Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

code::blocks kodowanie i blue screen.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racjii tego że dosyć szybko sie ucze postanowaiłem zakupić sobie symfonie c++ standard i zacząć przygode z c++. Niestety przy napisaniu JAKIEGOKOLWIEK programu, mój komputer poprostu nie chce współpracować, i gdy tylko go uruchamiam wywala mi blue screen. Wie ktoś jak temu zaradzić? 

Używam code::blocks 13.12 (najnowsze)

Przykładowy najprostrzy program:

#include <iostream>

int main()

{

std::cout << "NAUKA PROGRAMOWANIA" ;

}

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Wiem, ale to tylko taki przykład na szybko, return nic nie zmienia, probowalem konczyc z return 0 oraz z system("pause") i nic nie dało, za każdym razem blue screen, spróboje powylaczac pare gowien na kompie, bo cos mi mowi, ze to avast.

@edit

Doobra, jednak miałem racje, avast się "wpierdala w nie swoje sprawy" i to on powoduje blue screena, po odłączeniu kompa od internetu i wyłączeniu avasta program odpalił się bez problemu. Wie ktoś jak sprawić, aby avast nie wywalał mi blue screena? Mam na kompie tez AVG, który każdy plik z code::blocks widzi jako wirus, wie ktos jak to zmienić? Bo chce mieć możliwość mieć kompa podłączonego do internetu i programować w 1 chwili, bo bez antywirów i firewallów to chwila i komp do formatowania leci ;x

Opublikowano

Wiem, ale to tylko taki przykład na szybko, return nic nie zmienia, probowalem konczyc z return 0 oraz z system("pause") i nic nie dało, za każdym razem blue screen, spróboje powylaczac pare gowien na kompie, bo cos mi mowi, ze to avast.

@edit

Doobra, jednak miałem racje, avast się "wpierdala w nie swoje sprawy" i to on powoduje blue screena, po odłączeniu kompa od internetu i wyłączeniu avasta program odpalił się bez problemu. Wie ktoś jak sprawić, aby avast nie wywalał mi blue screena? Mam na kompie tez AVG, który każdy plik z code::blocks widzi jako wirus, wie ktos jak to zmienić? Bo chce mieć możliwość mieć kompa podłączonego do internetu i programować w 1 chwili, bo bez antywirów i firewallów to chwila i komp do formatowania leci ;x

Dodaj do wyjątków.

W przypadku avasta: Ustawienia > Wykluczenia globalne.

Opublikowano

@DxDxDxD, kolego...

Funkcja main(), ma tak jakby "specjalne przywileje" i standardowo kończy się zwracając wartość 0. Tu nie chodziło o błąd w kodzie, ponieważ o tym go by poinformował kompilator... Po prostu Avast mu blokował. Ot takie nabijanie postów :D

@Autorze tematu

Masz dwa antywirusy? Lepszy moim zdaniem AVG, on się nie "wpierdala" tylko grzecznie pyta o zgodę :)

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...