Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

pytanie dotyczące komunikatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Na poczatku chcialby!m zaznaczyć ze temat zakładami z tableta i za literowki z gory przepraszam.

No wiec tak. Myślę ze ktos z was mniej więcej będzie sie na tym znało i mi pomoże. A wiec tak chciałbym zapytać jakie są wymagania/kryteria dotyczące założenia portalu internetowego takiego komunikatora jak np GG. Nie chodzi mi o cenę za maszyny tylko o warunki jakie muszą być spełnione.

Opublikowano

Najprościej ujmując muszą być:

A) komunikator (skrypt/program)

B) ludzie, którzy będą z tego korzystać

Nie ma szczególnych wymagań, bo w internecie można zrobić wszystko.

Nie wiem co cie konkretnie interesuje więc sprecyzuj pytanie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Chodzi mi o założenie komunikatora w przeglądarce jak i aplikację do ściągnięcia na komputer.

Użytkownik będzie wchodził na stronę będzie wybierał opcję Rejestracja po kliknięciu tego buttona automatycznie będzie się rejestrować konto o danym numerze(jest także login do logowania) numer założonego konta będzie wysyłany na meila wraz z hasła w generowanym przez system.

Użytkownik przy pierwszym logowaniu będzie musiał uzupełnić takie dane jak imię miejscowość oraz pseudo (albo coś takiego) nie będzie wymagane podawania danych tożsamości. No i wiadome jak użytkownik uzupełni te dany przeniesie go to jego profilu gdzie będzie miał duże możliwości.

Konta będzie można usuwać, a maksymalna ilość założeń kont na dane ip będzie to od 3 do 5.

Chodzi mi o to czy muszę spełniać jakieś wymagania co do danych osobowych skoro one nie są wymagane?

PS - chodzi o komunikator coś podobnego do gier tylko że lista będzie aktualizowała się wraz z rejestracja nowego konta.

Numery będą przypasowane do danej kategorii (wcześniej wybierając po pierwszym zalogowaniu)

Opublikowano

Chodzi mi o założenie komunikatora w przeglądarce jak i aplikację do ściągnięcia na komputer.

Użytkownik będzie wchodził na stronę będzie wybierał opcję Rejestracja po kliknięciu tego buttona automatycznie będzie się rejestrować konto o danym numerze(jest także login do logowania) numer założonego konta będzie wysyłany na meila wraz z hasła w generowanym przez system.

Użytkownik przy pierwszym logowaniu będzie musiał uzupełnić takie dane jak imię miejscowość oraz pseudo (albo coś takiego) nie będzie wymagane podawania danych tożsamości. No i wiadome jak użytkownik uzupełni te dany przeniesie go to jego profilu gdzie będzie miał duże możliwości.

Konta będzie można usuwać, a maksymalna ilość założeń kont na dane ip będzie to od 3 do 5.

Chodzi mi o to czy muszę spełniać jakieś wymagania co do danych osobowych skoro one nie są wymagane?

PS - chodzi o komunikator coś podobnego do gier tylko że lista będzie aktualizowała się wraz z rejestracja nowego konta.

Numery będą przypasowane do danej kategorii (wcześniej wybierając po pierwszym zalogowaniu)

Tak musisz zapewnić im bezpieczeństwo, mianowicie to ty odpowiadasz za to co się z nimi stanie w przypadku włamania, no chyba że wskażesz sprawcę :3

Jeśli pomogłem daj +!

Opublikowano

Zainteresowałeś mnie tym tematem.

Szczegółowe informacje na ten temat uzyskasz na pewno na forum prawnym.

Ale myślę, że to do jakich celów będziesz wykorzystywał dane podane przez użytkowników powinno być określone w regulaminie takiego serwisu. Regulamin ten jest w pewnym sensie umową między użytkownikiem a właścicielem serwisu.

gamedevmania.com

Opublikowano

czyli dobrze rozumiem aby założyć taki komunikator muszę napisać regulamin dotyczący konto, prywatności itp tak ?

Hmmm chciałbym się dowiedzieć czy są także zabezpieczenia takie dobre przed włamaniami i jaki koszt jest takich zabezpieczeń ?

Ja bardziej myślałem o takich zabezpieczeniach że jak system wykryje wejście do systemu z innego ip to wykryje ingerencję włamania się do systemu i wyłączy całą maszynę tak aby zablokować kontynuacje działania przez taką osobę.

Opublikowano

Jeżeli, miałbyś zamiar robić coś takowego naprawdę musisz to przemyśleć. 

Wiadomo, wchodzą w grę czyjeś dane prawda? Nie każdy chciałbym ,aby po takim włamie jego zdjęcia, rozmowy, bądź dane były w sieci.

Chodzi o to : np. Daje Katarzynie zdjęcie swojego pynia ( dajmy na to, że to moja dziewczyna ) ona pokazuje mi picze. 

I teraz jest włam.. I fotki lądują w internecie wraz z danymi. - Taka sprawa, na bank trafiłaby do sądu a jak wiadomo pociągną o odpowiedzialność serwis.

Zabezpieczenia? Strona musi być zakodowana perfekcyjnie w danym języku, najmniejszy błąd nie wchodzi w grę, ale też hostingi gdzie będzie stał takowy serwis musi mieć dobre zabezpieczenia, anty-ddos itp itd.

Dokładnie nie wiem, musiałbyś dowiedzieć się mniej więcej jak by to wyglądało po stronie prawnej i zabezpieczeniach - Jeżeli jesteś zdecydowany, ciąży na tobie cała odpowiedzialność.

Temat będę obserwował, pomysł mi się podoba. :)

xq0lgJF.png

Opublikowano

Ale pamiętajmy, że nawet jak ktoś wykradnie dane z Bazy Danych to zależy jak zrobiłeś "hasz" czyli system "haszowania haseł" wszystko od tego zależy. Jak masz słaby to jedno hasło w kilka sekund złodziej ukradnie (odgadnie).

Drugą rzeczą są długie hasła (ja stosuje... 32 znakowe :D) i dobre zabezpieczenie panelu admina, i Anty-DDOS (cloud flare)

Najlepiej takie hasło zapisać na kartce, i wymyślić je w formie długiego słowa (np. do_this_adress_is_too_long?_i_don't_know) ta metoda jest bezpieczna i łatwa do

I zabezpieczenie się przed np. SQL Injection, Kradzież Sesji, Kradzieżą danych (certyfikat SSL)

A' propo odpowiedzialności w przypadku wycieku danych:

Nie wiem czy czasem nie da się haseł ubezpieczyć, i wtedy można dojść do porozumienia z "poszkodowanym"

ewentualnie, tak jak mówiłem, dojście do porozumienia: Odszkodowanie, i poszukiwanie sprawcy

Opublikowano

W tych czasach, wpierdalają się na strony usa bez problemów to co dopiero na takie hostingi ;d.

Nie ma profesjonalnie zabezpieczonych stron - Nigdy ich nie było i przed tym się nie zabezpieczysz, zawsze znajdą sposób aby uprzykrzyć ci życie. 

No tak, dane danymi tam login i hasło to mogą sobie brać, dajmy na przykład te wiadomości prywatne, które wysyłałem. Włam na konto --> Zawartość wszystkich wiadomości, które wysyłałem i tak jak dałem przykład wyżej wtedy dopiero by się działo ;3

xq0lgJF.png

Opublikowano

Jeśłi chodzi o dane osobowe bo wokół nich cały czas krąży temat więc powtarzam jeszcze raz że dane osobowe nie są wymagane.

Chciałbym się dowiedzieć które serwery utrzymały by taki portal oraz zabezpieczenia moją wystarczająco dobre? prosiłbym o podanie linków do takich stron abym mógł zobaczyć i zapoznać się z takimi cenami.

Chciałbbym także się dowiedzieć o hosty które będą utrzymywać przesyłane pliki. To znaczy już tłumaczę jeśli użytkownik będzie przesyłał plik jakiemuś koledze/koleżance i jedna z tych osób będzie miała problem z internetem i internet się rozłączy plik zostaje zachowany na tym hoście tylko po to aby po naprawieniu problemu przez użytkownika mógło dalej kontynuować przesyłanie.

Opublikowano

ooo Super dzięki wielkie za szybką odpowiedz :)

Chciałbym jeszcze zapytać czy macie jakieś ciekawe pomysły z tych najnowych technoologi czy tam kodowania coś z najnowych opcji jakiś pomysł którego można byłoby użyć ?

Opublikowano

Na początek najważniejsze jest zaplanowanie całego projektu z głową, aby miało to ręce i nogi ;].
Reklama dla takiego serwisu jest też najważniejsza, ale powiedz mi jeszcze jedno. Chciałbyś na tym zarabiać, czy po prostu robisz to dla ludzkiej korzyści?

Co do technologi. 
Ja bym nie kombinował. Prosty ładny desing strony, aplikacji oraz funkcjonalność, przejrzystość i czytelność jak najlepsza :).

Tyle wystarczy, żeby przyciągnąć ludzi. 

PS. Na maszynie też musisz się znać, to nie tak że dostaniesz ją i wgrasz i śmiga ;3 Instalacja tych portów i tego gówna, też musisz przeprowadzić najlepiej samodzielnie.

Zależy czy masz na myśli technologie do aplikacji czy do strony ? 

xq0lgJF.png

Opublikowano

Nad projektem cały czas myślę i staram się go w miarę udoskonalać pomysłami ale też nie żeby przesadzić i staram się też nie wymyślać takich rzeczy co już było..

Hmm co to portalu chciałbym go założyć bardziej dla ludzi darmówkę taką ale dobrze by było aby też sama na siebie chociaż zarabiała bo mi tam nie potrzeba dochodów z tego.

Co do densignu strony to właśnie się zastanawiam gdyż chciałbym to zrobić jak najprościej się tylko da. Tylko zastanawiam się czy design zrobić w kolorach ciemnych czyli np tło zrobić czarne, brązowe czy tam szare czy zrobić bardziej w jasnych kolorach białe itp. Tylko bardziej jestem za ciemnymi kolorami bo jasne to co 2 portal ma. Tylko ja zrobię to w takim stylu że oryginalnie komunikator będzie prawdopodobnie w kolorach ciemny ale z możliwością zmiany na dowolny kolor w ustawieniach.

Co do ostatniego Twojego pytania. To chce stworzyć na razie to na samą przeglądarkę jeśli wszystko ładnie pójdzie na tym komunikatorze będzie się więcej osób pojawiać to jak najbardziej będę chciał to rozwinąć także jako aplikację na komputer aplikacje na różne urządzenia jak telefony tablety itp.

Co to spraw ogólnych chciałbym jeszcze zapytać czy jak portal bym już zrobił itp wszystko pięknie śmigało i jednak by coś w polityce prywatności było by coś nie tak to osoby które nad tym siedzą oni mi każą zamknąć komunikator czy raczej dadzą czas na naprawienie tego błędu który tam się pojawił ?

@MCTroo - jesteś grafikiem prawda ? Mógłbym prosić Cię o jakiś kontakt poza forum ?

Opublikowano

Dopiero można powiedzieć, zaczynam przygodę z grafiką, ale jeżeli mogę w jakiś sposób pomóc to czemu nie.

Jeżeli masz gg pisz : 33628407 .

Jeżeli coś nie zgadza się z polityką praw można ją przestudiować i robić to zgodnie z ich prawami, ale jakby taka sytuacja była to w żadnym przypadku ci tego nie zamkną. 
Dostaniesz najwyżej od nich ostrzeżenie - Poprawisz, ostrzeżenie znika. Jeżeli naruszasz prawa, również ostrzeżenie ale za którymś dadzą ci czas na zamknięcie działalności.

xq0lgJF.png

Opublikowano

Aha czyli to nie wygląda tak zle jak myślałem :)

Wystarczy wszystko zapiąć na ostatni guzik jeszcze przed startem i powinno już być dobrze.

Pózniej to już jest tylko kwestia dobrego rozreklamowania tego. Tutaj też możecie podać jakieś propozycję z tym związanie mianowicie gdzie dobrze można zareklamować taki portal. Bo reklama w telewizji to jest zależnie od tego ile dana reklama trwa czy się mylę ? i koszt takiej reklamy to pewnie liczy się w tysiącach :)

Opublikowano

W sumie  masz rację.

Reklama googole ? Można jaśniej ? Bo ogólnie Google idzie na cały świat że tak to powiem a mi na razie chodzi o założenie na skalę polski ewentualnie kiedyś tam zrobić jeszcze w języku angielski.

No ale jakby nie patrzeć to bez ryzyka nie ma nic :)

Opublikowano

Google adwords. Chyba tak sie to nazywa.

Możesz tam ustawić odbiorców reklamy według różnych kryteriów. Ustawiasz kampanie reklamową, budżet ustalasz sam, a płacisz tylko za wyświetlenia.

gamedevmania.com

Opublikowano

Oo ciekawe rozwiązanie.

Dziękuję na pewno skorzystam.

PS- mile są widziane także inne opcje reklam jak i pomysłów.

W razie pytań, propozycji można także je kierować na moje gg 45508174

#EDIT : chciałbym jeszcze zapytać czy u życie loga dajmy np Open.fm wraz z odnośnikiem do strony jest karalne ?

Czy może mnie jakaś fimra o to oskarżyć ?

Czy raczej trzeba napisać do administracji o prośbę na pozwolenie czy coś w tym stylu ?

Opublikowano

Oo ciekawe rozwiązanie.

Dziękuję na pewno skorzystam.

PS- mile są widziane także inne opcje reklam jak i pomysłów.

W razie pytań, propozycji można także je kierować na moje gg 45508174

#EDIT : chciałbym jeszcze zapytać czy u życie loga dajmy np Open.fm wraz z odnośnikiem do strony jest karalne ?

Czy może mnie jakaś fimra o to oskarżyć ?

Czy raczej trzeba napisać do administracji o prośbę na pozwolenie czy coś w tym stylu ?