Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gta sa error [Cannot find 800x600video mode][Schemat kolorów]

NikeIgorNike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam taki problem z GTA, więc przejdę do rzeczy. Gdy odpalam gta pokazuje mi się "Gta Cannot find 800x600 video mode" wyczytałem że muszę zainstalować patcha z plikiem "gta_sa.set" zainstalowałem go i błąd o dziwo nie występuje, lecz jest kolejny problem. Odpalam i wyskakuje "Schemat kolorów windows został zmieniony na podstawowy" (Jakoś tak) na chwile jest czarny ekran i lipa, nie uruchamia się. Dodam że w trybach zgodności i jako administrator uruchamiałem, próbowałem już praktycznie wszystkiego ale nadal nie działa. Skopiowałem nawet na inny dysk bo ktoś pisał - też lipa. Proszę o POMOC i dzięki :)

Opublikowano

Cześć,

mam taki problem z GTA, więc przejdę do rzeczy. Gdy odpalam gta pokazuje mi się "Gta Cannot find 800x600 video mode" wyczytałem że muszę zainstalować patcha z plikiem "gta_sa.set" zainstalowałem go i błąd o dziwo nie występuje, lecz jest kolejny problem. Odpalam i wyskakuje "Schemat kolorów windows został zmieniony na podstawowy" (Jakoś tak) na chwile jest czarny ekran i lipa, nie uruchamia się. Dodam że w trybach zgodności i jako administrator uruchamiałem, próbowałem już praktycznie wszystkiego ale nadal nie działa. Skopiowałem nawet na inny dysk bo ktoś pisał - też lipa. Proszę o POMOC i dzięki :)

Hm.. dziwne. Spróbuj zatem usunąć CAŁE GTA (folder z grą + ten w Dokumentach), oraz zainstalować ją ponownie, na dysku systemowym. :) (pamiętaj aby przed usunięciem skopiować save!)

Opublikowano

Hm.. dziwne. Spróbuj zatem usunąć CAŁE GTA (folder z grą + ten w Dokumentach), oraz zainstalować ją ponownie, na dysku systemowym. :) (pamiętaj aby przed usunięciem skopiować save!)

Za dużo kolego nie pomogłeś lecz powiem Ci tyle że gram z pendrive (Gta oryginal) na xpku w kawiarence w mojej miejscowości a nawet u wujka cały czas na pendrive przenośnym i jest wszystko git nawet u wujka na windowsie 7 działało, no ale skoro to ma coś pomóc to już się zabieram.

//EDIT

Dobra więc tak, zainstalowałem najnowsze sterowniki + reinstall GTA (razem z dokumentami)

NIE POMOGŁO !

Nie wiem już co mam robić, dalej wyświetla się.

Opublikowano

Cannot find 800x600video mode

Jak wiesz oznacza że nie można odpalić w takiej rozdzielczości (nie może znaleźć takiej rozdzielczości dokładnie) ~ spróbowałeś widziałem a gdybyś do parametrów startowych dopisał :

-w 1024 -h 768

Niestety nw. gdzie są parametry startowe gta ale za pewne wujek pomoże. Ta komenda jest używana przez graczy cs gdy ustawią za dużą rozdzielczość a ich monitor jej nie obsługuje.

Ewentualnie nie masz sterowniów do karty graficznej :P.

graphic.png
Opublikowano

Jak wiesz oznacza że nie można odpalić w takiej rozdzielczości (nie może znaleźć takiej rozdzielczości dokładnie) ~ spróbowałeś widziałem a gdybyś do parametrów startowych dopisał :

-w 1024 -h 768

Niestety nw. gdzie są parametry startowe gta ale za pewne wujek pomoże. Ta komenda jest używana przez graczy cs gdy ustawią za dużą rozdzielczość a ich monitor jej nie obsługuje.

Ewentualnie nie masz sterowniów do karty graficznej :P.

No w takim razie napisał byś jak to zrobić bo nie za bardzo wiem ;/

Opublikowano

Cześć wchodzisz do folderu z grą i prawym przyciskiem myszy klikasz na plik gta_sa (aplikacja .exe) i potem przyciskasz (właściwości) później klikasz w zakładkę "zgodność" i tryb zgodności ustaw z Windows XP i odpal grę jako administrator powinno pomóc a w SAMP'a jeśli grasz i masz to samo to kliknij w instalke prawym przyciskiem myszy i również odpal jako administrator.Jeśli nic nie da pisz tu jakoś wykryjemy problem.

Opublikowano

Cześć wchodzisz do folderu z grą i prawym przyciskiem myszy klikasz na plik gta_sa (aplikacja .exe) i potem przyciskasz (właściwości) później klikasz w zakładkę "zgodność" i tryb zgodności ustaw z Windows XP i odpal grę jako administrator powinno pomóc a w SAMP'a jeśli grasz i masz to samo to kliknij w instalke prawym przyciskiem myszy i również odpal jako administrator.Jeśli nic nie da pisz tu jakoś wykryjemy problem.

Próbowałem i to samo

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pisał przecież, że próbował i nie działa to niepotrzebnie spamisz :)

Rozumiem, że masz zainstalowane najnowsze stery do karty graficznej. Spróbuj tak, PPM na pulpicie i ustaw rozdziałke na 800x600 i zobacz czy nie ma problemu.

Opublikowano

Na pewno coś tutaj jest nie tak z twoją kartą graficzną. Jaką masz ustawioną teraz rozdzielczość? Gra na pewno odpala Ci rozdzielczość 800x600, a twoja karta coś nie może tego ogarnąć. Najlepszym sposobem byłoby ustawienie w w polu element docelowy rozdzielczość taką jak masz na komputerze (np. -w 1600 -h 900). Podaj jaką masz teraz kartę graficzną.

Opublikowano

Chodzi Ci, że te 1600x900? to był mój przykład. Tam miałeś wpisać swoją rozdzielczość i spróbować.

Nie działa dalej to samo. Wpisałem swoją

Jak zainstaluje jakiegoś patha to wszystko jest ok ale i tak nie startuje.

Opublikowano

Sprawa jest jasna - twój laptop nie obsługuje tej rozdzielczości. Podłącz do laptopa zewnętrzny monitor i zobacz czy ci zadziała, jeżeli tak to od razu w opcjach zmień na większą rozdziałke. Spróbuj także zmienić bity z 32 na 16.

Jeżeli to wyżej nie pomoże to spróbuj także tego:

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_other-gaming/when-i-open-gta-san-andreas-it-says-cannot-find/c77880b6-f5d5-4399-8cfc-ccfb4cb18d41

(w języku angielskim)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...