Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Edytowanie .Exe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jak w temacie mam pytanie jak edytować pliki .exe/ Wiem jak zmieniać ale gdy dodam większą lub mniejszą ilość znaków to program przestaje działać :P

Np. Options

Jak zmienię na opcje nie działa, ale jak na Opcje2n to działa bo ta sama ilość znaków

reklama.png

Opublikowano

Inaczej, niż to obecnie robisz się chyba za bardzo nie da. Mniej znaków można wstawiać zastępując niepotrzebne nop'ami.

Opublikowano

@Up Może czegoś z tematu nie rozumiem, co jest bardzo prawdopodobne, ale jeśli rozumiem dobrze, to Twoja odpowiedź jest dość dziwna. 

@topic Jeśli zrozumiałem Cię dobrze, to edytujesz notepadem plik .exe. W takim razie to praktycznie nie ma prawa wypalić, no chyba że  w tym jednym wypadku gdy będziesz zmieniał coś, co z poziomu asm jest ciągiem znaków i zostawiał taką samą tego wielkość. Bo wszelkie znaki poza tymi, które są naprawdę danymi w postaci ciągu znaków, nie są znakami... Są poprostu tak interpretowane tekstowo, a naprawdę jest to kod asm. Zresztą po co mam się rozpisywać bardziej, skoro tu jest wszystko opisane:

http://www.dreamincode.net/forums/topic/16364-decompile-a-exe/
Nie, to nie jest konkurencyjne forum.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie pomyslalem nawet, ze ktos moze robic to w notatniku, raczej w hex edytorze. O nop'ach mozna przeczytac w google.

Inaczej, niż to obecnie robisz się chyba za bardzo nie da. Mniej znaków można wstawiać zastępując niepotrzebne nop'ami.

Twoje odpowiedzi to moim zdaniem nabijanie postów. Nic nie tłumaczysz -.-. I dzięki twojej odpowiedzi nic nie zrozumiałem

@Up Może czegoś z tematu nie rozumiem, co jest bardzo prawdopodobne, ale jeśli rozumiem dobrze, to Twoja odpowiedź jest dość dziwna. 

@topic Jeśli zrozumiałem Cię dobrze, to edytujesz notepadem plik .exe. W takim razie to praktycznie nie ma prawa wypalić, no chyba że  w tym jednym wypadku gdy będziesz zmieniał coś, co z poziomu asm jest ciągiem znaków i zostawiał taką samą tego wielkość. Bo wszelkie znaki poza tymi, które są naprawdę danymi w postaci ciągu znaków, nie są znakami... Są poprostu tak interpretowane tekstowo, a naprawdę jest to kod asm. Zresztą po co mam się rozpisywać bardziej, skoro tu jest wszystko opisane:

http://www.dreamincode.net/forums/topic/16364-decompile-a-exe/
Nie, to nie jest konkurencyjne forum.

Wpierw faktycznie próbowałem notepadem++. Potem czytałem i dowiedziałem się o hxd editor, tylko z ciągu znaków nic nie rozumiem i sprawa wygląda podobnie :D

reklama.png

Opublikowano

A czego oczekujesz - że włączysz sobie program w jakimś magicznym trybie edycji i będziesz mógł zmieniać w nim co ci się podoba? Do zmieniania napisów w programie wystarczy hex edytor, jest w nim pełno niezrozumiałego dla ciebie syfu, ale tekst też mozna znaleźć. Napisałeś, że gdy zmieniasz jakieś słowo na krótsze, niż w oryginale to program przestaje działać - moja odpowiedź nie była bez sensu. Wyjaśniłem, że jeśli niepotrzebny znak zastąpisz w hexie nop'em to program będzie dalej działał. http://en.wikipedia.org/wiki/NOP

Jeśli natomiast pragniesz czegoś więcej, niż edycji samych napisów typu: tytuł okna programu, czy napis na buttonie - Musiałbyś nauczyć się asemblera, języka programowania niskiego poziomu, czyli w wolnym tłumaczeniu takiego, w którym nic nie jest podobne do języka którym posługujemy się na codzień(przykład żebyś zrozumiał: język polski, angielski, etc.). Nie jest to proste i wymaga ogromnego poświęcenia. Trzeba myśleć i trzeba mieć czas żeby się tego uczyć/nauczyć.

Jeśli moje odpowiedzi są według ciebie "nabijaniem sobie postów" w których nic nie tłumaczę to powodzenia w dalszej karierze "hackera" - przyda się tobie.

Opublikowano

To zależy od języka w jakim dana aplikacja została napisana i czy została przez autora w jakiś sposób zabezpieczona. Zresztą po co dekompilować exeka jak się nie zna żadnego języka programowania(strzelam, ale pewnie mam racje w tym przypadku)... Asembler jest uniwersalny.

Gdyby dekompilacja była taka prosta to każdy by siebie nazwazjem okradał oraz nie powstawałyby zamknięte projekty tylko same otwarte oprogramowania.

Opublikowano

A ty chcesz dekompilować aplikacje napisaną na przykład w cpp do .cpp? Również życzę ci powodzenia. Jeśli znajdziesz mi taki dekompilator to gratulację. Masz w ogóle pojęcie o czym piszesz?

#Edit

Fajnie, że szukasz, ale działającego nie znajdziesz. Odpowiadając na twoje pytanie - Jak chcę modyfikować gui, fizykę gry czy inne tego typu rzeczy to albo korzystam z dostarczonego od autora SDK, albo zabieram się za własny projekt ;)

Opublikowano
A ty chcesz dekompilować aplikacje napisaną na przykład w cpp do .cpp? Również życzę ci powodzenia. Jeśli znajdziesz mi taki dekompilator to gratulację. Masz w ogóle pojęcie o czym piszesz?

IDA Pro potrafi wygenerować (na podstawie asm) kod C z exeka z tego co wiem.

Opublikowano

IDA Pro potrafi wygenerować (na podstawie asm) kod C z exeka z tego co wiem.

Nawet jeśli istnieje w idzie taka funkcjonalność (o czym nie słyszałem) to z pewnością nie wygeneruje pięknego kodu - w koncu nie wie jak program był podzielony na pliki, wiec wrzuci wszystko do jednego. Poza tym mogłyby być problemy z kompilacja, przez sens tego wygenerowanego kodu. Przecież jeden program można napisać na setki różnych sposobów. No i przy bardziej złożonych programach pewnie by się sypal.

Podsumowując: Nie ma takich czarów co z gówna zrobią ciasteczko. Tak samo jest w programowaniu. Jeśli ktoś chce się zająć RE to uczy się głównie asemblera, natomiast jeżeli ktoś chce tworzyć własne projekty to najlepiej jakiegoś języka wysokiego poziomu.

Opublikowano

Nawet jeśli istnieje w idzie taka funkcjonalność (o czym nie słyszałem) to z pewnością nie wygeneruje pięknego kodu - w koncu nie wie jak program był podzielony na pliki, wiec wrzuci wszystko do jednego. Poza tym mogłyby być problemy z kompilacja, przez sens tego wygenerowanego kodu. Przecież jeden program można napisać na setki różnych sposobów. No i przy bardziej złożonych programach pewnie by się sypal.

Podsumowując: Nie ma takich czarów co z gówna zrobią ciasteczko. Tak samo jest w programowaniu. Jeśli ktoś chce się zająć RE to uczy się głównie asemblera, natomiast jeżeli ktoś chce tworzyć własne projekty to najlepiej jakiegoś języka wysokiego poziomu.

"Przecież jeden program można napisać na setki różnych sposobów"

Które i tak sprowadzają się do tych samych funkcji asm, ale komu by sie chcialo robic dekompilator do tego - nie wiem.

Oh, cos tu jest http://www.backerstreet.com/rec/rec.htm

Zreszta to tak jak z bytecodem w jarbie (dość abstrakcyjne porównanie), czyli dekompilator to jedno a deobfuskator to drugo.

Opublikowano
Poza tym mogłyby być problemy z kompilacja, przez sens tego wygenerowanego kodu.No i przy bardziej złożonych programach pewnie by się sypal.

Kod C jest na tyle prosty i niskopoziomowy, że można bez problemu wygenerować go z ASM. Nie wiem czym się martwisz.

Opublikowano

Dobra, przekonaliście mnie, że na siłe się da(chociaż dalej nie jestem przekonany do tej funkcjonalności idy).

Wracając jednak do sedna sprawy, Kolumb nic nie zrobi ze zdekompilowanym programem, jeśli nie zna żadnego języka programowania. Poza tym to nie jest zabawa dla amatorów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...