Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Marceloni

Pytanie

Opublikowano

Witam. Ostatnio dostałem od ojca kare na kompa, ale mimo to spróbowałem go uruchomić. Bezskutecznie. Uruchamiałem go, ale poza kilkoma odgłosami i pracą wentylatorów nie działo się nic. Nawet monitor się nie uruchomił. Pomyślałem że to jakiś kabel nie jest dociśnięty i spróbowałem to poprawić. Docisnąłem kable od dysku twardego, a że jestem totalnym kretynem to oczywiście zrobiłem to bez wyłączania kompa. Teraz, gdy ojciec odblokował mi kompa zarówno w grze jak i w pulpicie co jakiś czas komputer się zawiesza. Czasami się odcina po kilku sekundach, ale zwykle trzeba restartować. Najbardziej dziwne i niepokojące jest jednak to, że podczas zawieszenia komp wydaje odgłosy jak przy uruchamianiu. Teraz nie wiem co robić, czy to moja wina, czy da się to naprawić... Błagam o pomoc.

Nie.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

heh, mam wrazenie, po tym co piszesz, ze sie cos z biosem dzieje. może zahaczyłeś coś gdy dociskałeś kable.
Czy da sie naprawić?
nigdy nie resetowałem biosu wiec zbytnio z tym nie pomoge, najlepiej jest wziac jakas stara plyte glowna i sprawdzic czy na niej tez sie tak dzieje, jak nie to znaczy zes bios uszkodzil

takie jest moje zdanie

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

@up ok, zresetowałem BIOS według waszych rad i na razie jest dobrze :D

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.

Nie.

Opublikowano

No ale żeby bios próbował uruchomić uruchomiony komputer?

Da się to jakoś naprawić bez tracenia moich danych?

Tak, może chcieć włączyć włączony PC. Miewałem taki sam problem. U mnie było to spowodowane zapętlaniem się biosu bo "przypaleniu" płyty głównej ("troszkę" ją podkręciłem)

u mnie wymiana pomogła (tylko), ale u ciebie może pomóc sam reset biosu. Powodzenia!

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

jeżeli chcesz zresetować bios 

wyłącz i odłącz komp od źródła prądu jak już wyłączyłeś go od prądu to go rozładuj  przytrzymaj przycisk od zasilania  nie które zasilacze po odłączeniu od prądu mają w sobie tyle że są w stanie wystartować jak by byłe podłączone do prądu 

a następnie wyciągnij baterie z płyty głównej   i poczekaj tak z 10-15 minut [podstawy reset biosu]

jeżeli jak pisałeś ojciec zna się trochę to zapytaj go 

Opublikowano

@2up ojciec sie troche zna i dobrze wiedział co robi

@up wydaje mi sie że wlasnie z dysku, ale sprawdze, bo przy tym zacinaniu to wyłączają się wszystkie wentylatory i i uruchamiają z powrotem

Nie.

Opublikowano

Spróbuj pogadać z tata. My nie widzimy dokładnie co się dzieje a jeśli on się zna i wie co zrobił to będzie wiedział co sie uszkodziło.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Nie wydaje mi sie zeby to był bios, bo o ile mi wiadomo bios nie jest na dysku, ale gdzies na plycie glownej. Chociaz ojciec mi powiedzial ze on wlasnie zablokowal kompa robiac cos z biosem, ale co zrobil pojecia nie mam.

Nie.

Opublikowano

no to bios nie dysk. dysk z wentylatorami, z tym dzwiekiem przy uruchamianiu, oraz z proba ponownego uruchomienia kompa nie ma nic wspolnego. to bios i jestem 90% pewien. A pewien ze to NIE dysk 97,85%

Opublikowano

Cofam prośbę o zamknięcie, znowu tak się dzieje i to często, trochę to już denerwujące.

Pomocy!

Komputer sam się restartuje bez wyłączania (wszystko chodzi, nagle ekran czarny i ekran uruchamiania, wentylki itp nadal chodzą ) już nie wiem co robić. Pamiętam, że wtedy oprócz grzebania w kabelkach przy uruchomionym wciskałem przyciski na płycie głównej : power, reset, clr cmos.Nie wiem o co chodzi, ale zrobie wsystko żeby go naprawić.

Nie.

Opublikowano

Nie wydaje mi sie zeby to był bios, bo o ile mi wiadomo bios nie jest na dysku, ale gdzies na plycie glownej...

mowie wlasnie o tym ze mogles cos zahaczyc na plycie. mowie, sprawdz ze starsza plyta, ja innego sposobu nie widze.

Opublikowano

No ale żeby bios próbował uruchomić uruchomiony komputer?

Da się to jakoś naprawić bez tracenia moich danych?

Nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...