Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jungla - moja najsłabsza strona

Franko_1998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio grałem rankeda i musiałem wziąć jungle. Myślałem, że sobie poradzę, ale wyszło okropnie. Może mecza wygrałem, bo team mnie wycarrował, ale ja ciągle padałem i byłem słaby. Pierwszy mój problem to farma. Jaką powinien mieć jungler farmę w danej minucie? Drugi to gankowanie. Często jak wbijam na ganka to sam padam. Ja powinienem inicjować czy laner? Problem jest jeszcze taki, że piszą żebym im zgankował, ale mają na fulla spushowany lane, a np. taki papierowy Kha'Zix jak będzie divował to padnie. Raczej oglądanie streamów i filmików na youtube nie pomaga, bo każda gra jest inna i wymaga innego zachowania. Proszę o jakieś porady i podanie jakiegoś najłatwiejszego junglera, którym będę mógł uczyć się nim junglować jako początkujący. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Po pierwsze kim grasz? To od champa zależą gangi, nie graj papierowymi junglerami (chociaz teraz jest meta na np trynde czy yi, w przypadku tryndy dive to są easy ale yi juz troche nie)

Jungler powinien miec gdzies 60 cs w 10min. Wszystko co możesz oddajesz innym oprocz supa, najlepiej nastackowac latarke i nie robic jungli. Chyba ze team nie robi. 

Graj np vi strasznie mocna jest nawet dla nowych. Jak już troche ogarniesz to udyr, trynda, kha i wiele innych

I pamiętaj AUTOSMIE to podstawa :D

Opublikowano

Posiadam Kha'Zixa, Lee Sina, Jaxa, Ww, Olafa, Mumie, Pieseła, Malaphita, Mundo, a gram głównie pierwszymi trzema z wymienionych. Mogę zainwestować w coś nowego jeśli te się nie nadają.

@C.N Tak. Niestety silver.

Opublikowano

Twitch na jungle, z Feral Flare robi sieczke.

Wbijasz 6 i możesz gankować z niewidką.

Jak ziomek wyżej, naucz się czasu respienia buffów a potem powiedz mamie żeby Cię przepytała z tego.

Opublikowano

Po pierwsze kim grasz? To od champa zależą gangi, nie graj papierowymi junglerami (chociaz teraz jest meta na np trynde czy yi, w przypadku tryndy dive to są easy ale yi juz troche nie)

Jungler powinien miec gdzies 60 cs w 10min. Wszystko co możesz oddajesz innym oprocz supa, najlepiej nastackowac latarke i nie robic jungli. Chyba ze team nie robi. 

Graj np vi strasznie mocna jest nawet dla nowych. Jak już troche ogarniesz to udyr, trynda, kha i wiele innych

I pamiętaj AUTOSMIE to podstawa :D

Gangi ? Ganki you mean...

Vi nie polecam w tym patchu, aczkolwiek zła nie jest.

@top

Aktualnie pickuj Mastera, Shyvane lub Xina [ tier 1 picków ]

Nastackuj latarnię i lecisz, btw. gankuj, gdy wiesz, że nie ma warda w krzakach lub, gdy top/mid/bot se nie radzi, pokaż się parę razy żeby ich przestraszyć ;d

Opublikowano

Teraz tylko shyvana, nie gankuj przed 10 min, bo to nie ma sensu, jak sobie nie radzą na liniach to ich problem, że nie potrafią grać i nie zasługują na daną dywizje.

Laner zawsze powinien inicjować walkę.

Opublikowano

Na początek pickuj Warwicka, serio. Przez pierwsze 7minut spokojna farma, a później banalne ganki (q,r,w,q albo bez q na początku jak z daleka inicjujesz). Zaczynasz z latarką, potem sunfire, SV i dalej co pasuje do gry.

Opublikowano

Farma mniej więcej połowa tego co lane'rzy, czyli np adc w 20 minucie 200 creep'ów to ty powinieneś mnieć 100 creep'ów, co do gank'ów to nie gankujesz jak ktoś Ci każe tylko jak ty widzisz możliwość do gankowania, no i przedewszystkim musisz znać postać którą junglujesz.

3449146330.png

Opublikowano

musisz ogarnąć pod co chcesz zbudować junglera.

jak na przykład pod latarke to musisz farmić dużo żeby mieć felar flare a w nizszych dywizjach to sie nie sprawdza zbytnio bo przeciwny jugnler bedzie caly czas gankowal. Farmienie jungli jest lepsze niz gankowanie ale pod warunkiem ze twoj team bedzie w stanie poradzic sobie z przeciwnym junglerem.

a jeśli będziesz budował pod spirit of the elder lizard (nie znam polskiej anzwy) to możesz gankować ale farmić też musisz.

Jak chcesz zgankować to pomyśl jaką linie, np jeżeli nie mają po 6 lvlu na midzie a twój mid to np. karthus a ich ziggs to trudno bedzie ci zgankowac bo karthus co najwyzej to uda mu sie dac slowa a ty dopoki nie zarzucisz jakiegos cc to nie zabijecie.

<>

Opublikowano

Farma: 

- Na niej zbytnio się nie skupiaj na jungli, ja przeważnie biorę wszystkie stworki z jednej części jungli po czym idę zgankować na linie, jeśli gank się uda, bądź nie, to ide na drugą stronę jungli i gankuje kolejną linie. I tak rób po każdym ganku, chyba że nadarzy się okazja na dobrego ganka na innym linie to wtedy możesz pójść.

Ganki: 

- Różnie bywa z inicjowaniem. Jeśli np. idziesz na bota to lepiej żeby suuport pierw się wbił z jakimś CC'kiem i wtedy wbijasz ty, a np. na topa to wbijasz jak najbardziej od pleców żeby zaskoczyć rywala i zmusić go do użycia flasha bądź po prostu zabić go. Staraj się oddawać kille teamowi.
- Co do spushowanych lejnów przez twój team, jungler nie powinien gankować tylko od rzeki, jeśli twój team spushował to zajdź rywala od krzaków za twoimi sojusznikami, i poczekaj aż suuport złapie ADC albo poczekaj aż ten ADC wejdzie w te krzaki w których stoisz, wtedy powinien paść. Tak samo może działać na górnej alei. 

Divy: 

- Nie staraj się ich robić przed 6 lvl'em bo to może źle się skończyć dla twojego teamu. A jeśli już macie zamiar to robić to dajcie tankować turreta najbardziej wytrzymałej postaci z twojej drużyny. Jeśli grasz Kha'Zixem to divy mogą być dobre, gdyż po ewolucji E możesz wskoczyć, zabić i odskoczyć, gdyż po zabiciu/asyscie twoje cooldowny na E się odnawiają.

TOP 3 Junglerów wg. mnie: 

- Kha'Zix(dobre czyszczenie jungli, dobre ganki dzięki niewidce oraz dalekiemu doskokowi)
- Vi(dobra jungla, %hp, dobra inicjacja team fightów, dobre ganki)
- Lee Sin(dobra jungla, dobre ganki, jeśli ogarniasz Lee Sina i skakanie z wardami to możesz łatwo adc/apc wykopać w TF'ie)

O7Kc8dF.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...