Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z monitorem

Sir Manieek

Pytanie

Opublikowano

Witam. Nie mogę włączyć monitora tzn kiedyś się tam włącza... Przy włączaniu monitora zapala się dioda i pojawia się napis BENQ poczym znika. I tak w kółko go włączam. Po ~5min się włącza ten monitor. Co to może być?

+ Robię to tak. Włączam komputer i włączam w kółko monitor (cały czas gaśnie po ok. 2 sekundach)

Resetuje komputer i robi się tak samo.

Po drugim resecie podczas włączania się systemu (gdy ładuje się pasek pod znaczkiem windowsa) włącza się na chwile i widać obraz poczym dalej znika. Dalej go włączam i po ~1minucie się włącza i działa... Takie to dziwne troche...

Jeżeli pomogłem podziękuj klikając Lubie to! <3

sygna1.png

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak potrafisz wróżyć to sobie wywróżysz albo podepniesz sprzęt do pomiarów serwisowych tego monitora , raczej tego nie posiadasz i nawet wiedzy by rozkręcić monitor

żadne kondensatory, większych bzdur nie ma co wymyślać, poszedł układ zasilania w przetwornicy. naprawa wyjdzie drożej niż kupno działającego i na dodatek lepszego złomu nawet z allegro

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Po prostu podłącz ten monitor do innego komputera lub ten monitor do innego źródła obrazu.

Ale jeśli ten obraz z napisem znika i nie da się go włączyć to raczej będzie to problem z monitorem. Możesz też napisać ile lat ma ten monitor.

Opublikowano

Koszt kondensatorów to zależnie od ich ilości najczęściej do kilku/ kilkunastu złotych, do tego dochodzi koszt pzrelutowania ich w serwisie. Choć prócz serwisów komputerowych bardziej poszukał bym jakiegoś elektronika czy serwisu zajmującego się lutowaniem/naprawą sprzętów elektronicznych. Można też zobaczyć na forum elektroda lub tam napisać ogłoszenie. Bo w większości takie przelutowanie nie jest zbyt trudne.

Z tym że tak przez internet nie można jednoznacznie powiedzieć że to jest na pewno, lecz to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne i od sprawdzenia właśnie kondensatorów bym zaczął.

Opublikowano

To teoretycznie najbardziej wydaje mi się że są to kondensatory w monitorze. Jeśli faktycznie było by to problemem to koszt naprawy nie powinien być zbyt drogi. Ale na początek trzeba podłączyć ten monitor do innego komputera/urządzenia i sprawdzić czy to na pewno on jest problemem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...