Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem Pioter i przygotowałem pierwszy z przewidywanej serii kilku poradników obsługi środowiska i budowy aplikacji w APP INVENTORZE.

App inventor jest to środowisko oparte na kompilatorze Javy, dzieki któremu możemy pisać aplikacje mobilne na platformę Android.

Ta gałąź programowania jest prężnie rozwijającą się dziedziną informatyki. Obecnie w sklepie Google Play znajduje się masa aplikacji pisanych zarówno przez amatorów w jednoosobowym składzie, jak i prężnie rozwijające się korporacje, produkujące grube tytuły (np. Gameloft "Asphalt").

Wiele osób pragnie rozpocząć naukę programowania jednak już na samym etapie planowania natrafiają na kilka problemów. Jednym z nich jest brak źródeł wiedzy. Książki które generalnie są tłumaczone z innych języków bo upływie niewielkiej ilości czasu zazwyczaj są w części lub całości nieaktualne. Mimo dobrego jak na Europę poziomu kształcenia w Polsce niewiele osób sięgnie po angielskie e-booki, ponieważ nie mają na tyle wiedzy odwagi, lub im po prostu nie chce się wytężać umysłu przy 800stronnicowej męczarni. Jeszcze inni zadają sobie pytanie "Od czego zacząć", mogą polec na pierwszym lepszym errorze i zniechęcą się albo na kilka tygodni, albo nawet już na całe życie.

Jest w tym wszystkim wiele prawdy, ale z pomocą przychodzę ja i środowisko.

Zauważyłem że niewiele się o App Inventorze mówi, szczególnie w języku polskim. Generalnie jest on zbyt banalny i ograniczony dla weteranów różnorakich języków programowania. Początkujący z kolei chcą od razu wpłynąć na wody jakimi jest platforma SDK.

Myślę, że App inventor jest NAJLEPSZYM ISTNIEJĄCYM kołem ratunkowym dla początkujących. Jest bardzo prosty w obsłudze, nie wymusza dbałości o brak kropki, czy przecinka, wymusza nawet pasowanie do siebie niektórych argumentów. Mało tego programy możemy pisać w każdej przeglądarce komputerowej, a one są na bieżąco zapisywane w chmurze Google. MAŁO TEGO! Możemy podłączyć urządzenie z Androidem do komputera i testować program na bieżąco, po wprowadzeniu jakichkolwiek zmian na komputerze bez konieczności każdorazowej kompilacji i updatowania aplikacji!!

Wystarczy, że podłączymy nasz smartfon lub tablet do tej samej sieci internetowej co komputer lub połączymy nasze urządzenia kablem USB.

Można tu napisać nie tylko najprostsze programy, jak się wydaje na pierwszy rzut oka, ale także te bardziej zaawansowane. Polecam również to z jednego względu: AI nie robi wody z mózgu wymuszając na początkujących dbałość o interpunkcję. Pozwala w łatwy sposób przyswoić generalną ideę programowania, to czym są zmienne, procedury, stałe, instrukcje itd.

Jeżeli jesteś przekonany/a do tego co tu napisałem, lub w ogóle doszedłeś do tego miejsca to teraz czas zabrać się za konkrety:

Aby rozpocząć naszą przygodę z programowaniem wchodzimy na stronę:

http://appinventor.mit.edu/explore/

Tam zobaczymy sześć kolorowych kwadracików takich jak:
- Get started

- Create

- Tutorials

- Library

- Teach

- Forums

Dla zainteresowanych, można poszperać tam gdyż jest to skarbnica wiedzy o środowisku, ponieważ jest to oficjalna strona.

My jednak wybieramy pomarańczowy przycisk Create.

W tym momencie najprawdopodobniej wyświetli się formularz logowania do konta Google, jeżeli ktoś nie ma (chociaż wątpię żeby siedział tu ktoś kto nie ma urządzenia z androidem które wymaga konta gugl) to niech zakłada po czym wyskakuje nam powitalne okienko. Zamykamy je, klikamy w zakładkę projects > my projects i wyświetli nam się pusta lista.

Po wybraniu przycisku New Project dostajemy możliwość wpisania nazwy projektu, która może skladać się tylko z liter, cyfr, znaku "_" oraz musi się zaczynać literą.

Po wpisaniu nazwy i zatwierdzeniu przechodzimy do środowiska, które opiszę w następnym poradniku

Dziękuję za to, że dotarłeś aż do tego miejsca. Jeżeli pomogło Ci to w jakiś sposób daj + :)

Pozwalam na rozpowszechnianie serii poradników pod warunkiem skopiowania ich od początku do końca i dodania adnotacji że wykonał je Pioter dla MPCforum.pl

Grafika Wektorowa / Modelowanie / Renderowanie / Wysokopoziomowe języki B) (Python, Prolog, Haskell).

Najbardziej nienawidzę tego asemblera.. jak mu tam? C++ :(( 

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...