Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkola po gimbazjum.

sKygek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem w 3gim i musze wybrac szkole srednia.

Mam kilka pytan. Otoz od dluzszego czasu bylem nastawiony na grafika. U mnie w okolicy jest technikum cyfrowych procesow graficznych.

I moje pytania.

- czy w takim technikum duzo sie naucze? Nie jest to patologiczne technikum czy. dresy i wyjebka nauczycieli.

- jest sens isc po tej szkole na studia? Czy po studiach bd wiecej umial i bede mial wieksze mozliwosci?

- czy zawod grafik / animator jest oplacalny? Grafika czyli jakies plakaty itd animacja czyli cos z grami/filmami.

- czego w takim technikum bd sie uczyl?

- po takim technikum graficznym co moge robic? Chodzi mi o to czy bd mogl drukowac ulotki/robic plakaty czy cos lepszego np. Animacje do gier/filmow lub grafike na wieksza skale, nie wiem co dokladnie ale cos wiecej niz ulotki.

Dzieki za pomoc, moze haotycznie opisane bo pisze z fona ale mysle ze dostane odpowiedzi.

Opublikowano

1. Średnio to zależy od ciebie i od technikum jak mowisz ze jest dobre pozostaje mi tobie zaufac

2. W takich kierunkach warto iść na studia technikum ci daje pewne podstawy do wykonywania tego zawodu

Na pozostałe pytania ci nie odpowiem bo nie chodzę  na ten profil i nie wiem czego mozesz tam sie dokladnie uczyc.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Firma która wykonała napis graficzny "Coca Cola" dostała tyle kasy ile wszyscy uzytkownicy na tym forum nie zarobą przez całe życie

Oczywiście poza mną bo ja już jestem miliarderem :)

DISS: Endymion vs Nakou

KLIKNI

Opublikowano

Tak wiem ze takie projekty to miliony $ ale ja nie mam zadnej firmy itp zarobki takie poczatkujace ile wynosza? I gdzie moglbym pracowac po technikum.

Opublikowano

Nie spodziewaj się zbyt wiele na początek.. Siostra moja pracuję jako programista wyrobów hafciarskich - czyli po polsku grafik - półtora tysiąca na miesiąc oferują w tym beznadziejnym kraju.

Opublikowano

Mozesz sie duzo nauczyc. Mam znajomego co uczestniczy i robi swietna grafike. Chodzi na grafik/programista. Osobiscie sam nie poszedlem na grafika.

Oplacalny jest bo duzo firm (a zwlaszcza nowych) szukaja takich ludzi ktorzy by wykonali dla nich jakies prace lub zostali na zawsze. Ale musisz miec wielkie umiejetnosci gdyz im lepszy tym lepsza grafika/animacja.

Co do dresow i JP. To zalezy od miasta i umiejscowienia szkoly. Male miasto malo szkol. Teraz masz czas na wybranie kierunku swojego zycia.

Tak btw. Jak chcesz dalej sie ksztalcic i wiecej zarabiac mozesz isc na studia.

Sometimes to find what you're searching for you have to change the way you look

Sygnatura MPC.png

Opublikowano

Tak wiem ze takie projekty to miliony $ ale ja nie mam zadnej firmy itp zarobki takie poczatkujace ile wynosza? I gdzie moglbym pracowac po technikum.

w IBM'ie jak zaczynasz to dostajesz na start 3000 zł

Opublikowano

Aha ok.

Po technikum planowalem studia. Slyszalem ze w krakowie sa studia grafika/animacja do gier. To prawda? Czy trudno sie dostac na studia? I czy lepiej dzienne czy zaoczne.

Opublikowano

Tylko ze po technikum mam zawod

Nie masz, niby masz większe szanse, ale tak naprawdę w niczym Ci ono nie pomaga. Też chodzę do technikum, ale w całkiem innym kierunku i wiem, że gówno znajdę po jego ukończeniu. Będę miał ten +, że 2 języki będę znał, a nie planuje tutaj zostać.

@

Jeżeli lubisz grafikę to idź na nią. Lepiej żebyś poszedł tam gdzie nie będziesz się nudził, niż tam gdzie będziesz chodził z przymusu z niechęcią, bo z taką postawą pewnie nawet szkoły nie ukończysz.

W tej szkole będziesz miał taki sam system nauczania jak w każdej innej o tym kierunku, więc poczytaj sobie na necie, bądź popytaj osób, które ten kierunek ukończyły.

Opublikowano

Grafiki w technikum się nie nauczysz, lepiej idź do liceum i ucz się jej sam.

Radzenie aby pójść do liceum przestało być modne w 2010. A tak na poważnie to nie opłaca mu się iść do liceum bo nic z tego nie będzie miał.

w IBM'ie jak zaczynasz to dostajesz na start 3000 zł

Tak, do IBMu go wezmą.

Opublikowano

Prawda jest taka, idziesz do liceum nie masz zawodu, idziesz na studia nie masz zawodu, idziesz do zawodówki masz zawód. Fuck Logic

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Aha ok.

Po technikum planowalem studia. Slyszalem ze w krakowie sa studia grafika/animacja do gier. To prawda? Czy trudno sie dostac na studia? I czy lepiej dzienne czy zaoczne.

Tak, Akademia MultiArt + jakieś dzienne.

Opublikowano

Szcerze ? ja żaluje że wybrałem technikum niby cie coś nauczą itd ale po pierwsze

- Maskarycznie dużo nauki w technikum jestes gorzej niż w liceum

- Częste egzaminy

- Nie masz praktyk ani żadnych dodatkowych zarobków

i dlatego mam zamiar isc do zawodówki powód ?

Nauczysz się odrazu praktyki , coś tam w szkole zawsze też + będziesz miał praktyki na któych se sporo zarobisz... a nie jak w technikum bedziesz płakał że nie możesz iść na piwo z kolegami po sZKole bo jesteś jebanym uczniem technikum a mama ci nie daje kieszonkowego a taki człowiek z zawodówki jest od ciebie bogatszy takie są realia polskich szkoł

POZDRO 9890230493024

xmMfHrm.png
Opublikowano

Aha ok.

jak chcesz iść na studia to lepiej idź do liceum, bardziej przygotują Cię do matury IMHO

Opublikowano

Radzenie aby pójść do liceum przestało być modne w 2010. A tak na poważnie to nie opłaca mu się iść do liceum bo nic z tego nie będzie miał.

Tak, do IBMu go wezmą.

Lajtowo, w Kato wybudowali biura i szukają studentów.

Opublikowano

Mam 15lat, zanim skacze szkole ew. Studia troche minie myslisz ze nadal bd szukac? Po 2 trzeba miec umiejetnosci. Ja to traktuje jako hobby i chcialbym to robic bardziej niz trzymac lopate i kopac dolki.

Prawda ze po zawodowce mam ten zawod ale jednak bardziej nastawiony jeetem na technikum. Moze bd mniej przygotowany do matury ale byli u nas w szkole z doradztwa i sami mowili ze po liceum obowiazko studia i liczenie na cud az dostaniemy prace bo w tych czasach po liceum nic nie ma. Po technikum bd mial technika wiec zawsze cos. Po zawodowce zawod ale o zawodowce wgl nie myslalem. Zreszta na co w tej zawodowce mialbym isc? 99,9% technikum tylko chcialem sie dowiedziec czy latwiej znalezc pozniej prace w takim zawodzie niz informatyk czy inne "topowe" zawody na ktore jest moda i kazdy tam idzie.

Ps. Na te studia w Krakowie trudno sie dostac? W ogole na studia trudno sie dostac? Na co patrza? Moze glupie pytania ale koncze dopiero gimnazjum i zalezy mi na tym zebym potem nie zalowal wyboru.

Opublikowano

Up, ale czy po technikum w tych czasach nie bd mial "wiecej" chodzi mi o to ze dzis po liceum nic nie ma.

Dlatego liceum jest typowo aby później iść na studia.

Opublikowano

A cos trace idac na studia po technikum? Bd mniej przygotowany ale mam technika wiec zawsze lepiej znalezc prace niz po liceum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...