Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

światłowody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ile może kosztować doprowadzenie światłowodów do mojego domu? Wiem że są na mojej ulicy , ale w moim domu ich nie ma.

asaprocky_gif-1422823049.gif
XDDD

banner1.png
| PostWriter | ExKidMod Mc | exKidMod CoD | exAdministrator CoD4 Mpcforum | ExMentor |

Opublikowano

Hobby: Informatyka

Proponuje trochę się dowiedzieć o budowie sieci. xD Najszybsza technologia DSL umożliwia transfer do 100Mbit/s, wierz mi, nikt nie będzie używał FTTB/FFTH, bo jest poprostu za drogo. Doprowadzenie do domu nawet nie licz, jeżeli nie mieszkasz w centrum dużego miasta

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

światłowody to cena ok 2-3 zł za metr kabla 

średnio przyłącz ok 2000 -3000 zł 

modem tak z 500 do 1500 zł

abonament , pewnie nie niżej jak 100-300 zł miesięcznie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Admin Cienia
Opublikowano

Światłowody są wszędzie, przynajmniej ma ja UPC, prowadzą one do skrzynek a ze skrzynek idą na mieszkanie ale już zwykłą linią.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Proponuje trochę się dowiedzieć o budowie sieci. xD Najszybsza technologia DSL umożliwia transfer do 100Mbit/s, wierz mi, nikt nie będzie używał FTTB/FFTH, bo jest poprostu za drogo. Doprowadzenie do domu nawet nie licz, jeżeli nie mieszkasz w centrum dużego miasta

Wcale nie mieszkam w centrum dużego miasta.

6Zr2Evl.jpg?1

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

To teraz wpisz w google co oznaczają skróty FTTH i FTTB.

No i? Przed chwilą stwierdziłeś, że jest za drogo i nikt tego nie używa.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

U mnie w przeliczeniu doprowadzenie i podłączenie światłowodów do domu to koszt 5000zł.

Dlatego czekam rok, bo za rok firma za free doprowadza :D

4770714280454741315510.png
Opublikowano

No i? Przed chwilą stwierdziłeś, że jest za drogo i nikt tego nie używa.

Tak, tak stwierdziłem, ale również napisałem o centrum dużego miasta. We Wrocławiu oferują prędkość 1Gbit/s, UPC w największych miastach 250Mbit/s i pomniejsze firmy w granicach 100Mbit/s, ale nie wychodzą poza duże miasta. Po drugie to FTTB, a to jest duża różnica. Firmy oferujące FTTH można policzyć na palcach jednej ręki. Mało kto to stosuje, ponieważ ludzie nie są w stanie zapłącić takich pieniędzy, chociaż sama ta technologia nie jest żadnym problemem.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

oferowane szybkości są dla SIECI LOKALNYCH czy AKADEMICKICH  do których jesteśmy wpięci.

transfer na internet to odrębna sprawa nałożonych limitów prze ISP i wykupionych pakietów abonamentowych czy dzierżawę łącza z reguły jest do 50-60  MBps bo nikt z ISP przy zdrowych zmysłach nie oferował by taniego internetu o większych transferach dla normalnego plebsu

sposób podłączenia łącza i do tego cena jaka się zapłaci za dzierżawę takiego łącza  to na początek minimum ok 150-200 zł miesięcznie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...