Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SGSIV vs L925 vs L1020 vs. SATIVS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż jest okazja, aby nabyć coś nowszego i konkretniejszego.

Dylemat jest pomiędzy:
- Samsung Galaxy S IV
- Nokia Lumia 925
- Nokia Lumia 1020
- Samsung ATIV S

Chodzi o smartfona na dłuższą metę, dłuższym wsparciem, dużymi możliwościami itd.

Konkretnych wytycznych nie ma - są bardzo elastyczne, tak jak zalety powyższych smartfonów - np. sgsiv posiada wiele unikalnych funkcji na androidzie (jako pilot, air gesture) itd, zaś nokię można podłączyć do komputera i programując w vs korzystać z niej jak z "emulatora" itd. itd.

Chciałbym zobaczyć do każdego z nich co i jak, oraz ogólnie opinie/plusy-minusy wedle zdań.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Jak dla mnie to można sie wahać jedynie między s4 a lumia 1020

Osobiście wolał bym android, windows phone mnie jakoś nie przekonuje :)

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Mam podobne zdanie jak mój przedmówca. Samsung Galaxy S4 byłby bardzo dobrym rozwiązaniem i jego system przeważa szalę ku swojemu zwycięstwu. Jeśli masz więcej pieniędzy to poczekaj na Samsunga Galaxy S5, ponieważ w jeszcze większym stopniu nafaszerowany będzie oryginalnymi aplikacjami oraz całkiem (czyt. bardzo dobrym) zestawem podzespołów :) Z tego co wiem lubisz robić zdjęcia, a jego aparat i kamera mają być niesamowicie dobre. Podobno obraz wideo ma być przechwytywany w jakości ULTRA HD, która odpowiada rozdzielczości 4x FULL HD :)

Opublikowano

Mam podobne zdanie jak mój przedmówca. Samsung Galaxy S4 byłby bardzo dobrym rozwiązaniem i jego system przeważa szalę ku swojemu zwycięstwu. Jeśli masz więcej pieniędzy to poczekaj na Samsunga Galaxy S5, ponieważ w jeszcze większym stopniu nafaszerowany będzie oryginalnymi aplikacjami oraz całkiem (czyt. bardzo dobrym) zestawem podzespołów :) Z tego co wiem lubisz robić zdjęcia, a jego aparat i kamera mają być niesamowicie dobre. Podobno obraz wideo ma być przechwytywany w jakości ULTRA HD, która odpowiada rozdzielczości 4x FULL HD :)

SGS5 nie widzę obecnie, jak i cena nie ma się co do obecnej chwili... tak samo z iP5S.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Zależy, do czego będziesz używać telefonu? Jaką potrzebujesz rozdzielczość? I czy bardziej cenisz wydajność procesora, czy baterii? No i jaki budżet?

Opublikowano

Zależy, do czego będziesz używać telefonu? Jaką potrzebujesz rozdzielczość? I czy bardziej cenisz wydajność procesora, czy baterii? No i jaki budżet?

Podane są dane modele... więc chyba te pytania nie mają za bardzo sensu... chodzi o porównania ich i wskazanie jakiejś hierarchii czy coś... zależy mi na nie tylko moim spojrzeniu na nie.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Podane są dane modele... więc chyba te pytania nie mają za bardzo sensu... chodzi o porównania ich i wskazanie jakiejś hierarchii czy coś... zależy mi na nie tylko moim spojrzeniu na nie.

Przecież sam możesz sobie to sprawdzić:

http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/7024/7122/7242/6532/

A więcej nie mogę doradzić, bo nic nie wiem, o tym, do czego będziesz używał telefonu?

Opublikowano

Jak do wszystkiego czego się da to myślę że pomimo polepszenia sie windows phone, Android w S4 nadal da Ci najlepszą wielozadaniowość. Nie mówię, że wp jest zły ale jak piszesz że do wszystkiego to myślę, że S4 spełni nawet twe najcięższe wymagania :)

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

Słuchaj, z tych telefonów nie da się wyróżnić najlepszego, bo są zwyczajnie inne pod każdą kwestią. Zrobię +/- Lumii i S4, bo Ativ'a nie miałem w rękach:

Lumia 925: (telefon dla ludzi, którzy cenią jakość wykonania i płynność)

+ najwygodniejszy telefon, jaki miałem w rękach

+ bardzo płynnie chodzi

+ aplikacje uruchamia wręcz natychmiastowo

+ dobrze wykonany

+ uważam, że robi lepsze zdjęcia od 1020

+ wyświetlacz na poziomie Note'a 3 

+ mocna bateria

- stosunkowo mały ekran

- komponenty są już przestarzałe, mimo to cena nie jest niska

- nie wiem, jak na nim chodzą gry pokroju GTA: SA, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie będzie zbyt dobrze (bynajmniej w porównaniu do telefonów z tej samej półki cenowej)

Lumia 1020 (stworzony dla osób, dla których , teoretycznie, jakość zdjęć jest najważniejsza - ja tak nie uważam)

+ także płynnie chodzi

+ aplikacje otwierają się trochę szybciej od 925 (widać to głównie po większych aplikacjach i aparacie)

+ gry na nim powinny już lepiej wyglądać

+ ekran

- nie poręczny - aparat bardzo przeszkadza

- aparat jest słaby - chcesz dobry telefon do zdjęć? Wybierz Nokie 808 PV, albo Samsunga Galaxy K LTE

- w tym przypadku komponenty są przestarzałe - cena jest już naprawdę wysoka

- bardzo źle zagospodarowane miejsce z przodu

- słaba bateria

Samsung Galaxy S4 (płynnością nie grzeszy, ale po wgraniu CM... Bajka. Przeznaczony do gier i internetu)

+ otworzy każdą grę na full detalach (GTA na wysokich)

+ android 4.4

+ duży ekran SAmoled FHD - najlepszy

+ slot na karty SD

- najwyższa cena

- wykonanie pozostawia wiele do życzenia

- TouchWiz w tym modelu to jakiś "niewypał"

- bateria nie trzyma zbyt długo

Porada: jeżeli wybierzesz S4, od razu instaluj CM 11, wtedy ten telefon zyskuje naprawdę dużo.

Podsumowując:

1. S4/Lumia 925

3. Lumia 1020

4. Ativ S

Opublikowano

Słuchaj, z tych telefonów nie da się wyróżnić najlepszego, bo są zwyczajnie inne pod każdą kwestią. Zrobię +/- Lumii i S4, bo Ativ'a nie miałem w rękach:

Lumia 925: (telefon dla ludzi, którzy cenią jakość wykonania i płynność)

+ najwygodniejszy telefon, jaki miałem w rękach

+ bardzo płynnie chodzi

+ aplikacje uruchamia wręcz natychmiastowo

+ dobrze wykonany

+ uważam, że robi lepsze zdjęcia od 1020

+ wyświetlacz na poziomie Note'a 3 

+ mocna bateria

- stosunkowo mały ekran

- komponenty są już przestarzałe, mimo to cena nie jest niska

- nie wiem, jak na nim chodzą gry pokroju GTA: SA, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie będzie zbyt dobrze (bynajmniej w porównaniu do telefonów z tej samej półki cenowej)

Lumia 1020 (stworzony dla osób, dla których , teoretycznie, jakość zdjęć jest najważniejsza - ja tak nie uważam)

+ także płynnie chodzi

+ aplikacje otwierają się trochę szybciej od 925 (widać to głównie po większych aplikacjach i aparacie)

+ gry na nim powinny już lepiej wyglądać

+ ekran

- nie poręczny - aparat bardzo przeszkadza

- aparat jest słaby - chcesz dobry telefon do zdjęć? Wybierz Nokie 808 PV, albo Samsunga Galaxy K LTE

- w tym przypadku komponenty są przestarzałe - cena jest już naprawdę wysoka

- bardzo źle zagospodarowane miejsce z przodu

- słaba bateria

Samsung Galaxy S4 (płynnością nie grzeszy, ale po wgraniu CM... Bajka. Przeznaczony do gier i internetu)

+ otworzy każdą grę na full detalach (GTA na wysokich)

+ android 4.4

+ duży ekran SAmoled FHD - najlepszy

+ slot na karty SD

- najwyższa cena

- wykonanie pozostawia wiele do życzenia

- TouchWiz w tym modelu to jakiś "niewypał"

- bateria nie trzyma zbyt długo

Porada: jeżeli wybierzesz S4, od razu instaluj CM 11, wtedy ten telefon zyskuje naprawdę dużo.

Podsumowując:

1. S4/Lumia 925

3. Lumia 1020

4. Ativ S

No wreszcie jakiś konkret... dzięki. Może to zmotywuje jeszcze kogoś do dobrej wypowiedzi.

Jak do wszystkiego czego się da to myślę że pomimo polepszenia sie windows phone, Android w S4 nadal da Ci najlepszą wielozadaniowość. Nie mówię, że wp jest zły ale jak piszesz że do wszystkiego to myślę, że S4 spełni nawet twe najcięższe wymagania :)

Do wszystkiego co może każdy z nich... dlatego są różne, nie niemal takie same.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Z podanych wybrałbym S4 - ze względu na ekran (amoled), androida (4.4) (bardziej przekonuje mnie od Windows'a), design i wiele ciekawych/innowacyjnych funkcji Samsung'a. Przyczepić się można co prawda do jakości wykonania, ale plastik również ma swoje zalety. (tańsza wymiana, lepiej amortyzuje upadki, lżejszy) Poza tym z tego co mi wiadomo, można wymienić tylną klapkę na tą z S4 Black Edition (identyczną jak ta w N3) która bardzo fajnie wygląda. Co do TouchWiza - z tego co słyszałem zyskał on na płynności po aktualizacji, ale nie jestem tego pewien. W najgorszym wypadku masz możliwość wgrania innego launcher'a.

Opublikowano

Z podanych wybrałbym S4 - ze względu na ekran (amoled), androida (4.4) (bardziej przekonuje mnie od Windows'a), design i wiele ciekawych/innowacyjnych funkcji Samsung'a. Przyczepić się można co prawda do jakości wykonania, ale plastik również ma swoje zalety. (tańsza wymiana, lepiej amortyzuje upadki, lżejszy) Poza tym z tego co mi wiadomo, można wymienić tylną klapkę na tą z S4 Black Edition (identyczną jak ta w N3) która bardzo fajnie wygląda. Co do TouchWiza - z tego co słyszałem zyskał on na płynności po aktualizacji, ale nie jestem tego pewien. W najgorszym wypadku masz możliwość wgrania innego launcher'a.

No ostatnio bardzo czytałem nad S4 i jak będę brał, to na 90% tą Black Edition (nawet pomimo niewielkich zmian). Ew. wersję purple mirage... jakoś bardzo podoba mi się tej wersji kolorystycznej - jest taka inna, nieszablonowa. Nawet w razie czego to przy S View Cover w kolorze czarnym ten fiolet z tylnej klapki nie będzie raził, a przód zostanie fajny.

Dla obeznania - obecnie mam s3 (z pierwszej serii zaraz po premierze) i nie mogę narzekać na touchwiza (i nie widzę zmiany na inny, nawet stockowy android bez nakładki samsunga) - dla mnie to są brednie jak i czepianie się do jakości tylnych klapek - od początku mam tą samą i nie ma zarysowań, a na portalach gdzie sprzedają widziałem tak zajechane s3, że nie mogę sobie wyobrazić jak można go tak zajechać (gdzie telefony prawie nowe). Ale cóż... dla chcącego nic trudnego, a i z psa zrobi kota ;)

9obpmnjr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...