Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proste zadania tekstowa [Like za pomoc]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zad 1

Pan Franek złowił szczupaka ważącego 1,5 kg. Głowa tego szczupaka jest tylko o 0,5 kg lżejsza od tułowia. Ile waży sama głowa?

Zad 2

Ela z Marcinem wybrali się na pieszą wycieczkę. Postanowili przejść trasę o długości 21 km. Po trzech godzinach marszu Marcin powiedział do Eli:

- Pozostało nam jeszcze do przejścia 5 km mniej, niż już przeszliśmy.

Jaką odległość pokonali w ciągu pierwszych trzech godzin wycieczki ?

Zad 3

Tomek ma 14 lat, a jego mama 38. Oblicz, kiedy mama była od Tomka pięć razy starsza. Za ile lat będzie od niego dwa razy starsza?

Zad 4

Ile wody trzeba odparować z 3 kg solanki sześcio-procentowej, aby otrzymać solankę dziesięcio-procentową?

Zad 5

Ile było pięcio-procentowej solanki, jeżeli po wsypaniu pewnej ilości soli otrzymano 19kg roztworu ośmio-procentowego.

Pomoc bardzo doceniam! Jeżeli odpowiesz na wszystkie pytania to: BARDZO mi pomożesz, będę Cię BARDZO szanował, dam Ci dużoooooo lików!.

mca.png

Zapraszam na server Mini-Game, ip: HiveMc.Eu Najczęściej gram w splegg'a!

Opublikowano

Zad 1

Pan Franek złowił szczupaka ważącego 1,5 kg. Głowa tego szczupaka jest tylko o 0,5 kg lżejsza od tułowia. Ile waży sama głowa?

Zad 2

Ela z Marcinem wybrali się na pieszą wycieczkę. Postanowili przejść trasę o długości 21 km. Po trzech godzinach marszu Marcin powiedział do Eli:

- Pozostało nam jeszcze do przejścia 5 km mniej, niż już przeszliśmy.

Jaką odległość pokonali w ciągu pierwszych trzech godzin wycieczki ?

Zad 3

Tomek ma 14 lat, a jego mama 38. Oblicz, kiedy mama była od Tomka pięć razy starsza. Za ile lat będzie od niego dwa razy starsza?

Zad 4

Ile wody trzeba odparować z 3 kg solanki sześcio-procentowej, aby otrzymać solankę dziesięcio-procentową?

Zad 5

Ile było pięcio-procentowej solanki, jeżeli po wsypaniu pewnej ilości soli otrzymano 19kg roztworu ośmio-procentowego.

Pomoc bardzo doceniam! Jeżeli odpowiesz na wszystkie pytania to: BARDZO mi pomożesz, będę Cię BARDZO szanował, dam Ci dużoooooo lików!.

Kurwa to już szczyt wszystkiego te zadania są tak proste,  nikt nie będzie tego za ciebie robil tylko dlatego że Ci się nie chcę

aFMA3pg.png

Opublikowano

1.waga tułowia x

waga głowy x - 0,5 kg

x + x - 0,5 kg = 2,5 kg
2x = 2,5 kg + 0,5 kg
2x =3 kg
x = 3 kg : 2 = 1,5 kg TYLE WAŻY TUŁÓW
x - 0,5 kg = 1,5 kg - 0,5 kg =1 kg TYLE WAŻY GŁOWA
2.
Cała trasa liczy 21 km. Po trzech godzinach przeszli jakiś odcinek, który można oznaczyć przez x. Ale zostało im do przejścia jeszcze trasa o 5 km krótsza od tej, którą przeszli, czyli od x, czyli można zapisać:

x+(x-5)=21km, gdzie (x-5) to pozostała część trasy.
Rozwiązując, mamy:
x+x-5=21, 2x-5=21; 2x=26 /2; x=13km.
3.
x - tyle lat temu mama była 5 razy starsza
5*(14-x) = 38-x 70-5x=38-x 
70-38=-x+5x 
32=4x 
x=8

y - za tyle lat mama będzie 2 razy starsza 2*(14+y) = 38+y 28+2y=38+y 
2y-y=38-28 
y=10

4.
3 kg soli sześcioprocentowej
czyli sól to 
6%* 3= 0.18 kg

Mamy otrzymać solanke 10 %

X- to ilość wody która musi odparować
0.18=10%(3-X)
0.18= 0.3-0.1* X
0.1*X= 0.12
X= 1.2
5.
5%x - soł w solance
19kg - m. roztworu
19kg-x - dosypana sól
8% * 19kg - sól w roztworze
0,05x + 19kg - x = 0,08 * 19kg
-0,95x = 1,52kg - 19kg
-0,95x = - 17,48kg | : -0,95
x = 18,4 kg

19kg - 18,4 kg = 0,6kg
Odp. Trzeba dosypać 0,6kg soli.

Masz. 
Po 1 nie wiem jakim to trzeba byc slabym uczniem by nie rozwiazac tak prostych zadan.
Po 2 google nie boli nie umiesz wyszukac tego na zadane lub zapytaj itp ?
Po 3 jezeli  z matematyki jestes slaby to nie wiem ile dla cb jest duze like ja mysle ze pare limitow ?

"Upadli powstaną"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...