Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wydajność w czasie. Xeon a i5 z odblokowanym mnożnikiem.

Jowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Rozumiem że xeon jest wydajny na stocku ale i5 4670k podobna wydajność a z tymi wątkami to nie wiadomo jak będzie i5 podkręce po 2-3 latach może wcześniej i będzie dalej śmigać dołoże co prawda do tego biznesu 60-200zł na chłodzenie ale lepsze to niż nowy procek chyba no nie? Ogólnie byłem nastawiony na tego xeona ale podkręcić go nie podkręce więc za kilka lat już nie będzie tak z nim dobrze a i5-tka będzie się jakoś trzymać. Jak sądzicie co brać?

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Xeona bez problemu podkręcisz na płycie z możliwościami OC i jakimś tam coolerem. Nie będzie to 4,5 czy 5GHz ale 3,8 da radę spokojnie zrobić, może wyżej

Opublikowano

Nie. Zależy od socketu, OC zrobisz tylko na płytach dla LGA1155: P67, Z68, Z77 i dla LGA1150: niektóre H87 i Z87. Najtańsza płytka pod OC to chyba używany Asrock P67, 150zł da się dostać i w cale zły nie jest.

Opublikowano

Napisałem, że używany.

Szczerze bałbym się brać Xeona. Mamy dopiero 2-3 gry wykorzystujące jego potencjał, albo będzie lepiej albo będzie to trochę stracona kasa. i5 są tanie (350-400 za używany SB, za nówki IB/Hass po 600 zł już można dostać)

Opublikowano

Bo zastanawiam sie czy nie kupuc tego i5 4670k. A dwie sprawy jeszcze, z kazdej plyty mozna oc czy tylko z tymi chipsetami? Druga rzecz czy jak krece procka to trace gwarancje, czy jak przywroce do stocku to ja odzyskuje?

By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Każdego procka możesz podkręcić, za to nie na każdej płycie. Podałem Ci chipsety które to umożliwiają. Nie tracisz gwarancji przy OC procesora z tego co wiem, w końcu sami dają odblokowany mnożnik. Ja póki co robię taki myk że kupuję płytkę Asrocka lub trochę droższego ASUS'a, wsadzam i5 2400 za jakieś 350-400 zł, robię 3,8GHz i zbieram na jakiegoś i5 2500k lub już i7 2600/2700k. Wydajnościowo ciut gorzej od najnowszych CPU za to cenowo wyjdzie prawie dwukrotnie mniej.

Opublikowano

Czyli mogę podkręcić na tych płytach i załóżmy że mam do wybor pomiędzy i5 4670k i 4670 to mogę brać 4670 bo jego sie da też podkręcić a jest tańszy tak? Co ty byś zrobił wziął tego xeona czy nie ryzykował i wziął 4670/4670k?

By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Procesory z K lepiej się podkręcają, na zwykłych podkręcasz tylko mnożnik turbo + BClk. Zazwyczja około 3,8-4GHz się robi z 3,2 stockowych, to zależy od CPU. Na takim i5 z K zrobisz już 4,5GHz. Sam podejmij decyzję, lekkie OC Xeona lub w ogóle OC nie robić vs OC i5 który może być niedługo słabszy od Xeona w grach nawet po solidnym OC.

Opublikowano

W takim budżecie zestaw bez sensu. Dałeś słabą płytę jak na OC tego procesora, słabiutka obudowa, brak coolera. Anuluj póki nie zaczną realizować. Jak wrócę z drogi krzyżowej to coś Ci poskładam.

Opublikowano

Bierz Xeona, to wydajny procesor. Nie wiadomo, jaka sztuka 4670k CI się trafi. Może to być padło, które nie będzie miało potencjału.

Poza tym licz na MOBO 400zł minimum + 150-200zł chłodzenie. Brutus ? Zainwestowałbym w coś lepszego, chociaż źle nie jest. 

RAM na te :

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/geil-ddr3-8gb2x4gb-1500mhz-enhance-plus-cl9,20848.html

W przypadku Xeona płyta byle jaka, chłodzenie wystarczy BOX, chociaż nie jest zbyt ciche, więc można dołożyć 100zł do Fera 2.

Opublikowano

na jaką zmieniłbym w tej samej cenie?  zadną ta mi wystarczy na razie. jeśli nie pada sekcja zasilania to dam rade.

@btw po wakacjach i tak raczej sprzedam płyte, kupie asrocka i chłodzenie jakieś i wtedy bd kręcić.

By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

temat uważam za rozwiązany bo juz mam wszystko zrobione, nie mam zamiaru sprzedawać więcej niż za 100zł. będe miał na praktycznie chłodzenie dołoże 20zł i przez wakacje uzbieram te 318 zł na płytke

By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...