Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pies

korciok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać się Was, forumowiczów o czworonogach. Sam chcę przygarnąć jednego psa (głównie dla towarzystwa), ale nie wiem jak się za to zabrać, ponieważ z psami nie miałem nigdy styczności. Pragnę uprzedzić, że mam alergię na sierść zwierząt (przynajmniej tak mi wyszło na testach u alergologa). Czy jest jakaś rasa psa, przez którego nie miałbym problemów (nie wiem czy takowe wystąpią)? Czy lepiej iść do schroniska i przygarnąć psa czy lepiej kupić z rodowodem? Lepiej mieć szczeniaka czy dorosłego psa? Jak to jest ze spacerami, ile razy i jak długo trzeba wychodzić z psem i czy ja jestem uzależniony od psa czy pies ode mnie w tej kwestii? Jeżeli będę miał jeszcze jakieś pytania to napiszę potem.

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać się Was, forumowiczów o czworonogach. Sam chcę przygarnąć jednego psa (głównie dla towarzystwa), ale nie wiem jak się za to zabrać, ponieważ z psami nie miałem nigdy styczności. Pragnę uprzedzić, że mam alergię na sierść zwierząt (przynajmniej tak mi wyszło na testach u alergologa). Czy jest jakaś rasa psa, przez którego nie miałbym problemów (nie wiem czy takowe wystąpią)? Czy lepiej iść do schroniska i przygarnąć psa czy lepiej kupić z rodowodem? Lepiej mieć szczeniaka czy dorosłego psa? Jak to jest ze spacerami, ile razy i jak długo trzeba wychodzić z psem i czy ja jestem uzależniony od psa czy pies ode mnie w tej kwestii? Jeżeli będę miał jeszcze jakieś pytania to napiszę potem.

sprawdz czy na pewno na siers. moja mama ma na sline ( i czesto mylone jest to ze sierscia ^^^). jak masz na siersc to yorki i "włosowate" psy, jak na sline.... odradzam ;/

jdr1.png

Opublikowano

Oczywiście, że szczeniaka - od najmłodszych lat z nim będziesz więc będzie do cb przywiązany

Jest rasa psa bez sierści (nie wiem jak się nazywa), ale to wygląda jak ogolony szczur xD

A co do schroniska to zdania są podzielone. Albo trafisz ta fajnego pieska, który będzie Ci wdzięczny do końca życia albo trafisz na jakiegoś, który dużo przeszedł i ma coś z psychiką.

Opublikowano

Oczywiście, że szczeniaka - od najmłodszych lat z nim będziesz więc będzie do cb przywiązany

Jest rasa psa bez sierści (nie wiem jak się nazywa), ale to wygląda jak ogolony szczur xD

A co do schroniska to zdania są podzielone. Albo trafisz ta fajnego pieska, który będzie Ci wdzięczny do końca życia albo trafisz na jakiegoś, który dużo przeszedł i ma coś z psychiką.

dlatego wybierasz tego który chce do cb przyjsc i sie na twój widok cieszy a nie którego ty chcesz!!!

jdr1.png

Opublikowano

Dla początkującego lepszy będzie "kupny" pies.Te ze schroniska mogą mieć coś z psychiką, jakieś choroby.Takimi psami powinni się zaopiekować ludzie już z jakimś tam doświadczeniem.Nie musi być to drogi pies.Ja bym na twoim miejscu po pierwsze poszukał na necie ras psów dla alergików, po drugie wybrałbym z tych najłagodniejsze, bo branie jakiegoś psa myśliwskiego nie będzie miało sensu w tym przypadku, po 3 wybrałbym z takiej rasy, która jest mało szczekliwa, bo to bardzo przeszkadza w szczególności w bloku i  takiego, który i nie potrzebuje jakoś dużo ruchu.Logiczne, że to pies jest uzależniony od ciebie w kwestii spacerów, tyle, że może ci się zlać albo zesrać.

Opublikowano

Ja polecam Shih-tzu nie mają sierści lecz włosy ;) Sam posiadam takie dwa. Bardzo małe i przyjazne. :) Długość spacerów zależy od rasy jedne psy lubią biegać po kilka godzin dziennie a inne wolą siedzieć w domu i wychodzić na krótkie spacery.

Opublikowano

Dla początkującego lepszy będzie "kupny" pies.Te ze schroniska mogą mieć coś z psychiką, jakieś choroby.Takimi psami powinni się zaopiekować ludzie już z jakimś tam doświadczeniem.Nie musi być to drogi pies.Ja bym na twoim miejscu po pierwsze poszukał na necie ras psów dla alergików, po drugie wybrałbym z tych najłagodniejsze, bo branie jakiegoś psa myśliwskiego nie będzie miało sensu w tym przypadku, po 3 wybrałbym z takiej rasy, która jest mało szczekliwa, bo to bardzo przeszkadza w szczególności w bloku i  takiego, który i nie potrzebuje jakoś dużo ruchu.Logiczne, że to pies jest uzależniony od ciebie w kwestii spacerów, tyle, że może ci się zlać albo zesrać.

mysliwskie psy grozne? nah! kokiel kur*a spaniel, jest całkowicie nei grozny chyba ze go wkur*isz na maksa ....

PS. labladory są najłagodniejszą rasą, jak nie ma nic z psycha to nie ma szans na ugryzienie, nawet jak go w yj mocno za ogon/etc pociagniesz...

jdr1.png

Opublikowano

Grzywacz chiński :P

Psy to wspaniała sprawa. Pamiętaj jednak, że bierzesz na siebie dodatkowe obowiązki związane z pupilem. Wypadałoby żeby piesek wyszedł na kilka spacerków w ciągu dnia celem oddania moczu oraz na dłuższą przechadzkę dla "wybiegania się". Długość i intensywność spacerów potrzebnych psu jest uzależniona od rasy. Tutaj od razu polecam dopasować rasę do Twojego miejsca zamieszkania. Np. nie ma co kisić w bloki dużego psa, który potrzebuje sporo ruchu. Weź też pod uwagę swoje chęci i czas, który możesz na aktywność psa przeznaczyć.

Osobiście poradziłabym zainteresować się szczeniakiem (nawet takim ze schroniska) - bardziej się do siebie dopasujecie w procesie wychowywania. Dorosłemu pieskowi trudniej przychodzi adaptacja do nowego miejsca i nowego właściciela. Jednak zarówno do szczeniaka, jak i do dojrzałego zwierzęcia trzeba mieć cierpliwość (po prostu w nieco innych aspektach) :)

#don't care

Opublikowano

mysliwskie psy grozne? nah! kokiel kur*a spaniel, jest całkowicie nei grozny chyba ze go wkur*isz na maksa ....

PS. labladory są najłagodniejszą rasą, jak nie ma nic z psycha to nie ma szans na ugryzienie, nawet jak go w yj mocno za ogon/etc pociagniesz...

Nie tyle co groźne, co dość ruchliwe.Są takie rasy, które potrafią zaatakować inne zwierzę, ze względu na myśliwski instynkt.

Opublikowano

Ja polecam Shih-tzu nie mają sierści lecz włosy ;) Sam posiadam takie dwa. Bardzo małe i przyjazne. :) Długość spacerów zależy od rasy jedne psy lubią biegać po kilka godzin dziennie a inne wolą siedzieć w domu i wychodzić na krótkie spacery.

Shih-tzu dla początkującego? Oj wątpię.

Dla "początkujących" polecam szczeniaki ze schroniska / kupne (bez rodowodu lub z) krótkowłose psiaki w stylu Jack Russell Terrier (dosyć ruchliwy, przyjazny, łatwo się uczy, krótkowłosy), pod żadnym pozorem nie bierz się za yorki/shih-tzu lub berneńczyki/bernardyny. Najlepsze w takim wypadku są Terriery lub kundelki. Mopsy są dla początkujących, lecz trzeba dbać o czyszczenie (fałdy skóry), Labradory (niestety dosyć duża rasa jeśli mieszkasz w bloku no i wymaga uwagi), Golden Retriever (to samo). Maltańczyki są rasą polecaną dla alergików, ale wymagają dużo uwagi, pielęgnacji i są bardzo wredne i uparte. Pudel jest polecany dla alergików, łatwo daje się szkolić etc.

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

Ja polecam Pinczera Miniaturowego.Bardzo zdrowy pies,Jedyne co może wystąpić to przemieszczenie rzepki ale bardzo bardzo mała szansa jest na to.
Opis
6aae6d9e528f6de39bcab51d33adcbae,0,1.jpg
Pierwotne przeznaczenie:Łowca szczurów
Wzrost samca:25-30cm
Wzrost samicy:25-28cm
Waga:3,5-4,5 kg
Długość życia:12-13 lat
Pochodzenie:Niemcy

Ratlerek jest małym,bystrym,eleganckim psiakiem o klasycznej figurze,kroku pełnym wdzięku i delikatnym wyglądzie.

Umaszczenie:
Czarny,czekoladowy,blutan lub rudy.
Pielęgnacja szaty:
Łatwa do pielęgnacji szata wymaga jedynie cotygodniowego czesania.
Rodzaj domu:
Nadają się do życia zarówno w mieście jak i na wsi.
Właściciel:
Min Pin potrzebuje pewnego siebie właściciela,który polubi wysoki poziom energii.
Stosunek do innych zwierząt:
Ratlerek zaakceptuje towarzystwo innych psów czy kotów w swoim domostwie lecz będzie agresywny dla obcych zwierząt.
Ile ruchu??
Min Pin łatwo się dostosowuje .Nie potrzebuje dużo ruchu,ale będzie zadowolony z każdej aktywnie spędzonej chwili.
Jak łatwo je wyszkolić??
Szkolenie tych psów nie jest łatwe,ale możliwe do osiągnięcia z odpowiednią ilością czasu , cierpliwości i wytrwałości.
Jakie mają zalety??
Lojalny,kochający,czujny,nieustraszony,żywy,ciekawski,
zabawny,inteligentny.
Czego się wystrzegać??
Trudno go szkolić,lubi dzwięk własnego głosu,jest bardzo ciekawski co może przysporzyć mu kłopotów i marznie.

TONV8iZ.png

Opublikowano

Właśnie bardziej domu potrzebuja psy ze schroniska.. jakbym ja mial brac pieska to ze schroniska, ale zrobisz jak chcesz.

Opublikowano

Ja także mam alergię na sierść zwierząt, jednak nie zawahałem się i 7 lat temu wziąłem ze schroniska kundla (7 lat miał), ani razu moja alergia nie objawiła się przy nim, a pies jest mi wierny aż do teraz, jego aktywność fizyczna sama dostosowuję się do właściciela, czyli gdy jesteś leniwy to dużo śpi na kanapie, a gdy ruchliwy to biega w kółko, byś tylko wyszedł z nim na dwór i rzucił mu tego patyka.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Właśnie bardziej domu potrzebuja psy ze schroniska.. jakbym ja mial brac pieska to ze schroniska, ale zrobisz jak chcesz.

Wiadomo, tyle, że ktoś kto nigdy nie miał psa może po prostu sobie z takim psem nie poradzić.To psy dla "weteranów" :D

Opublikowano

Jak to jest ze spacerami, ile razy i jak długo trzeba wychodzić z psem i czy ja jestem uzależniony od psa czy pies ode mnie w tej kwestii?

Zawsze będziesz uzależniony od psa. Pies sam się nie wyprowadzi, chyba że masz podwórko gdzie mógłby być wypuszczany.

Wszystko zależy od Twojej alergii bo np. moja siostra jest uczulona na sierść a odkąd pamiętam to mieliśmy koty, psy, króliki czy myszy a jej nic nie dolegało, natomiast moja babcia również cierpiąca na tą alergie nie może wytrzymać 5min z psem sam na sam. Weź sobie jakiegoś dużego, porządnego psa. Jak dla mnie chłopak z yorkiem czy chihuahua to siara xD

Opublikowano

Bierz maltanczyka ma włos szczeniak a moze ze schroniska? Za darmo a niczym sie nie rozni optocz brakiem papierka.

Opublikowano

Bierz szczeniaka ze schroniska! Możesz uszczęśliwić zwierze, na pewno odwdzięczy się za to.

Także popieram. Na pewno będzie to lepszą opcją niżeli brać psa który jest "kupny" jak ktoś wyżej napisał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...