Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Szum kolumn - Tylko w grach

Tabacashi

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam bardzo poważny problem.

Otóż posiadam wzmacniacz i dość duże, ale stare kolumny. Kolumny podłączone są pod zintegrowaną kartę graficzną.

Nieznośny szum pojawia się tylko w grach komputerowych. Na youtube, czy w czymkolwiek innym dźwięk jest czyściutki.

#W każdej grze pojawia się ten problem.

#Problem znika, gdy wyłączam

#Szumu nie ma, gdy jestem na słuchawkach.

Co robić?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkich.

Próbowałem na Skyrimie, GTA IV, LoL, Amnesia, AION.

Ale chyba największą ciekawostką jest fakt, iż przy obracaniu kamerą zmienia się częstotliwość szumów.

# Przy przełączeniu dźwięku domyślnego na głośniki w TV szumy znikają, a  dźwięk jest czysty jak łza.

A po podłączeniu głośników do wyjścia słuchawkowego z TV też są szumy?

Jak tak, to pewnie stare głośniki + nowa karta dźwiękowa nie mają się za bardzo do siebie, ew można spróbować w programie soundblaster Cinema trybu Game, albo w crystalizerze pozmieniać wartości + zakładka smart volume może coś dać.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale hmm... Nie ma jakiegoś tańszego sposobu na sprawdzenie tego?

Nawet kiedy wyciszę wszystkie dźwięki z gry to się rypie.

Opublikowano

Menedżer urządzeń i z jego poziomu najpierw usunąć sterownik a potem go wgrać.

Możliwe, że nie będzie już wykrywać karty dźwiękowej, więc należy szukać żółtego trójkąta o nieznanym sprzęcie, PPM właściwości aktualizuj sterownik i podać ścieżkę do pliku.

Opublikowano

Tylko, że kolego @up wyjaśnij mi. Dlaczego gdy najnormalniej w świecie podłączyłem laptopa za 2k bez żadnych kart dźwiękowych działa, a kiedy próbuję coś odpalić na kompie lepszym niż Twój pierniczy się?

#A. Zapomniałem wspomnieć, iż mam telewizor 55" podłączony HDMI. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale wolę wspomnieć.

#Przy obracaniu kamerą częstotliwość szumu się zmienia. Wtf?

Opublikowano

Tak po podłączeniu głośników do TV też są szumy, tylko, że z TV.

Niedawno udało mi się coś ustawić tak, że praktycznie szumów nie było. Spróbuję tym programem i dam znać.

#Program instalacyjny nie może znaleźć obsługującego produktu... dupa.

Opublikowano

Z reguły głośniki na wzmacniaczu jak nie mają podawanej nuty szumią, bo masz podbity wzmacniacz, który stale przesyła do nich prąd.

Ogólnie nieźle masz ten system zrobiony, jak Ci głośniki na karcie graficznej działają. :P

Daj maksymalną głośność w systemowych opcjach, ścisz wzmacniacz i ew włącz opcję odszumiania w PC.

Opublikowano

Spróbuj w ustawieniach dźwięku dać jakość na 24bit 192khz, w ulepszeniach wszystko wyłączone, systemowa głośność na 100% i regulujesz wzmakiem jak Kirito napisał. Odpal na jakimś dobrym odtwarzaczu jakąś nutę w formacie FLAC, jak będzie szumieć podczas odtwarzania dźwięku to coś masz z kartą (może z masy zbiera) lub po prostu wzmak/kolumny.

W karcie wszystkie crystalizery, boosty, EAX, GX i inne pseudo ulepszacze powyłączaj.

Opublikowano

Zapewne w laptopie nie jest podawane napięcie, gdy nie ma muzyki z karty dźwiękowej, a na PC może być, ew może być gdzieś przebicie na obudowę i szumi. Ja u siebie mogę dać wieżę na max głośności i przy załączonym komputerze bez muzyki nie słychać żadnych szumów, ale gdy już wyłączę PC, to wtedy inna sprawa.

Obstawiałbym przebicie, podaj jeszcze model płyty głównej / karty dźwiękowej.

A spróbuj podłączyć głośniki nie do wyjścia z PC, a słuchawkowego z TV i włącz w ustawieniach głos na HDMI w PC.

Opublikowano

Aż sprawdziłem u siebie na FC3 i nie miałem żadnych szumów.

Możliwe, że dźwiękówka generuje częstotliwości, przy których Twoje głośniki szumią, a w jakich konkretnie grach tak jest?

Opublikowano

No to głośniki są zbyt stare a karta zbyt nowa i pewnie nie obsługują pewnych częstotliwości.

Sprawdź na jakich parametrach są Twoje głośniki i ustaw takie w opcjach dźwięku.

Opublikowano

Wszystkich.

Próbowałem na Skyrimie, GTA IV, LoL, Amnesia, AION.

Ale chyba największą ciekawostką jest fakt, iż przy obracaniu kamerą zmienia się częstotliwość szumów.

# Przy przełączeniu dźwięku domyślnego na głośniki w TV szumy znikają, a  dźwięk jest czysty jak łza.

Opublikowano

Tyle, że gdy próbowałem zainstalować nowy sterownik, stary mi usunął, a tego nie zainstalował, bo wyskoczył błąd... Teraz nie mam sterownika...

Okej, mam sterownik (ponoć najnowszy). Szum mogę kontrolować zmieniając głośność na wzmacniaczu, jednak gdy ustawię ją na 0, nie ma szumów, ale również nic nie słyszę i nie ma basów.

Czyli krótko mówiąc mam chiński wzmacniacz? Tylko w sumie z drugiej strony gdy podłączam pod laptopa nie ma problemu.

Opublikowano

Jak na lapku nie ma tego problemu to coś masz z tą integrą, albo z masy zbiera albo po prostu tak ma ( to w końcu syfiasty układ). Proponuję najtańszego Xonara DG/DGX jakiego znajdziesz, cena to 50-100zł, będziesz zadowolony z jakości dźwięku. Ewentualnie Xonar DX/D1 jak drożej. Chyba że się jakoś przemęczysz

Opublikowano

Sam sobie odp. na pytanie 'integra'.

Na yt to może nie występować bo jak by się nie patrzeć nie korzystają z zaawansowanej technologi.. A gry już tak. Kup dedyka np. DG/X za 100zł i sprawdź może pomoże.

graphic.png
Opublikowano

Dzięki za ponowną odpowiedź.

Po podłączeniu kabla ze wzmacniacza i zmiany w ustawieniach głosu HDMI PROBLEM WYSTĘPUJE NADAL.

Mam zintegrowaną kartę dźwiękową w takiej samej płycie jak Ty, tylko model G65.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...