Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie.

StoneKnight

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Czy zastanawialiście się tak na prawdę, skąd wzięło się życie i wszechświat ?

Gdy tak czytam różne artykuły związane z planetami etc. łapie mnie tak jakby " pustka " i zastanawiam się jak to jest możliwe, czemu istniejemy i co będzie dalej...

Najbardziej ciekawi mnie to, co będzie gdy ludzkość skończy swój żywot, prędzej czy później to nastanie i właśnie tak się zastanawiam co będzie dalej.

Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, wszechświat istnieje a kiedyś ludzi zabraknie, i co ? I właśnie to mnie najbardziej nurtuje.

Spróbujcie sobie pomyśleć w taki sposób jak ja, żyjemy, żyjemy i nagle nas nie ma, nikt nic nie wie bo ludzie nie istnieją a co z wszechświatem, on ciągle będzie ? Poco wszechświat jak nie ma w nim inteligentnych stworzeń, poco planety jak nie ma kto na nich zamieszkać...

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Są na tym świecie rzeczy, które fizjologom się nie śniły. ;)

W ogóle, po co szukasz odpowiedzi na to pytanie? Daj spokój i żyj jak żyjesz, niech inni męczą się z tym po co to wszystko. :) A co jak ludzi zabraknie? Jednego powalonego gatunku mniej w wszechświecie. :P

Opublikowano

Przyczynowość sama w sobie wymaga istnienia wszechświata. Pytając, jak powstał wszechświat, zakładasz, że on już istniał przed swoim powstaniem — bo w czym miałyby zachodzić procesy, które doprowadziły do powstania wszechświata?

Można najwyżej pytać, jak powstały konkretne obiekty we wszechświecie. Wszechświat jako taki jest tworem abstrakcyjnym i powstał w ten sposób, że został wymyślony przez człowieka.
Swoją drogą proponuję postawić pytanie: skąd My się wzięliśmy? Chodzi mi raczej o fakt tego, że istniejemy, jesteśmy świadomi swojego istnienia i otaczającego nas świata, czujemy że istniejemy i wiemy o tym - skąd to się wzięło? Dlaczego ja jestem tu... dlaczego Ty jesteś tam... dlaczego Ty i ja w ogóle jesteśmy (istniejemy)...

05217823813850418630.png

Opublikowano

Według świata nauki Wszechświat powstał w skutku Wielkiego Wybuchu, ale automatycznie nasuwają się pytania: "Co spowodowało Wielki Wybuch? Co było przed tym czymś" i tak dalej.

Chrześcijaństwo mówi, że to Bóg stworzył Wszechświat.Nasuwa się pytanie: "A kto stworzył Boga"? Biblia nam mówi, że Bóg jest wieczny, po za czasem.Jest początkiem i końcem.Nie mam zamiaru wywołać tym postem kolejnej dysuksji bez poziomu: "Czy Bóg istnieje, czy nie?" Tylko po prostu mówię jak to wygląda.

Opublikowano

Wszystko wyszło z rąk Boga

na tym etapie życia powinieneś już to wiedzieć :)

Co będzie jak ludzkość wyginie, a obecnie zbliża się to wielkimi krokami przez gimbów

Pewnie jakieś zwierzęta się zadomowią :) i będą sobie żyć i grać na komputerach jak większość społeczności w teraźniejszym świecie

DISS: Endymion vs Nakou

KLIKNI

Opublikowano

Według świata nauki Wszechświat powstał w skutku Wielkiego Wybuchu, ale automatycznie nasuwają się pytania: "Co spowodowało Wielki Wybuch? Co było przed tym czymś" i tak dalej.

Chrześcijaństwo mówi, że to Bóg stworzył Wszechświat.Nasuwa się pytanie: "A kto stworzył Boga"? Biblia nam mówi, że Bóg jest wieczny, po za czasem.Jest początkiem i końcem.Nie mam zamiaru wywołać tym postem kolejnej dysuksji bez poziomu: "Czy Bóg istnieje, czy nie?" Tylko po prostu mówię jak to wygląda.

Nauka > Religia deal with it.

A inna sprawa, że jest wiele teorii na temat początków wszechświata... Ja jestem skłonny ku teorii boskiej cząstki aka bozonie higsa, bo to ona kształtuje wszystko to, co otacza nas.

Opublikowano

człowiek nigdy tego nie zrozumie, bo dla człowieka nie może istnieć coś co nie zostało stworzone. Czyli bóg. Jeżeli jest wieczny to nie został stworzony, nie da się właśnie tego zrozumieć. Nawet gdyby ktoś (chodzi mi o bogów, czy coś na tym poziomie) nam powiedział dlaczego tak jest to byśmy nie zrozumieli. Tacy są ludzie. Nie nauczysz psa tabliczki mnożenia

Opublikowano

Nikt tego nie będzie widział,świat został stworzony przez samego Boga..Kto wie może po ludzkości będą żyły nowe gatunki ludzkości?

To jest tak jak wymyślić nowy kolor na świecie,logiczne że tylko i wyłącznie osoba która stworzyła świat wie o wszystkim..

Opublikowano

Nikt tego nie będzie widział,świat został stworzony przez samego Boga..Kto wie może po ludzkości będą żyły nowe gatunki ludzkości?

To jest tak jak wymyślić nowy kolor na świecie,logiczne że tylko i wyłącznie osoba która stworzyła świat wie o wszystkim..

o ile to jest osoba. 

Opublikowano

Wszystko wyszło z rąk Boga

na tym etapie życia powinieneś już to wiedzieć :)

Co będzie jak ludzkość wyginie, a obecnie zbliża się to wielkimi krokami przez gimbów

Pewnie jakieś zwierzęta się zadomowią :) i będą sobie żyć i grać na komputerach jak większość społeczności w teraźniejszym świecie

Bullshit. 

Skąd możesz mieć tego pewność. Nikt nie wie, co działo się przed naszą erą, prócz ludzi żyjących w tamtych czasach, ale nie będę się tutaj rozpisywał o Bogu, bo nie chodzi tu o to.

Co do tematu, to pytanie zawsze będzie dla Nas czarną magią.

Opublikowano

Wszechświat powstał w wyniku wielkiego wybuchu. Wielki wybuch powstał w wyniku zderzenia ogromnych mas energii (Materia może powstawać z energii, to udowodnione). Czym były te masy energii? Nikt nie wie, może kiedyś się dowiemy :)

czyżby twój agnostycyzm się kwalifikował jako agnostycyzm słaby? http://pl.wikipedia.org/wiki/Agnostycyzm

Co cię to obchodzi? Moje poglądy, moja sprawa.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Wszechświat powstał w wyniku wielkiego wybuchu. Wielki wybuch powstał w wyniku zderzenia ogromnych mas energii (Materia może powstawać z energii, to udowodnione). Czym były te masy energii? Nikt nie wie, może kiedyś się dowiemy :)

czyżby twój agnostycyzm się kwalifikował jako agnostycyzm słaby? 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Agnostycyzm

Co cię to obchodzi? Moje poglądy, moja sprawa.

Z ciekawości tylko pytam, boże..

Opublikowano

Ahh... "Greccy" filozofowie w tych czasach znaleźli nowe miejsce do dumania. Internet! :>

Kiedyś się wszystkiego dowiemy... A raczej nasze dzieci... lub dzieci naszych dzieci. Albo... Dobra, nie będę wyliczał. Jednakże dążę do tego, że wszystko w swoim czasie. Kiedyś wierzyli, że zaćmienie słońca to kara boska za grzechy, lub za za małe dary. Teraz wiadomo co to. To samo z deszczem i piorunami. Teraz to oczywiste zjawiska. Nasz mózg ma przeogromną pojemność, pojmiemy wszystko i zanim wyczerpiemy limit znajdziemy już sposób na powiększenie go ^^

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Żyjemy by żyć. 

Człowiek na razie nie ogarnie tego. Może za kilkanaście lat, może za kilkadziesiąt lat dowiemy się. Na razie za słaba technologia a religia cały czas kłóci się z nauką w sprawie powstania świata.

@Down: Bóg boga go stworzył a bóg boga boga stworzył boga boga ;_;

3431810405.png

Opublikowano

A skąd wziął się Bóg? Skoro nas stworzył to kto stworzył jego?

jeśli istnieje to nikt go nie stworzył gdyż on sam jest istnieniem pierwszym, który wszystko zapoczątkował wszystko. Człowiek nie potrafi tego zrozumieć, w tym ja bo też jestem człowiekiem. Staram się po prostu o tym nie myśleć.

Opublikowano

Moim zdaniem jest tworem naszej wyobraźni i wymysłem ludzi. Człowiek jest tak skonstruowany, że do życia potrzebna mu wiara... Powstania tego wszystkiego nikt nie wyjaśni, można jedynie snuć różnego rodzaju teorie i tak bez końca. Bo to temat rzeka.

05217823813850418630.png

Opublikowano

Tak to jest jak człowiek ma za dużo wolnego czasu i zaczyna się nad pierdołami zastanawiać. Pomyśl, czego byśmy nie napisali i czego sam byś nie wywnioskował i tak nie da ci to odpowiedzi, więc po co się nad tym zastanawiać? rób to co lubisz/kochasz w życiu i tyle. Resztę zobaczy się potem.

Opublikowano

Tak to jest jak człowiek ma za dużo wolnego czasu i zaczyna się nad pierdołami zastanawiać. Pomyśl, czego byśmy nie napisali i czego sam byś nie wywnioskował i tak nie da ci to odpowiedzi, więc po co się nad tym zastanawiać? rób to co lubisz/kochasz w życiu i tyle. Resztę zobaczy się potem.

Ale czy to między innymi nie różni nas od innych zwierząt? My myślimy. My się martwimy. My wierzymy. Gdyby nie te dumanie to pewnie przeorom rzeczy, które teraz są już by nie istniały.

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...