Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Corpse Party: Tortured Souls

armoro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2cx9on.jpg

http://myanimelist.net/anime/13807/Corpse_Party:_Missing_Footage - prequel

http://myanimelist.net/anime/15037/Corpse_Party:_Tortured_Souls_-_Bougyakusareta_Tamashii_no_Jukyou - sequel

Rodzaj: OVA
Gatunek: Horror
Tematyka: Szkolne życie, Tajemnice/Zagadki
Status: Zakończone

Fabuła gry Corpse Party skupia się na grupie uczniów, którzy utknęli w szkole nawiedzanej przez zaginione dzieci. Natomiast anime zaczyna się od momentu, gdy Naomi i Seiko budzą się ciemnej, opuszczonej szkole. Nie mają pojęcia, gdzie są, ani gdzie są ich przyjaciele, z którymi, jeszcze chwilę wcześniej, byli. Utknęli i z jakiegoś powodu nie mogą opuścić tej przeklętej szkoły

Źródło:

http://anime-odcinki.pl/viewpage.php?page_id=3550 - prequel

http://www.animezone.pl/odcinki-online_corpse-party-tortured-souls - sequel  (nie polecam jednak oglądać online, a ściągnąć wersję Blu-Ray wysokiej jakości).

Jeśli ktoś lubi horrory gore to na pewno nie będzie zawiedziony Corpse Party: Tortured Souls (wyjątkowo trafny tytuł i to również, jeśli chodzi o oddziaływanie na widza). Jest to anime powstałe na podstawie gry na konsole. Za jego największą wadę uznaję czas trwania, gdyż to tylko 4 OAVki, ale była jeszcze wcześniejsza 15 minutowa, którą należało obejrzeć na początek. Anime bardzo dobrze sprawdziło się jako horror, gdyż naprawdę nietrudno było się przestraszyć (oglądając tak jak należy oglądać horrory), a klimat grozy, niepewności i strachu wyszedł wyjątkowo dobrze. Jak na niecałe 2 godziny to całkiem dobrze przedstawiono fabułę i wyjaśniono wszelkie tajemnice związane z klątwą Sachiko. OAVki w dużym stopniu są skupione na wyjątkowo okrutnych scenach zabijania. Anime ma sporo wspólnego z Another, więc jeśli komuś choć trochę spodobała się tamta seria to na Corpse Party również nie powinien narzekać.

Oczywiście można na siłę szukać jakieś niedoskonałości (chwilami trochę dziwne zachowania postaci, czy jakaś mała dawka zbędnego w tym przypadku fanserwisu). Mimo to klimat horroru nie został zaburzony i anime na pewno nie można uznać za jakieś zabawne. Nie było ani jednej takiej sceny.

Japończycy jak nikt inny potrafią łączyć horrory z dramatem bo nie wiem czy ktoś może powiedzieć, że okrutne zabijanie niewinnych dzieci go nie wzrusza i nie szokuje.
Zakończenie

również tragiczne i bez najmniejszego happy endu.

Ten natłok dramatu i śmierci przy oglądaniu 4 OAVek naraz był nawet męczący.

Uważam, że twórcy trochę przeginali w niektórych scenach, gdyż chwilami ledwo dało się to oglądać (szczególnie to niesamowicie okrutne zabijanie dziewczynek).

Wcześniej oglądałem Mirai Nikki i tam również (w BD) były chwilami bardzo mocne, a zarazem smutne sceny, ale Corpse Party jeszcze przebiło tamtą serię (większość scen śmierci w Another również nie wywoływała, aż takich emocji, a o Higurashi czy Elfen Lied już nawet nie wspominając).

Najbardziej szokująca była śmierć

Yuki

bo naprawdę ledwo mogłem to oglądać i to mimo tego, że widziałem wiele anime gore czy innych podobnych. Również śmierć

Mayu

była makabryczna.

Obejrzenie Corpse Party: Missing Footage (wprowadzenie), a potem  Corpse Party: Tortured Souls tworzy najlepszy klimat.

8/10

jutk7k.jpg

Opublikowano

O, nie było jeszcze tematu z corpse party? a to niespodzianka :D

Co mogę powiedzieć, bardzo 'miło' się oglądało, pewnie z powodu tej fabuły jaką tu znajdziemy xD niektórych postaci to aż szkoda było :) Niestety nie oglądałem tego uważnie bo leciałem jak tylko się pojawiały części, czyli z przerywnikami:P

Opublikowano

Zakończenie bardzo mi się nie poobało.

Jak Sachiko zaczęła płakać i przepraszać, że ich pozabijała, bo chciała być znaleziona czy coś takiego, to ściąłem ocenę w dół.

Co do scen śmierci, to nawet oko mi nie drgnęło, to animacja, nie ma nad czym płakać.

Co do prequela, to jest u mnie 4 od dołu, więcej chyba nie muszę dodawać.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Zakończenie bardzo mi się nie poobało.

Mi też nie. Było koszmarnie smutne. Liczyłem na coś choć minimalnie fajniejszego, a nie

BAD END.

Jak Sachiko zaczęła płakać i przepraszać, że ich pozabijała, bo chciała być znaleziona czy coś takiego, to ściąłem ocenę w dół.

Przecież nie taka była przyczyna jej zachowania (zresztą to była jej

odwrotna osobowość, więc całkowite przeciwieństwo tamtej czerwonej).

Po pierwsze należy wspomnieć o tym, że ona była

mściwym duchem, więc nie myślała jak człowiek, a po drugie robiła to instynktownie/bezmyślnie dla matki (zabijała dzieci, żeby tamta nie była samotna) i to wbrew jej woli, co dokładnie wyjaśniono w anime.

Co do scen śmierci, to nawet oko mi nie drgnęło, to animacja, nie ma nad czym płakać.

I co z tego, że animacja?  Już film z aktorami wywołuje o wiele mniejsze emocje (pomijam fakt braku takich filmów), gdyż oni tylko udają, a wszystko to charakteryzacja i efekty. W anime nie ma takiego wrażenia i wygląda to wszystko bardziej przekonująco (po prostu nie ma psującego oglądania kontrastu (sztuczności) między postaciami, a tym co się dzieje w danym anime (chociażby potwory czy inne nierealne istoty nie wyglądają sztucznie, a w filmach aktorskich niestety często to się zdarza).

Co do prequela, to jest u mnie 4 od dołu, więcej chyba nie muszę dodawać.

Prequel nie jest zły, ale należy go traktować tylko jako wprowadzenie do anime.

Opublikowano

Fajnie się oglądało tą serię,ale mi również zakończenie się nie spodoboało i to może być chyba jedyny powód by obniżyć ocenę.Fabuła i akcja były naprawdę bardzo dobre,ale jak juuż mówie zakończenie zepsuło sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...