Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

upgrade firmwaru na Seagate Barracuda

Rocki star12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Robił ktoś może upgrade firmwaru na seagate barracuda 7200.14?

Mój dziwnie pracuje więc postanowiłem zrobić upgrade do najnowszej wersji, jednak podczas wczytywania płyty/pena jest błąd. Niby że 'no model matched, cant download firmware'. Już 2 dzień przy tym siedze i po woli robi się to już nudne.

Tryb kontrolera to oczywiście IDE podczas robienia upgradu oraz jako jedyny jest podłączony do mobo.

@@ dla zainteresowanych, od użytkownika na innym forum dostałem linka z downloadem firmwaru który nagrywa się poprzez windowsa (nie płytke tylko program .exe). Kolejny błąd który wyskoczył :

1uwegebj7d1r.jpg

Jakieś sugestie?

graphic.png
Gość kamil40013
Opublikowano

Podaj S.M.A.R.T dysku

Podaj dokładny model dysku

Dziwna praca-Czyli jaka ? Opisz dokładniej ?

Dysk pracuje tak cały czas, czy od pewnego czasu ?

Opublikowano

Jest to nowy dysk ledwo co przeleciał 200h, komp wraz z dyskiem ma coś koło 3-4tyg.

Głównym problemem dysku jest głośność + drgania które przechodzą na bude co za czym idzie prowadzi (prawdopodobnie) do szumu w mikrze. Chce się pozbyć tych drgań bo jednak przechodzą one nawet na biurko.

http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/
jest to dokładnie ten dysk.

Nw. jeśli nie dam rady tego zrobić chyba pójdzie w odsprzedaż bo to nie ma sensu, próbowałem instalować nowego firmwara z pena i płytki efekt :

1gapdbk1ndbw.jpg

Potem próbowałem instalować z pliku .exe który powinien zresetować pc i zaaktualizować ale nic się nie stało a na wielkie szczęście wszystkie dane zostały nie naruszone. (zdj. z 1 posta przedstawia co się stało podczas instalacji z pliku .exe)

graphic.png
Gość kamil40013
Opublikowano

Masz firmware CC47, natomiast najnowsze wersja, to CC4H. Poprzednie wersje, to CC46, CC47, CC49, CC4C, i CC4G.

Czytałeś, to ?

http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/223651en

Spróbuj zaktualizować FW używając tego obrazu

http://www.seagate.com/staticfiles/support/downloads/firmware/Barracuda-ALL-GRCC4H.iso

Instrukcja:

http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/004989en

Daj znać o wynikach.

@EDIT

Możliwe, że trafiłeś na wadliwy model. Poczytaj opinie, nikt nie ma takiego problemu jak ty.

Opublikowano

Drgania przenoszone na obudowę są spowodowane tylko i wyłącznie nią samą, dysk szybko się kręci, pracuje tam głowica, chcesz czy nie to mocno drży. Połóż go na gąbkę na spód obudowy w takim wypadku, lub kup dobrą budę. Możesz też kupić specjalistyczne sanki na 5.25 z gumkami, takie tłumiące drgania, ewentualnie zrobić bitumenboxa.

Opublikowano

Widziałem te zastosowania true, ale u mnie są 2 dysk + 1 SSD. Ten ssd nie ma sanek więc sobie leży na dolnym dysku (WD250GB) a na samej górze mam SB. Niestety do z11 nie da się zrobić bitumboxa bo tutaj nie wchodzą dyski normalnie tylko na gumkowe zawiasy które miały niby tłumić drżenie a jednak dają dupy. Drgania nie są tak wielkie jak były przedtem (odłączyłem od zasilania starą nagrywarkę i troche pomogło) ale ciągle chciał bym zaaktualizować tego firmeware bo głowica dziwnie chodzi. Pod max. loadem potrafi chodzić głośniej niz TF na max obrotach.

Podczas aktualizacji przez pena bądź dysk zawsze wywala mi błąd który dałem w moim 2 poście (3 od góry).

graphic.png
Opublikowano

Mówiłem że ta buda to syf i wpada w rezonanse od dysków. Skołuj HDTune PRO jakiegoś scrackowanego, w nim ustaw opóźnienie głowicy na najmniejsze (zakładka AAM, zaznaczasz Enable, suwaczek na minimum, klikasz SET) już będzie ciszej chodzić. Jak dalej Cię denerwuje to zostaje tylko położenie dysków na gąbkąch (może rozwiązanie z warstwami, gąbka na spód, potem dysk, next gąbka, next dysk)

Opublikowano

Obudowa obudową ale zajebiście wiedzieć że stary WD który robi 5400 rpm jest cichszy ma przerobione 17k godzin oraz jest już powoli w rozsypce. Jak by się nie patrzeć dostałem sam dysk w foli bom belkowej, żadnego pudełka nic. Zwracać na pewno nie będę bo wysyłka do PL jest nie opłacalna już lepiej go opchne za 150zł w ang. i dołożę na coś od WD nw. red albo Black.

Zrobię jak mówisz i sprawdze.

graphic.png
Opublikowano

No WD mają opinię dość cichych za to wolniejszych od Seagate, ja mam starego Samsunga HD103SJ 1TB, przerobione prawie 15k godzin i chodzi jak żyleta, czasami głowica zaskrzeczy to w nocy skręcam AAM na minimum. Ale nadal myślę że to w większości wina obudowy, nowy dysk sam z siebie nie powinien być bardzo głośny, chociaż na żywo miałem okazję sprawdzać tylko WD, Hitachi i Szajsungi. U mnie po zmianie budy dysk zaczął pracować jak nowy

Opublikowano

W HDtune pro + crack nie mogę kontrolować SG a WD mogę. Ta kochana technologia, czego to nie zrobią żeby tylko spierdolić.

Wg. programu jest on na lowwest czyli 128, nie mogę dać max. wartości bo pisze 'error setting ARM'.

Nie jestem fanem ciszy bo zamknięte słuchawki + muzyka mi wystarcza ale wkurwia mnie fakt że dajesz na prawde ładną kase za pc a dostajesz szajs nad szajsem. Nie jestem pewny czy ten dysk nie jest 'second hand'. Niby w programie pisze że ma przerobione ledwo co 200h co by się zgadzało bo SSD ma o 1h więcej od niego.

Budy nie zmienię, wiadomo jak to rodzice zareagują 'wydałeś 4k zł na pc i jeszcze Ci mało?'.

Apropo, że już jesteśmy tu. Czy szum w trust starzie może być spowodowanym drganiem obudowy?

graphic.png
Opublikowano

Bez jaj, to moja stara athlonowska mobo była lepsza niż te coś..

Spróbuje jeszcze raz tego firmwara walnąć ale na AHCI, chociaż wcześniej to nie działało to zawsze warto sprawdzić 3 razy.

@@edit, Ehh. Chyba nic nie uratuje tego dysku. Na ceneo lud pisze że im także niby głośno głowice chodziły ale po upgradzie do nowego firmware zrobiły się cichutkie jak myszki.

Ani poprzez .exe ani przez .iso nie idzie tego otworzyć.

graphic.png
Gość kamil40013
Opublikowano

Próbowałeś aktualizować FW z linków które ci podałem ? Może masz coś źle w BIOSie ustawione. Poszukaj w opcjach BIOSU. Z tego co widzę, to FW aktualizuje się przez DOS'a tak ? Dla DOS'a z tego co pamiętam w BIOSie powinno być ustawione compatibile mode.

Opublikowano

Kamilo, na 2 forum zostały mi podane dokładnie te same linki i z nich zrobiłem bootowalnego pena i płytke.

Co do tego DOS, zaraz sprawdzę i walne edita.

Gdzie możliwe będzie kontrolowanie funkcji DOS? Jestem ślepy ale nie widze.

graphic.png
Opublikowano

True, Rocki ma ten sam config sprzętu, co ja i ja takich problemów nie mam, tylko on ma zawsze jakieś problemy, typu zamontuje zasilacz do góry nogami. xD

Z11 ma bez narzędziowy i anty-drganiowy system montażu dysków i u mnie się to sprawdza w 100%, jest wgl. niesłyszalny i to na bank wina firmware, czy to w N200, czy w budzie z NASA dysk i tak by hałasował i tak, więc Twój argument jest inwalidą. :P

Dysk kupiłeś w wersji OEM, a nie BOX i będziesz miał problemy z update firmware, wejdź jeszcze w menedżer urządzeń, dyski, PPM na HDD, i aktualizuj sterownik, co do samego update, to jak ja musiałem zrobić takowy do mojego SSD, to musiałem nieźle kombinować, bo najnowsza wersja programu od producenta wgl nie odpalała mi na MOBO, bo nie było w niej do ustawienia jednej opcji (już nie pamiętam jakiej), napisałem do supportu, podali mi testową wersję najnowszego programu i ta odpaliła, ale za to nie obsługiwała mojej karty sieciowej. Koniec końców podpiąłem dysk pod innego PC i tam wszystko poszło już gładko, więc Tobie też polecam spróbować.

436951440626370320491.png

Opublikowano

CLS.

Dokładnie jak Kirito napisał jest to wersja OEM której nie idzie w żadne sposób upgardnąć.

Jeszcze żeby kurwa morele pisało gdzie jest BOX a gdzie OEM.. Firma już mi podpadła ale to tylko moja głupota. Tera tylko zbierać na WD Black ;D

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...