną,procek się usmaży),wystarczy to?

a i jeśli się zdecyduje na wymianę to trzeba tym całym alkoholem zmywać czy wystarczy ździubać?

Opublikowano

tzn w tym momencie mam core 43 a core 2 36 w nostresie,nie pomoże w  tym przypadku to jedno chłodzenie? już się pomęcze do tych wakacji na tej obudowie,potem zmieniam proca na I5 i obudowe na porządną.
Oczywiście zostawiając odkręconą obudowę

Opublikowano

kurcze bo chciałbym jak najszybciej wymienić ten dysk bo będę mógł beton w nim robić,brzmi do betoniarki podobnie.
to jak w najbliższym czasie nie pojawi się zephir to biore tego gemibirda,do wakacji mi wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...