Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie AMD FX 8350

Krzysiekn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym swojego AMD FX 8350 podkręcić do 4,5 GHz lub więcej jeśli chłodzonko pozwoli. Robię to z powodu, iż niedługo do tego komputera przychodzi druga karta graficzna (MSI GTX 760), i chcę aby procesor temu sprostał. Wiem jak podkręcić, zmianą mnożnika, ale pytam się jakie ustawić napięcie, a sam nie chcę z tym robić, bo boję się że spalę procek. Podkręcałem go do 4,3, ale przy 4,4 jest już niestabilny przez niedobór prądu.

Opublikowano

No to kręcimy od 4.8 :D Temperatury są niskie, bo nowe chłodzenie doszło, a zasilacz Deus G1 600W.

Pogram 10 minut w Bf4 i Ci powiem jakie są temperatury.

Opublikowano

Mam znajomośc języka angielskiego, i ustawiłem już.

@edit: prockowi nic się nie stanie? ile mam robić ten test?

ogólnie to podkręcam bo chcę grać na ultra w watch_dogs a ta gra wymaga ciut wyższego modelu od mojego

Opublikowano

Co może mu się stać? Pochodzi w 100C i pewno się zresetuje (jeśli dojdzie do 100C).

Powinieneś robić test na 4,4 przez min. 2h ale że to nie jest taki program jakim powinieneś test robić 10-20 min wystarczy.

graphic.png
Opublikowano

Co może mu się stać? Pochodzi w 100C i pewno się zresetuje (jeśli dojdzie do 100C).

Powinieneś robić test na 4,4 przez min. 2h ale że to nie jest taki program jakim powinieneś test robić 10-20 min wystarczy.

Wiesz teraz testuję i jest 60 stopni. Ale bądźmy ze sobą szczerzy - ja gram w gry na tym komputerze, a gra nie używa maks. cały czas. Ogólnie zaraz podkręce do 4.3 i będę dalej testować. Taką rozsądną granią będzie według mnie maks. 75 stopni. ;)

@edit: temperatura szła powoli aż zatrzymała się na 61 :3

Gdy mam 4.4 GHZ procek robi sie niestabilny tzn. w tescie po kolei sie wylaczaja watki...

Opublikowano

Właśnie nie wiem o ile mam zwiększać napięcie. Płyta od Asusa, droga była więc chyba nie jest zła (M5A97 EVO R2.0).

Opublikowano

Na tej MOBO nie zrobie SLI? Czekaj ide po telefon i pokaze Ci drugie gniazdo...

Opublikowano

Tak, masz 2 gniazda PCI-E x16, ale drugie gniazdo będzie pracować jako x4, so nie będzie działać.

Ta płyta ma oficjalne wsparcie tylko do CrossfireX, chociaż nawet z tym by było ciężko.

Strona producenta i wsparcie, a nie mam gniazdo, to mogę, jak dalej mi nie wierzysz, to prosz.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1844998/m5a97-support-sli.html
http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_EVO_R20/specifications/

0 wsparcia dla SLI.

W płytach tego pokroju najwyżej dadzą CrossfireX, chociaż w tym wypadku jak już pisałem nawet to by nie ruszyło, choć masz niby Quad - GPU, co jest kolejną bajeczką.

436951440626370320491.png

Opublikowano

No dobra. Ale ja tu nie pisze o SLI czy o CrossFire, tylko pisze o podkręcaniu procesora. Napisałem, że moim motywem do podkręcenia było SLI, ale brakuję mi trochę mocy przy renderowaniu filmu w Sony Vegas w Full HD.

Ogólnie to u mnie tak to działa: Na kompie nr 2 gram, a na kompie nr 1 renderuje filmy - choć ten 1 żre mniej prądu, więc częściej używam tego 1.

Opublikowano

Kompletnie pomyliłeś sposoby wykorzystania tych PC, komputer nr2 nadaje się do wszystkiego, a 1 bym sobie odpuścił, sprzedał i coś zrobić z PC 2.

Te 200Mhz za dużo Ci nie da, o wiele więcej Ci da i7 i 2x karta z CUDA, to że bierze więcej prądu to oczywista oczywistość, zawsze możesz odłączyć 1 kartę, gdy nie jest potrzebna (w sumie by wychodziło, że prawie ciągle leżałaby obok, bo GTX 680 to dobra konstrukcja i sobie póki co jeszcze radzi). Jak chcesz go dalej podkręcać, to pierw zrób te stabilne 4.3, czyli podbij napięcia, ale pamiętaj też o tym, żeby zaś z nimi nie przesadzić. Może się okazać, że masz słabą sztukę i 4.2 będzie dla niego maxem, musisz się z tym liczyć.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Kompletnie pomyliłeś sposoby wykorzystania tych PC, komputer nr2 nadaje się do wszystkiego, a 1 bym sobie odpuścił, sprzedał i coś zrobić z PC 2.

Te 200Mhz za dużo Ci nie da, o wiele więcej Ci da i7 i 2x karta z CUDA, to że bierze więcej prądu to oczywista oczywistość, zawsze możesz odłączyć 1 kartę, gdy nie jest potrzebna (w sumie by wychodziło, że prawie ciągle leżałaby obok, bo GTX 680 to dobra konstrukcja i sobie póki co jeszcze radzi). Jak chcesz go dalej podkręcać, to pierw zrób te stabilne 4.3, czyli podbij napięcia, ale pamiętaj też o tym, żeby zaś z nimi nie przesadzić. Może się okazać, że masz słabą sztukę i 4.2 będzie dla niego maxem, musisz się z tym liczyć.

Myślałem, że mogę coś jeszcze wydusić z tego 1 ;d. W tym czasie nie mam zamiaru go sprzedawać. Co do podkręcania, będę wyciągał z napięciem o 0.05, jak gdzieś czytałem, bo znany YTber Alien spalił kompa z i7 ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...