Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ramy - Przydzielanie / Dźwięki - Z wnętrza komputera.

SizZxD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jest prawie po 4 nad ranem więc będę się streszczał :D Głównie chodzi o pamięć ram w minecrafcie, a mianowicie..

jak mógłbym przydzielić więcej ramu ? :/ Więc pytanie jest troszkę inne jeszcze.. mam dziwne dźwięki pochodzące z komputera, gdy gram w minecraft'a na serwerze np. gdy wyjdę z serwera w ułamku sekundy ten dźwięk się wycisza :O Czy przydzielenie RAMU mogłoby temu zaprzestać? Tak ogółem to jest wszystko ok, karta na 29 stopniach C. więc jest ok ;) Tylko chodzi mi teraz jak bym mógł bym przydzielić te więcej ramu.. mam aktualnie 1G, gdy chcę np. w profilu przy otwieraniu minecraft'a (launcher) dać te 4G np. wyskakuje błąd. Ale już próbowałem sam ogarnąć RAMY i rano jeszcze coś ogarne, tylko teraz chodzi mi o te dźwięki pochodzące z komputera :/ Nw co z tym jest. Więc tylko tak z ciekawości, czego to może być przyczyna? Nie mam tego przy bardziej wydajniejszych grach typu Crysis 3 ;_; W minecrafcie takie rzeczy? :O

Mój aktualny sprzęt:

Procesor:

Intel CORE I7-4770K 3.5GHz

Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GTX 780

Dysk twardy:

Seagate 1TB, SATA3

Płyta główna:

MSI Z87 G45 Gaming

Zasilacz:

SilentiumPC Deus M1650W

RAM:

Kingston Hyperx 1600mhz 2 razy po 4GB 

PC spec: MONITOR: 1. ASUS 27' 2. BenQ 24'
PHONE:   LG G3/G4  | CPU; Intel i7 |  RAM; KINGSTON 16GB HypX (2x8GB)         |  PSU; Corsair AX1200i              |  GPU; GeForce GTX 980  |  CASE; SilentiumPC Gladius X80 Pure Black
MOUSE;  Zowie FK2  |  KEYBOARD; SS APEX #fnatic edition & Qpad MK-85 Pro Gaming  |  HEADPHONES; Qpad QH-85  |  MOUSEPAD; Razer Goliathus

Opublikowano

Yhm, z ramami już sobie poradziłem. Ale teraz mam problem, bo bardzo mi kartę graficzną obciąża, mam nawet 55 stopni ;c i wtedy jak obciąża tak tą karte, dochodzą z niej dziwne dźwięki. Poradzicie coś na to? 

Screen z obciążenia karty:

c5wt5t.jpg

Temperatura zawsze opada gdy zamykam minecrafta.

Ustawienia minecraft'a:

1q3plj.jpg

PHONE:   LG G3/G4  | CPU; Intel i7 |  RAM; KINGSTON 16GB HypX (2x8GB)         |  PSU; Corsair AX1200i              |  GPU; GeForce GTX 980  |  CASE; SilentiumPC Gladius X80 Pure Black
MOUSE;  Zowie FK2  |  KEYBOARD; SS APEX #fnatic edition & Qpad MK-85 Pro Gaming  |  HEADPHONES; Qpad QH-85  |  MOUSEPAD; Razer Goliathus

Opublikowano

60 stopni na karcie to normalna temperatura, nie martw się.

A te "dziwne dźwięki" też mi się zdarzają na niektórych grach na przykład w Spellforce 2 w menu tak mi się działo. Mam wrażenie że to praca któregoś z komponentów, ale to już pozostawiam specjalistą.

A przy przydzielaniu ramu piszesz "4" czy "4096"? <--- @Edit: Głupi ja, nie ważne :D

@Edit2: Jeśli chodzi o temperature, to pewnie na tym sprzęcie wyciągasz baaaardzo dużo fps. ustaw sobie performance na balanced, i dlaczego dajesz sobie grafikę na niską? Włącz fog, advOGL, bobbing, smoot lightning i grafikę na fancy, spokojnie, twój sprzęt sie nie przegrzeje ;) Przy ponad 90 stopniach możesz zaczynać się martwić o takie rzeczy, co miesiąc, ewentualnie pół roku czyść sprzęt.

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Yhh, okok ^^ Ale patrz, mam na unlimited fps, czyli moge wyciągnąć ile chce. Jak wezmę w minecraftie na max 100 fps, tez jest ok ale już temperatura od razu spada ^^ W launcherze wpisuje się po prostu 4G, wiem ;) 1024m to 1G ;) Więc nie martw sie ;) 4096 wpisywałem w innych sposobach, w launcherze premium po prostu jest 4G. Yhm, ustawiłem na 160 fps max i chyba wystarczy ^^ 

Zmieniłem też FOG na fast ;p

mxdlnm.jpg

Opublikowano

Jeśli masz porządny zasilacz i temperatury nie przekraczają 80c to nie musisz się tym ani trochę przejmować.

Opublikowano

No jest dobry w miarę ;) Ale jak dotykam karty to ona jest gorąca :/

Opublikowano

No jest dobry w miarę ;) Ale jak dotykam karty to ona jest gorąca :/

Może pasta termo przewodząca sylikonowa na niej jest lub jest kurz w chłodzeniu.

Ps. Czemu na takim sprzęcie minecrafta masz na takich ustawieniach ;d. 

Mi też nieraz dochodzą dziwne dzwięki przy graniu spowodowane to jest dużym obciążeniem jakiegoś komponentu (zapewne dysku) i tak pracuje.

mojasygnan.png

Opublikowano

Nie znam się na tych ustawieniach za bardzo, co do kurzy czy   pasty jest wszystko ok.. czyściłem 2 dni temu i nic wgl. prawie nie było znać kurzu ^^

Jeśli mógłby ktoś to proszę o te ustawienia, nie znam się za bardzo, które do czego są troszku :/

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej mi się na graphics: fast (jestem przyzwyczajony :D), a fog mam na off, bo to jedynie przeszkadza w grze.. np. na niskich poziomach. 

Przy bedrocku, widać tylko w odstępie 5 kratek w każdą stronę od postaci.

Ale chodzi mi teraz o te FPS'y, ile mam ustawić? Na max? Czy te 160 będzie ok. Nie chcę tutaj sie popisywać, bo dochodzi mi do 2k prawie fps, ale tak z bezpieczeństwa, czy by nic się nie przegrzało, chodzi o to, że gdy wezmę na max fps karta dochodzi do 50 stopni, a nawet i troszkę więcej i jest gorąca :/

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej mi się na graphics: fast (jestem przyzwyczajony :D), a fog mam na off, bo to jedynie przeszkadza w grze.. np. na niskich poziomach. 

Przy bedrocku, widać tylko w odstępie 5 kratek w każdą stronę od postaci.

Ale chodzi mi teraz o te FPS'y, ile mam ustawić? Na max? Czy te 160 będzie ok. Nie chcę tutaj sie popisywać, bo dochodzi mi do 2k prawie fps, ale tak z bezpieczeństwa, czy by nic się nie przegrzało, chodzi o to, że gdy wezmę na max fps karta dochodzi do 50 stopni, a nawet i troszkę więcej i jest gorąca :/

W 30 fps gra jest płynna i ludzkie oko nie widzi różnicy ustaw sobie na 60fps i też dobrze będzie.

mojasygnan.png

Opublikowano

Kolego, karta która DZIAŁA i PRACUJE daje TEMPERATURĘ. Przecież na lekcjach o tym było, że przez pracę wydzielana jest energia. 60 stopni to normalna temperatura dla kart graficznych. jak będzie powyżej 80st to przeczyść komputer ( nie odkurzaczem, kup puszkę sprężonego powietrza ), a jak się na tym nie znasz to daj to komuś innemu do zrobienia bo sobie popierdolisz w komputerze. Przy okazji pasta termoprzewodząca chociaż co rok.

FPS'y ustaw na 60, albo 120, dla wygody. ja mam 120 ;)

I grafikę ustaw sobie na maksa, bo twój sprzęt przy tym zaśnie.

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Yhh, akurat sam składałem komputer i złożyłem sam więc głupi raczej nie jestem :D Uczyłem się o tym, wiem, bo interesuje się informatyką, ale po prostu dziwi mnie, że tak szybko wzrasta temperatura, jak przy Crysisie 3 nawet do 35 nie dochodzi :/ 

Ale dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...