Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka języków informatycznych.

FraderPaeker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od małego interesuję się HTML, stronami, mysql itd. Ale jeszcze nie potrafię tych jęzków (tzn. żeby coś swojego stworzyć).

Bardzo chciałbym tworzyć gry przeglądarkowe multiplayer i portale internetowe ze skryptami logowania, rejestrowania za pomocą php.

1. Pytanie. Jakich języków musiałbym się nauczyć żeby tworzyć właśnie takie gry? Na pewno potrzebne html, php, znajomość mysql i javascript ale co jeszcze? (tak, zaraz się posypią posty typu yyy u żal myślisz że to takie łatwe i się nauczysz w 2 dni jak języka angielskiego) zdaję sobie z tego sprawę że będzie to bardzo duży okres.

2. Co do portali, html, php mysql chyba wystarczy?

Opublikowano

Jeśli chcesz stworzyć grę przeglądarkową w stylu tibii, etc., to idealna byłaby Java - applety (+ oczywiście inne języki na samo stworzenie strony). Jeśli chcesz tworzyć same portale, to języki przeznaczone do tego - css, html, php, js.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Tworzysz w czym chcesz, logiczne. Możesz używać czego chcesz, ale uwierz, że gdybyś zamiast 'interesować się od małego' ruszył dupę i pouczył się podstaw, to dalej samo idzie.

Opublikowano

Tworzysz w czym chcesz, logiczne. Możesz używać czego chcesz, ale uwierz, że gdybyś zamiast 'interesować się od małego' ruszył dupę i pouczył się podstaw, to dalej samo idzie.

A może tak grzeczniej? Jakbyś nie zauważyłem "ruszyłem" dupę, i właśnie się was pytam co do czego jest potrzebne. A ciebie proszę o wyjście.

Opublikowano

A może tak grzeczniej? Jakbyś nie zauważyłem "ruszyłem" dupę, i właśnie się was pytam co do czego jest potrzebne. A ciebie proszę o wyjście.

Nie nauczysz się 10 języków jednocześnie. Wystarczyłoby, żebyś uczył się tych 'koniecznych'- htmla/php/css/js, co i tak zajęłoby ci to mnóstwo czasu, a wtedy wiedziałbyś, czego jeszcze potrzebujesz.

Opublikowano

JavaScript - Dark Orbit, Imperia Online
PHP - stara wersja Imperia Online, Plemiona, Ogame, Ikariam etc.

CSS - dla wyglądu z PHP

Możesz ewentualnie zagłębić się w tajniki Pythona i tworzyć aplikacje webowe, ale to jest dla:
-hardkorowców
-mogących wydać 100-200zł/rok na maszynkę, bo za darmo strony dla Pythona nie dostaniesz

Co to jest Python? Ano właśnie bardzo ciekawy język, ale dość nietypowy. YouTube, Google, NSA go wykorzystują.

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Jaki idiota... Napisałem przecież w temacie że zdaje sobie z tego sprawę, no po prostu debil.

Mnie każesz grzeczniej, a sam zachowujesz się jak zjeb. TŁUMACZĘ CI że i tak musisz zacząć od 'podstaw', których uczył się będziesz MINIMUM rok, a to taka kupa czasu, że zagłębiając się w temat SAMO przyjdzie ci rozumienie pewnych rzeczy i uświadamianie sobie, czego jeszcze potrzebujesz.

PO CHUJ więc takie pytania, na dodatek obrażanie odpowiadających? :)

Opublikowano

@xDeStRuCtx dobrze Ci radzi. Zaczniesz się uczyć html5 z css, a potem odkryjesz czego Ci potrzeba (najprawdopodobniej PHP). Nie musisz robić sobie listy zawierającej wszystko, czego masz się nauczyć. Największym zmartwieniem i wyzwaniem jest przeżyć w nauce jakieś... 2 czy 3 tygodnie. Jak Ci się uda, to znaczy że powinieneś wytrzymać także dłuższy okres.

Możesz ewentualnie zagłębić się w tajniki Pythona i tworzyć aplikacje webowe

Pythona także możesz zastąpić dowolnym innym językiem programowanie. Będzie pełnił identyczną funkcję (Java, C++). Jednak Python ma do tego najlepsze frameworki.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Sorry ale musze to powiedzieć. Debile z was ;-)

Powiedział gość, któremu tyle osób i tyle razy odpowiedziało, a ten swoje. To dopiero objaw debilizmu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...