Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Laptop zalany... kawą - problem

Karyvlea

Pytanie

Opublikowano

Witam, otóż dzisiaj moja mama zalała swój laptop kawą. Oczywiście dałyśmy my 3 godziny na wyschnięcie, potem podłączenie i próba włączenia - na początku się włączył, potem wyłączył i tak chyba z dwa razy. Za trzecim razem sam się załączył (był podłączony do prądu i widać było, że świeci) i trzyma do teraz. Tylko jest taki jeden problem, ponieważ podczas wejścia do systemu wyskoczył komunikat o braku sterowników do 'urządzenia systemowego', niestety nie zostało napisane o jakie urządzenie chodzi. Weszłam w menadżer urządzeń i sprawdziłam właściwości i możliwa była do sprawdzenia jedynie lokalizacja:

1) Magistrala PCI 5, urządzenie 0, funkcja 0

2) Magistrala PCI 5, urządzenie 0, funkcja 3

3) Magistrala PCI 5, urządzenie 0, funkcja 4

Podejrzewam, że mogły zostać uszkodzone przez tą kawę, tylko chciałabym wiedzieć CO... W internecie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat, więc opieram się na Waszej wiedzy. Nie ukrywam, że jest to pilne. ;) Polecą lajki za każdą odpowiedź na temat. 

+ Czy myślicie, że próba zainstalowania tych sterowników coś by dała? Czy pogorszyłaby sprawę?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Najlepiej nie używaj tego laptopa. Co za głupota włączać zalany sprzęt -.-

Natychmiast odłącz laptopa od prądu i wyjmnij baterię. Prąd powoduję szybką korozję. Jak jest mocno zalany to nie podziała długo.

Jak jest mocno zalany, to rozkręć całego laptopa i wyczyść każdy zalany element izopropanolem używając szczoteczki do zębów. Możliwe, że kawa nie przedostała się do środką i zalaniu uległa tylko klawiatura.

Po włączeniu laptopa, który ma płyn na płycie głównej, poprawne działanie trwa ok. 5-10 min, po tym czasie dochodzi do uszkodzenia. Dzieje się tak, ponieważ prąd powoduje błyskawiczna korozję metalowych elementów płyty, czyniąc je bezużytecznymi.

Jak nie dasz rady, to oddaj komputer do serwisu.

Na drugi raz najpierw poczytaj co robić w takiej sytuacji, a później kombinuj ze sprzętem.

Opublikowano

Możliwe, że jeszcze wszystko nie wyschło, trzeba było dać od 24h-48h, bo teraz może się wszystko topi... Wyłącz go i czekaj na wypowiedzi ekspertów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...