Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką zawodówkę wybrać?

Franko_1998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kończę 3 gimnazjum i mam zamiar pójść do zawodówki tylko jeszcze nie wiem jakiej. Pomożecie mi wybrać taką po której najłatwiej znaleźć pracę? Mój tata ma firmę w której naprawia piły, kosiarki, skutery i inne urządzenia, ale kończył technikum mechaniczne, a ja nie poradzę sobie w technikum, bo jestem beznadziejny z matmy, a z opowiadań znajomych słyszałem, że zadają tam 50 zadań dziennie.

Opublikowano

Nie podejmiemy za ciebie decyzji. Powiedz z jakiego przedmiotu jesteś najlepszy, gdyż być może po zawodówce dałbyś radę dokształcić się w tym zawodzie w technikum. Oczywiście przyda się także spis zawodówek z okolicy oraz zawody. Do wyszukania polecam mapę google.

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

napewno nie bierz kucharza gowno jak ich malo sam jestem i zaluje, praksy na zewnatrz cos tam hajsu sie dostaje ale gra nie warta swieczki ja wiem ze kucharzem nie bede io mam na to wyjebane xD bierz mechanika EASY 

Opublikowano

Raczej do tej będę szedł, bo jest w mojej miejscowości:

http://www.zsz-zelechow.com/szkola_zawodowa.php
Co do przedmiotów to z żadnego nie jestem najlepszy. Same 2 i 3.

Chodziło mi o to w czym czujesz się najlepiej. Możesz mieć same jedynki i najbardziej preferować dany przedmiot.

Ale jak tam patrzę to w tej szkole zbyt dużego wyboru nie masz. A i strona szkoły aż nadto mnie zniechęciła. Poszukałbym na twoim miejscu innej, lecz jak już tam przymusowo chcesz to wybieraj mechanika pojazdów samochodowych.

Opublikowano

Chodziło mi o to w czym czujesz się najlepiej. Możesz mieć same jedynki i najbardziej preferować dany przedmiot.

Ale jak tam patrzę to w tej szkole zbyt dużego wyboru nie masz. A i strona szkoły aż nadto mnie zniechęciła. Poszukałbym na twoim miejscu innej, lecz jak już tam przymusowo chcesz to wybieraj mechanika pojazdów samochodowych.

Właśnie w żadnym nie czuję się najlepiej. Na pewno żaden z nauczanych w gimnazjum przedmiotów mnie nie interesuję.

Najbardziej pasowała by mi zawodówka w mojej miejscowości, ale jest też inna, oddalona ode mnie o jakieś 20 km tylko, że z moim lenistwem nie chciało by mi się codziennie na przystanek chodzić i jeździć tym śmierdzącym autobusem, ale jeśli rzeczywiście ta zawodówka w mojej miejscowości jest beznadziejna to jednak wysilił bym się jeździć do innej.

http://www.zsp2garwolin.pl/viewpage.php?page_id=2

Opublikowano

Hm, ja natomiast polecam test u psychologa za 50 zł, który ma na celu wykaz Twoich predyspozycji, talentów etc. i dobranie do nich zawodu. Ponad 95% osób, które znam i zrobiły ten test wybrały takową szkołę jaka była im polecana i są bardzo zadowolone. Uważam, że w takiej sprawie podjęcie się zrobienia takiego testu będzie najlepszym rozwiązaniem.

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

Właśnie w żadnym nie czuję się najlepiej. Na pewno żaden z nauczanych w gimnazjum przedmiotów mnie nie interesuję.

Najbardziej pasowała by mi zawodówka w mojej miejscowości, ale jest też inna, oddalona ode mnie o jakieś 20 km tylko, że z moim lenistwem nie chciało by mi się codziennie na przystanek chodzić i jeździć tym śmierdzącym autobusem, ale jeśli rzeczywiście ta zawodówka w mojej miejscowości jest beznadziejna to jednak wysilił bym się jeździć do innej.

Strona tej szkoły jest iście... Jest w niej wielki bałagan. Chodzi mi o to, że jeżeli nie mieli około dwustu złotych na człowieka, który by zrobił ładną stronkę aby ich dobrze reprezentować to co z resztą? Co z pensją na nauczycieli? Mają ich dużo (77 w 2011 r.), lecz widać, że nie zajmują się zawodówkami. Większość, a nawet prawie wszystkie kierunki to kierunki kształcące na technika. A jeżeli tak olewają zawodówki to czemu masz do nich iść? Czemu masz tam się męczyć? Dlatego na Twoim miejscu poszukałbym innej.

Opublikowano

zawod w zawodowce to sie wybiera nie takim tokiem myslenia " czy dam sobie z tego przedmiotu rade tam jest tak latwo ze chyba kazdy tam daje rade latwniej niz w gimbazjum" wybierasz zawod ten ktory bedziesz chcial robic a nie na odczepne pojdziesz za stolarza a tego nienawidzisz , sam musisz wiedziec co lubisz robic

Opublikowano

zawod w zawodowce to sie wybiera nie takim tokiem myslenia " czy dam sobie z tego przedmiotu rade tam jest tak latwo ze chyba kazdy tam daje rade latwniej niz w gimbazjum" wybierasz zawod ten ktory bedziesz chcial robic a nie na odczepne pojdziesz za stolarza a tego nienawidzisz , sam musisz wiedziec co lubisz robic

Jednakże lubienie głównego przedmiotu przyda się jeżeli człowiek postara się wejść wyżej. Do technikum. Trzeba się szkolić. Nie można stać w miejscu. Nawet jeżeli upada się kilka razy. Przecież jak raz się upadnie to drugi raz nie popełni się tego samego błędu.

Opublikowano

czlowieku, ale jak on pojdzie do zawodowki i bedzie chcial byc murarzem to on to musi lubic chcialbys cale zycie jebac jako ktos czego nie lubisz? skoncz pierdolenie 

Opublikowano

ślusarz, mechanik. 

ważne abyś chodził na praktyki bo z nich zdobędziesz jakąś wiedze. nie patrz na przedmioty bo w zawodówce nie ma wysokiego poziomu nauczanie wiec na sto procent sobie poradzisz. pójdz na taki kierunek jaki bedziesz chcial w zyciu robić.

blekitny_meczet_turcja_stambul.jpg

Opublikowano

czlowieku, ale jak on pojdzie do zawodowki i bedzie chcial byc murarzem to on to musi lubic chcialbys cale zycie jebac jako ktos czego nie lubisz? skoncz pierdolenie 

Skończ z tym wulgaryzmem... Niepotrzebnie przedłużasz zdanie.

Czy ja piszę aby robił to czego nie chce? Zdaje mi się po prostu, że nie powinien wybierać kierunku do którego nie można się później dokształcać. Nikt nie powinien się marnować na tylko i wyłącznie zawodówkę. Każdy przejdzie technikum, lecz jeżeli teraz nie chce to nie będę go namawiać. Raz nie zda? Trudno. Można spróbować jeszcze raz. A technikum po zawodówce z danego kierunku? Człowiek z zawodówki stolarskiej i technikum budowlanego będzie już trochę zarabiał, nieprawdaż? 

Opublikowano

Serio mamy Ci powiedzieć na forum co masz robić przez prawie 50 lat swojego życia?

Idź do technikum i zrób sobie maturę, bo niby czemu nie?

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

No niby trzeba iść na to co człowieka interesuję, ale akurat w moim przypadku raczej tak nie jest. Chciałem być informatykiem, (kiedyś... teraz to jest nierealne) ale z tą matmą i fizyką z których ma 2 to napewno mnie nie przyjmą, a i tak jak patrzę to czego będę umiał po tym technikum to mnie głowa boli - instalowanie pakietów, systemów operacyjnych, projektowanie i zarządzanie bazami danych i tami inne bezużyteczne rzeczy. Really?! Kto oferuję pracę dla człowieka z takim wykształceniem? Jestem gotowy nawet na jakąś pracę której będę nienawidził, ale obym jakąś miał i nie skończył jak za przeproszeniem żul na ulicy. Dlatego właśnie szukam jakiejś zawodówki po której będę miał pracę.

Jeszcze co do tej informatyki to tata mi mówił, że informatyków jest dużo, a żeby mieć jakąś pracę to trzeba być jakimś naprawdę wybitnym programistą, albo grafikiem, a ja do tego żadnych predyspozycji nie mam.

Opublikowano

No niby trzeba iść na to co człowieka interesuję, ale akurat w moim przypadku raczej tak nie jest. Chciałem być informatykiem, (kiedyś... teraz to jest nierealne) ale z tą matmą i fizyką z których ma 2 to napewno mnie nie przyjmą, a i tak jak patrzę to czego będę umiał po tym technikum to mnie głowa boli - instalowanie pakietów, systemów operacyjnych, projektowanie i zarządzanie bazami danych i tami inne bezużyteczne rzeczy. Really?! Kto oferuję pracę dla człowieka z takim wykształceniem? Jestem gotowy nawet na jakąś pracę której będę nienawidził, ale obym jakąś miał i nie skończył jak za przeproszeniem żul na ulicy. Dlatego właśnie szukam jakiejś zawodówki po której będę miał pracę. Jeszcze co do tej informatyki to tata mi mówił, że informatyków jest dużo, a żeby mieć jakąś pracę to trzeba być jakimś naprawdę wybitnym programistą, albo grafikiem, a ja do tego żadnych predyspozycji nie mam.

Ha! No to spójrz na to z innej perspektywy. Co myślałeś o gimnazjum jak byłeś w podstawówce? Założę się, że było to samo. Mam akurat starszego brata i przerażało mnie to co miał mój brat. W technikum wszystkiego uczysz się po kolei. Nie tak jak w gimnazjum. Uczysz się od początku. Weź się w garść, idź do technikum i nie marudź. Będziesz z siebie cholernie dumny jak przejdziesz do następnej klasy. A jak nie zdasz? Po prostu zaczniesz od nowa. Pomyśl ile osób nie zdawało w gimnazjum. Musieli się podnieść i zacząć od nowa. Musieli się uczyć, gdyż nie ukończyli 18 lat. I nawet pod przymusem prawie zawsze osoba która nie zdała następnym razem zdała. To samo będziesz Ty miał. Zdasz? Super, będziesz cholernie szczęśliwy. Nie zdasz? Zaczynasz od nowa z już lekką wiedzą co Ci daje pewnego plusa na lepsze oceny.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Będziesz robić to co chciałeś robić. Czy to nie da Ci satysfakcji? Na pewno da. Oczywiście, że jest dużo informatyków, ale to dlatego, że są wszędzie potrzebni.

Opublikowano

Skończ z tym wulgaryzmem... Niepotrzebnie przedłużasz zdanie.

Czy ja piszę aby robił to czego nie chce? Zdaje mi się po prostu, że nie powinien wybierać kierunku do którego nie można się później dokształcać. Nikt nie powinien się marnować na tylko i wyłącznie zawodówkę. Każdy przejdzie technikum, lecz jeżeli teraz nie chce to nie będę go namawiać. Raz nie zda? Trudno. Można spróbować jeszcze raz. A technikum po zawodówce z danego kierunku? Człowiek z zawodówki stolarskiej i technikum budowlanego będzie już trochę zarabiał, nieprawdaż? 

raz nie zda a co mu tam to ma 5 lat nauki o ile potem zda, tak to  zrobi zawodowke + liceum 2 lata i ma srednie, mature i nawet na studia moze isc skoncz pierdolenie 3 po 3. a moze zda a moze nie ;] w technikum nie jest tak latwo nie uczysz sie nie zdajesz i tyle. a szczegolnie z jego ocenami dopierdola mu matmy i z placzem bedzie sie przenosic i wtedy to juz strata bo od nowa pojdzie 

Opublikowano

No niby trzeba iść na to co człowieka interesuję, ale akurat w moim przypadku raczej tak nie jest. Chciałem być informatykiem, (kiedyś... teraz to jest nierealne) ale z tą matmą i fizyką z których ma 2 to napewno mnie nie przyjmą, a i tak jak patrzę to czego będę umiał po tym technikum to mnie głowa boli - instalowanie pakietów, systemów operacyjnych, projektowanie i zarządzanie bazami danych i tami inne bezużyteczne rzeczy. Really?! Kto oferuję pracę dla człowieka z takim wykształceniem? Jestem gotowy nawet na jakąś pracę której będę nienawidził, ale obym jakąś miał i nie skończył jak za przeproszeniem żul na ulicy. Dlatego właśnie szukam jakiejś zawodówki po której będę miał pracę. Jeszcze co do tej informatyki to tata mi mówił, że informatyków jest dużo, a żeby mieć jakąś pracę to trzeba być jakimś naprawdę wybitnym programistą, albo grafikiem, a ja do tego żadnych predyspozycji nie mam.

Jak dobrze pójdzie to mogą przyjąć. Co prawda praktycznie każda szkoła ma te swoje punkty ale rzeczywiście rzadko patrzą na ten próg i biorą wszystkich jak mają miejsca (Wiem bo sam mam kumpli którzy dostali się na infe z średnio ~2.20). Warto chociaż spróbować i złożyć podanie przynajmniej do jednego technikum informatycznego. Po technikum może się niczego nie nauczysz ale możesz iść na studie wyuczyć się języka programowania  i może samemu coś napisać z drobną pomocą kickstartera ?

Opublikowano

raz nie zda a co mu tam to ma 5 lat nauki o ile potem zda, tak to  zrobi zawodowke + liceum 2 lata i ma srednie, mature i nawet na studia moze isc skoncz pierdolenie 3 po 3. a moze zda a moze nie ;] w technikum nie jest tak latwo nie uczysz sie nie zdajesz i tyle. a szczegolnie z jego ocenami dopierdola mu matmy i z placzem bedzie sie przenosic i wtedy to juz strata bo od nowa pojdzie 

Ciebie to ja już zignoruję... Nawet pisać nie umiesz.

Jak dobrze pójdzie to mogą przyjąć. Co prawda praktycznie każda szkoła ma te swoje punkty ale rzeczywiście rzadko patrzą na ten próg i biorą wszystkich jak mają miejsca (Wiem bo sam mam kumpli którzy dostali się na infe z średnio ~2.20). Warto chociaż spróbować i złożyć podanie przynajmniej do jednego technikum informatycznego. Po technikum może się niczego nie nauczysz ale możesz iść na studie wyuczyć się języka programowania  i może samemu coś napisać z drobną pomocą kickstartera ?

O ile pamiętam można składać podania do 3 szkół i w każdej ile się chce kierunków. Więc można złożyć podania do trzech szkół z technikum i z zawodówkami.

W technikum nauczy się praktyki. To chyba więcej niż w liceum. 

Opublikowano

Ciebie to ja już zignoruję... Nawet pisać nie umiesz.

O ile pamiętam można składać podania do 3 szkół i w każdej ile się chce kierunków. Więc można złożyć podania do trzech szkół z technikum i z zawodówkami.

A Ty nie umiesz myslec i typowi wciskasz glupoty przez ktore moze potem zalowac, przeciez napisalem jasno po zawodowce pojdzie do liceum( to jest bodajze liceum dla doroslych) zeby miec mature i na studia isc, to Ty sie naucz czytac

Opublikowano

Tyle, że Kickstarter nie jest "dostępny" w Polsce. Po prostu nie ma uregulowań prawnych dot. dotacji z tego źródła. Tak czy inaczej, Technikum Infor. odradzam ponieważ poszło na niego pierdyliard osób i w przyszłości będzie więcej chętnych na jedno stanowisko aniżeli pracy do wykonia (chyba, że z epicką siłą przebicia). Technikum ekonomiczne - podobnie jest dużo pseudo "maklerów", jest to faktycznie ciekawy i opłacalny zawód jednak jest już według mnie wyciśnięty do granic, a chyba nie chcesz by po ekonomice siedzieć i sprzedawać w Biedronce na kasie?

Osobiście polecam Ci Technikum .... hydrauliczne, jest dosyć niski próg wymagań, i od dłuższego czasu konkurencja jest dosyć niska. Liczy się tu zaradność, a nie wiedza z "majzy". Równie dobrze polecam szkołę zawodową o profilu elektromechanika, jeżeli wierzyć w zapewnienia rządu dot. rozwoju kraju w sektorze cyfryzacji i technologii, ktoś kto zajmie się wdrażaniem rewolucyjnych pomysłów powinien się przydać. 

Tak czy inaczej pamiętaj, wybór należy do Ciebie i nikt nie zmusi Cię do wybrania jakiegoś konkretnego kierunku :)

Pozdr.

Opublikowano

Kończę 3 gimnazjum i mam zamiar pójść do zawodówki tylko jeszcze nie wiem jakiej. Pomożecie mi wybrać taką po której najłatwiej znaleźć pracę? Mój tata ma firmę w której naprawia piły, kosiarki, skutery i inne urządzenia, ale kończył technikum mechaniczne, a ja nie poradzę sobie w technikum, bo jestem beznadziejny z matmy, a z opowiadań znajomych słyszałem, że zadają tam 50 zadań dziennie.

Nie śmieszne.W technikum mechanicznym NIC Kompletnie NIC nie zadają. Co ci tata na opowiadał to ja nie wiem.

TONV8iZ.png

Opublikowano

Nie śmieszne.W technikum mechanicznym NIC Kompletnie NIC nie zadają. Co ci tata na opowiadał to ja nie wiem.

Ale to jest też chyba zależne od nauczycieli i technikum do jakiego się trafiło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...