Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zacina się komputer

wojtek19992

Pytanie

Opublikowano

Witam was, mam ogromny problem ostatnio z komputerem...
Co chwile mi się zacina komputer, nie wiem czym to jest spowodowane, ale myślę, że w jakiś sposób dyskiem, czasem pomaga mi naprawianie błędów na dysku, ale muszę to robić codziennie, albo nawet kilka razy dziennie, aby płynnie działało. Freezuje mi np. na minute wszystko na kompie, lub wywala blue screena. gdy sprawdzę błędy na dysku ( mój komputer-> właściwości na dysk C-> narzędzia-> sprawdzanie błedów)... dodatkowo, zacina mi się prawie cały czas, nie ważne co robie, nawet gdy przeglądam mpcforum czy takie tam... to znaczy - wtedy to akurat moze moge robic w miare wszystko, ale gdy odpale jakas gre, to mam bardzo malo FPS, a gdy po sprawdzeniu bledow ja odpale to mam normalna ilosc na kilka godzin, dodatkowo bardzo mi sie grzeje komputer, obudowa jest tylko troche ciepla, ale gdy dotkne miejsca gdzie jest karta graficzna ( z tylu na dole ) to jest gorace... moze to dziala, nie mam pojecia, wentylator dobrze działa ( chyba ) bo jakby bylo za goraco to chyba odpalil by się "mocniej" ( to znaczy, gdy dopiero co wlaczam komputer to slychac glosno, a gdy po prostu mam wlaczony to normalnie jest, tylko raz na jakis czas sie wlaczy glosno ), mam windows'a 64-bitowego, ale niektore programy w 32-bitowej wersji tego systemu ( mysle, ze to nie jest przez to spowodowane)... czasem gdy mi sie zacinal mialem wlaczonego menedżera zadań, i gdy się zacięło większość programów to na nim wskazana ilośc używanej pamięci RAM w danym programie wgl. się nie zmieniała... Aha, i dodam, że jak mi się ten komputer zawiesza to przestaje działać internet, jak mi się zwiesi na chwile, to większych problemów nie ma ( bo odrazu połączy ) ale gdy są te dłuższe ścinki, to musi mnie od nowa łączyć .Parametry komputera:
-4GB RAM

-AMD Athlon II X4 630 Processor 2,80GHZ
-Windows 7 64-bit
-ATI Radeon HD 4870 Karta graficzna

Jak będzie coś jeszcze potrzebne to wyślę wam dany plik czy coś innego
taki mam błąd na Blue Screenie
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION 0x0000003b

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najpierw to ty zajmij się tym piecem aka. radeonem i procesorem. 80 w idle to za wysoka temperatura. zmień pastę, przeczyść komputer i powinno być k.

Opublikowano

W Error Scan, tak jak pisałem wszystko było zielone, ale potem wyskoczył mi blue screen i nie zdążyłem zrobić screena, ale to chyba znaczy, że nie ma problemów, wiecie co mnie strasznie teraz zdziwiło? jedna rzecz nagrzewa się do 127 stopni (wtf?) czy to jest normalne? według mnie to tak naprawde chyba jakis blad tego programu, ale no nie wiem ( dopiero co wlaczylem komputer i juz taka temperatura ) 
2qbdmwg.png

tutaj jest jeszcze 120 stopni, ale jak widze w tym programie to mam 127, ale na szczescie dalej nie wzrasta, ale czy to nie jest o wiele za duzo? Oho, jak po 5 minutach od wlaczenia komputera zresetowalem programik, to ten wiersz mi zniknal ( mam tylko 2 temperatury tam gdzie byly wczesniej 3 )

Opublikowano

Spokojnie.

To jest błąd, często czujnik źle działał na starych mobo a ten program to przybliża temperatury.

Jak weźmiesz speedfan + hw monitor to musisz sobie zsumować te temperatury.

Anyway, radeon się przegrzewa i jak nie chcesz go stracić polecam zabieg w trymiga. Dodatkowo to on może wywoływać błędy typu BSOD ponieważ komputer musi mieć jakąś przyczyne żeby się resetować. Temp za duża i efekt.

Z resztą jak chcesz żeby dłużej pożył to zmień paste oraz jeśli masz pieniążki możesz dokupić jakieś porządne chłodzenie.

graphic.png
Opublikowano

Masz winowajce w 95%.

Temperatury na karcie podczas chrome są OWIELE za wysokie.

85C na chrome? Szykuj się na zmiane chłodzenia oraz pasty.

+ podaj zasilacz bo to jednak zły sprzęt nie jest.

@@

W HDtune musisz kliknąć przycisk 'start'

graphic.png
Opublikowano

Gdzieś tam czytałem, że ta karta spokojnie wytrzymuje w 70 stopniach, ale możliwe, że to ta wina, ale dodam, że prawie odrazu po odpaleniu komputera jest taka temperatura, a wyżej już nie idzie nawet gdy odpale jakąś wymagająca gre, moze teraz odpale, bo i tak nie mam nic innego do roboty gdy sie ten test robi, zalozmy Arme 2 OA, dodatkowo dziwne, że po tym sprawdzaniu i naprawianiu bledow na dysku wszystko dziala na jakis czas

Radeony powinny pracować według producenta w temp. 80 stopni bez najmniejszego problemu.

Niekoniecznie, Radeony mają to do siebie, że grzeją się całkiem nieźle, a przy tym pracują stabilnie.

Opublikowano

Ok, ten skan co robiłem był cały zielony, nie zdążyłem zrobić SS, bo znowu bluescreen, szczegoly problemu:

Podpis problemu:
  Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
  Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
  Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
  BCCode: 3b
  BCP1: 00000000C0000005
  BCP2: FFFFF80002E5601E
  BCP3: FFFFF880091E1E20
  BCP4: 0000000000000000
  OS Version: 6_1_7600
  Service Pack: 0_0
  Product: 256_1

Pliki pomagające opisać problem:
  C:\Windows\Minidump\041714-15163-01.dmp
  C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Temp\WER-29343-0.sysdata.xml

Jutro przeczyszcze komputer i powiem czy poprawiło się, a no i ten pierwszy skan z HD Tune
2hp4w9c.png

Opublikowano

Podaj temperatury z programu

www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html%E2%80%8E 

zrób ss'a i wstaw na forum. pobierz

www.hdtune.com/download.html 

zrób ss'a z głównej zakładki i wstaw na forum. przejdź w zakładkę error scan, odznacz quick scan i przeskanuj dysk. po skończonym skanie zrób ss'a i wstaw na forum.

Opublikowano

Ufaj producentowi :/.

Spory błąd, radeony to są grzałki ale nawet  R9 290X (karta pokroju wyższej półki) w idle nie idzie na 50C..

Zacznijmy od tego że ten skan przeprowadzisz poprawnie + zrobisz logi otl a potem pan Dnalo Ci je sprawdzi :).

W poradnikach gdzieś tam jest jak je wykonać poprawnie.

Ale primo HDTUNE.

graphic.png
Opublikowano

Okej, dodam, że karta graficzna do danej temperatury rozgrzewa się bardzo szybko, nawet zanim się włączy system(teraz zauważyłem przy odpalaniu komputera), a gdy odpale jakąś gre, to cieplejsza sie nie staje ( z tego, co ja czuje, moge nawet wyslac zaraz przy obciazeniu kompa temperatury przez ten program HWMonitor ) Tak wgl, to właśnie oczyściłem dysk z błędów ( tak jak pisałem, gdy zawsze robie ) robiło się bardzo długo ( jak zwykle ) około pół godziny... i narazie mi dobrze działa
Tutaj HWMonitor z odpalonym tylko chromem:
14j67v4.png

Pobrać HDTune zwykłe?jak narazie to wyśle SS'a z HDTunePRO trial, główna zakładka, nie ma tu jeszcze nic( pewnie coś źle wysłalem )
kaq1d.png
Zaraz edytuje posta i dam z skanem(wątpie aby wykryło jakiś błąd, bo jak już pisałem, dopiero co naprawiłem dysk tą opcją w Windowsie, ale warto sprawdzić i tak:) )

Opublikowano

Okej, HD Tune się robi( jeszcze nie ma połowy:/ ), jakby to nie byla wina karty graficznej ( czego nie wykluczam ) to tez ta karta graficzna jest duza, i prawie przylega do pamięci, nie wiem czy to przez to, no ale dalej,Zasilacz to mam MODECOM, trochę więcej chyba niż 460W, albo równe 460, do końca nie wiem, bo z tej strony co by to było napisane ( chyba ) jest obudowa i bym musial caly zasilacz wykrecac, ale z strony tej co widac ( czyli wewnetrznej ) jest tabelka i pisze MAX 460W. Odpaliłem przed chwilą znów programik HWMonitor, jaki ze juz troche minelo od czasu gdy odpaliłem komputer, i zauwazylem, ze polowa rzeczy teraz ma ~~80 stopni, oto zdjecie mhds2s.png

Ano, zapomniałbym prawie - rano, gdy na przyklad wlaczam komputer to czasem mi sie robia "krzaczki" juz przy wybieraniu systemu ( windows 7 albo wczesniejsza wersja systemu windows ) i wtedy wystarczy odrazu zresetowac i juz dziala, a jak nie zresetuje to wyskoczy mi bluescreen odrazu po wybraniu systemu ( zamiast tych 3 kropeczek co tam leca ), ale to naprawde przy przerwach przekraczajacych 10 godzin, i to dopiero od przedwczoraj mi sie tak dzieje, a problemy z scinkami mam od dawna. Przy obciążaniu komputera temperatury sa te same

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...